fbpx

Bakir Izetbegović poručio članovima i simpatizerima SDA: Idemo dovršiti posao koji je započela prva generacija stranke

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratio se članovima i simpatizerima te stranke povodom 30 godina postojanja SDA.

Izetbegovićevo obraćanje u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Kada kažem naš narod, ne mislim samo na Bošnjake, mislim na sve one koji nemaju rezervnu domovinu, niti rezervnu politiku kada je u pitanju ravnopravnost građana i naroda Bosne i Hercegovine. Na sve one koji su, zajedno sa Bošnjacima branili, i spremni su da ponovo brane teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, njenu čast i ugled, njenu bit koju je rahmetli Alija Izetbegović opisao kao “vjeru da različite vjere i kulture mogu živjeti zajedno”.

Ovu značajnu godišnjicu nažalost dočekujemo u vanrednim prilikama koje nam je donijela pandemija COVID-19. Stoga ćemo svečani skup planiran za današnji dan održati kada se za to steknu prilike, vjerovatno u septembru ove godine.

Tada ćemo dodijeliti i zahvalnice zaslužnim članovima koji su svojim radom dali poseban doprinos istorijskoj ulozi SDA u proteklim decenijama.

A sve je počelo prije 30 godina kada je grupa od 40 hrabrih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika odlučila rizikovati slobodu i osnovati prvu alternativnu političku stranku u BiH. Nukleus Inicijativnog odbora su činili intelektualci i aktivisti suđeni u “Sarajevskom procesu”, većinom bivši članovi zabranjene organizacije “Mladi muslimani”, borci za slobodu koji su bili spremni ponovo robijati u komunističkim kazamatima: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Džemaludin Latić, Šaćir Ćerimagić, Sulejman Čamdžić, Tarik Muftić.

Snažnu potporu je dala grupa aktivista okupljenih kroz djelovanje pri Zagrebačkoj džamiji: Šefko Omerbašić, Salem Šabić, Mustafa Cerić, Šemso Tanković, Kemo i Faris Nanić. Zatim bardovi sevdalinke Safet Isović i Omer Pobrić. Poduzentici Muhamed Čengić, Abdulah Skaka, Fehim Nuhbegović. Većina članova Inicijativnog odbora nisu više među živima, preselili su na Bolji svijet. Neka je Božiji rahmet na njihove hrabre i plemenite duše. Prvoosnovanoj Stranci su snažnu podršku od samog osnutka dali Bakir Tanović, Sulejman Ugljanin, Ejup Ganić, Edhem Bičakčić, Irfan Ajanović, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i drugi.

Zulfikarpašić i Filipović su pomogli da Stranka dobije početni zamah, ali su napravili i prvi raskol u SDA, pred same jesenje izbore 1990. Raskoli će nas zatim pratiti kao loš usud. Prvi sa Zulfikarpašićem je bio najbolniji.

Sljedeći sa Fikretom Abdićem – najtragičniji. A onaj sa Harisom Silajdžićem – najdublji.

A zatim smo izgleda stekli “imunitet”. Jer sve što je slijedilo nije moglo bitnije poremetiti putanju SDA. Kada iz današnje perspektive analiziramo razloge za stare i nove raskole unutar SDA možemo konstatovati da to nisu bila različita politička gledanja, jer politike novosnovanih stranaka su redovito bile skoro pa identične sa politikom SDA. Bile su to, dakle, liderske ambicije, želja da se bude prvi, a ne drugi, treći, ili tridesetitreći u stranačkoj hijerarhiji.

U protekle tri decenije SDA su predvodila tri predsjednika. Prvi, i po hronologiji, a i po svemu bitnome, je Alija Izetebegović – utemeljitelj SDA, neosporni Bošnjački i bosanskohercegovački vođa i prvak.

Njegovo vrijeme je bilo najteže i najhitnije. U prvoj polovini njegovog jedanaestogodišnjeg mandata vraćene su vjerske i građanske slobode, uspostavljeno je višestranačje, organizovan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, vraćen je suverenitet države, organizovana i naoružana Armija BiH, odbranjena zemlja od višestruko jačeg, udruženog agresora.

Bošnjaci su vratili svoje historijsko ime, ime bosanskog jezika, bili su osnovna snaga političke, vojne i diplomatske odbrane BiH. Postali su faktor bez kojeg nema nijedne ozbiljne računice na prostoru Balkana.

Od 1463. do 1992. godine Bosnom su vladali drugi. Njeni sinovi su ginuli diljem svijeta pod tuđim zastavama. NIKADA više neće biti tako, i to je zasluga prve generacije kadrova SDA čijoj su političkoj procjeni bosanskohercegovački patrioti vjerovali bez rezerve. U tom kratkom vremenu su položeni temelji neovisne Bosne i Hercegovine, i zaliveni najjačim vezivom – krvlju patriota i nevinih žrtava.

Da nije bilo Alije Izetbegovića, Patriotske lige koju je osnovala SDA, kadrova SDA koji su u uslovima totalne blokade uspjeli da naoružaju Armiju R BiH, da nije bilo 200.000 boraca, komandira i komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine spremnih da se suoče sa smrću – danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine!

Nakon teškog Dejtonskog kompromisa, kojim je zaustavljeno rušenje zemlje i stradanje naroda, uspostavljen mir i sačuvana država Bosna i hercegovina, uslijedile su godine reintegracije i obnove države.

I u tim procesima su lidersku ulogu imali Alija Izetbegović i SDA.

Dezintegracijske sile će zadugo biti žive u BiH. Bit će novih napada na suverenitet države, pravice se namjerne krize i blokade, zagovarati podjele. Pokušavat će nas zamoriti. Ali nikada u tome neće uspjeti.

Zastava BiH koja se zavijorila pred zgradom Ujedinjenih nacija 22 maja 1992 nikada više neće biti skinuta. Jer to je volja bosanskohercegovačkih patriota, i to je volja i interes sila i velesila koje su u odbranu BiH uložile vlastiti ugled i autoritet.

Uvijek će onaj bolji, civilizirani, demokratski, slobodoumni dio svijeta biti uz multietničku Bosnu i Hercegovinu. Šovinističke snage koje bi da razdvoje ljude i narode u BiH će dobivati podršku šovinističkih, ultradesničarskih, ksenofobnih snaga koje razdvajaju i teroriziraju diljem svijeta. Takve snage ponekad ojačaju, buknu, ali nikada ne mogu odnijeti trajnu pobjedu. Jer ljudskom rodu donose zlo i nazadak.
Dobro će uvijek, i nanovo, nadjačati zlo.

Alija Izetbegović je imao težak, ali lijep i smislom ispunjen život. Proveo ga je u borbi, sedamnaest godina je bio u zatvorima i ratovima. Njegova dženaza je bila nalik njegovom životu – teška i veličanstvena. Bosanski patrioti su dostojno ispratili svoga vođu.

Naslijedio ga je tihi i uporni radnik i borac Sulejman Tihić. Njegova politička filozofija – korak po korak – ali uvijek naprijed, davala je rezultat.

I Tihićeva prva polovina mandata je bila plodotvornija od druge polovine. Od 2001. do 2006. su postignute značajne reforme koje su osnažile državu i uklonile dio anomalija koje je sadržavao Dejtonski mirovni sporazum – suprotstavljene vojske, obavještajne i granične službe su ujedinjene u jedan sistem.

Uz podršku međunarodne zajednice, koju su u tom vremenu predvodili odlučni Paddy Ashdown i ambasadori SAD-a uvedena je jedinstvena valuta, usvojena himna BiH, formiran Brčko distrikt, formirana Centralna izborna komisija, uspostavljen Sud i tužilaštvo BiH, Državne sigurnosne agencije, Uprava za indirektno oporezivanje, Direkcija za evropske integracije itd.

Tihić je od Izetbegovića naslijedio dobar tim izraslih političara koji su na pozicijama premijera i predsjedavajućih parlamenata iznijeli obiman reformski paket. Halid Genjac, Šefik Džaferović, Adnan Terzić, Nedžad Branković, Mustafa Mujezinović, Adil Osmanović su bili glavni oslonac Sulejmana Tihića, ali i Bosne i Hercegovine u tom vremenu. Dio njih će postati konstanta i prepoznatljivo lice SDA. Nosiće okosnicu političkog života od vremena Alije Izetbegovića pa do današnjih dana.

Tihić je nastavio Alijinim putem i kada je u pitanju korištenje Ustavnog suda BiH u svrhu uklanjanje anomalija i relikta u državnom sistemu. Samo predsjednici SDA – Dva Izetbegovića i Tihić su znali iskoristiti ovu mogućnost. I rezultat je vidan: ustanovljena je konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH, odbranjena je državna imovina, sačuvana su državljanstva stotina hiljada BH građana u dijaspori, ukinuti nacionalistički simboli i praznici.

Sulejman Tihić je bio uporan i sistematičan čovjek. Uporan je bio i u pokušajima da Bosna i Hercegovina napravi snažnije reformske iskorake. Podupirali su ga moćni prijatelji iz međunarodne zajednice.

A zaustavile su ga mane i slabosti koje, nažalost, dio našeg naroda posjeduje – naivnost, vjera u olako dana obećanja populista, borba za vlast i vlastitu poziciju po cijenu interesa države i naroda. Obaranjem Aprilskog paketa ustavnih reformi i Reforme policije, bošnjački političari su napravili nepravdu Tihiću, ali prije svega vlastitom narodu. Odbacili su dobra rješenja, zaustavili su reformski zamah i otvorili prostor za kontraofanzivu antibosanskih snaga koja traje do danas.

Posljednje dvije godine mandata Sulejman Tihić je bolovao i napustio nas je 25. septembra 2014, u jeku izborne kampanje. Neka mu je laka zemlja rodnog Bosanskog Šamca u koju se vratio.

Ja sam, zbog Sulejmanove bolesti, rukovođenje Strankom počeo preuzimati već te 2014. Za predsjednika sam izabran na Kongresu SDA 2015 godine. Manje-više isti sastav rukovodstva SDA je u sljedećih pet godina uložio napore u ostvarenje tri cilja:

– Zaustaviti negativne trendove i ponovo pokrenuti reformske procese sa ciljem postizanja članstva BiH u EU i NATO savezu.

– Ojačati privredu BiH i otvoriti minimalno 100.000 novih radnih mjesta.

– Vratiti snagu Stranci demokratske akcije i ponovo je pozicionirati kao najjaču BH političku partiju.

Vratili smo snagu i izborne pobjede SDA-u. Ponovo dobivamo podršku 300.000 glasača na izborima. SDA je okosnica skoro svih vlada O kojima odlučuju bošnjački glasači – u kantonima, Federaciji i državi BiH. Isto je sa pozicijama načelnika – više od polovine načelnika u opštinama sa bošnjačkom većinom su kadrovi SDA. Mi dajemo članove Predsjedništva BiH, predsjedavajuće skupština i parlamenata, premijere i većinu ministara.

Reformski procesi su nastavljeni. Uz ogromne otpore i opstrukcije krećemo se ka članstvu u globalnim asocijacijama – Evropskoj uniji i NATO savezu.

Najznačajniji uspjeh je postignut u obnovi ekonomije.

U proteklih pet godina smo kreirali više od 100.000 novih radnih mjesta, BDP je povećan sa 27 na 33 milijarde KM, prosječna plaća sa 830 na 930 KM, prihodi od indirektnih poreza sa 6 milijardi na skoro 8 milijardi KM. Prihodi od direktnih poreza su u RS stagnirali, ali su u Federaciji porasli sa 3 na 5 milijardi KM, izvoz sa 9 na skoro 12 milijardi KM.

Broj turističkih noćenja je u ovom periodu skoro udvostručen.

Ovo su ubjedljivo najbolji ekonomski pokazatelji u postdejtonskom periodu i rezultat su vlada predvođenih Novalićem i Zvizdićem.

Federacija BiH se postepeno pretvara u veliko gradilište. Trenutno se gradi 41 kilometar autoputa na Koridoru Vc, osigurana su sredstva i u pripremi je gradnja sljedećih 76 km, uključujući i tunel Prenj, najduži tunel u ovom dijelu Evrope.

Osigurana su sredstva za gradnju brzih cesta porema Goraždu, Neumu, Travniku i Bihaću. Realan je i projekat gradnje autoputa prema Beogradu kojim će biti riješena veza Sarajeva sa Tuzlom i distriktom Brčko.

Gradnja bloka 7. u Tuzli je krenula. U toku je i rekonstrukcija aerodroma u Sarajevu, u sljedeće dvije godine krenuće i rekonstrukcija mostarskog i tuzlanskog, kao i izgradnja bihaćkog aerodroma.

Pandemija Korona virusa i njene posljedice na BH ekonomiju su nas usporile. Ali usvojili smo potrebne zakone, mjere, rebalans budžeta koji je uvećan u odnosu na postojeći. Zaustavili smo negativne trendove i imamo šansu da ih preokrenemo u svoju korist. I da nastavimo sa razvojem.

Stranka demokratske akcije je dugo dio vlasti. Njeni kadrovi su uložili ogroman napor radeći vrijedno i pošteno za boljitak zemlje i naroda. Ali bilo je i grešaka pogrešnih izbora, loših ljudi. Nekom prilikom, govoreći o problemu korupcije koja neumitno prati vlast, rahmetli Alija je u svom stilu izrekao kratku i preciznu formulaciju – “vlast privlači loše ljude, a dobre kvari”.

Bilo je u SDA loših ljudi, a neki dobri su se kvarili. I mi smo ih odstranjivali.

I nastavićemo da ih odstranjujemo, da branimo čast i poziciju stranke bez koje Bosna i Hercegovina nije sigurna, i bez koje ne može naprijed.

Korupcije ima u svim strankama koje su dio vlasti. Ali najveća povika i ljutnja naroda je uvijek išla prema SDA. Nama i mediji i narod “cjepaju dlaku na četvero”. To nam treba biti upozorenje, ali i priznanje – narod želi zdravu i poštenu SDA, zdrav i čvrst oslonac. I mi ćemo mu takav oslonac uvijek i ponovo osigurati!

Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja. Ima sve što njenim narodima treba, što mnogi narodi mogu samo da priželjkuju. Ima izvanrednu geografsku poziciju, raznovrsnu klimu, rijeke i jezera, planine i ravnice, šume i rude, slojevito historijsko i kulturno nasljeđe. Tragove tri velike imperije.

Najhitniji resurs su njeni vitalni i kreativni ljudi koji redovito iskažu čudesan talenat i potencijal kada se nađu u uređenom sistemu, u organizovanom društvu koje pruža šansu. Krećemo se u smjeru stvaranja takvog društva i okruženja. Kada ga, s Božijom pomoći i ostvarimo – moći ćemo reći da je SDA dovršila historijsku misiju.

Politička utrka koju vodimo je maratonska. Prešli smo 3o kilometara. Dug put je iza nas.

Na tom putu su nas, naš narod i našu zemlju napadali – mi smo ih branili.
Oni su rušili – mi smo popravljali i gradili.
Oni su zavađali – mi smo mirili.
Oni su vrijeđali – mi smo praštali.
Oni su postavljali blokade – mi smo ih uklanjali
Oni su proizvodili krize – mi smo ih rješavali.

I tako će se to nastaviti. I tako će to i završiti. Oni koji proizvode nered i konflikt će se umoriti – Mi se nećemo umoriti!

Dragi članovi i simpatizeri SDA,

Neke istine su neupitne, priznaju ih i oni koji nas vole i oni koji nas ne vole.

– Prva istina je: da je proteklih trideset godina najznačajniji historijski period za našu zemlju i naš narod još od vremena pada srednjevjekovne Bosne.

– Druga istina je: da je SDA bila nosilac historijskog tereta i kretanja u tom vremenu. I da je taj teret iznijela.

– Treća istina je: da posao na uspostavljanju sigurne, stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine još nije završen. I da taj posao mogu dovršiti samo oni koji su ga i započeli.

Zato podmladimo i osnažimo redove Stranke demokratske akcije. I budimo svjesni historijskog vremena u kom smo djelovali, vlastite uloge u njemu, i značajnog posla koji je još uvijek pred nama.

Budimo ponosni što smo imali priliku biti dijelom SDA, a time i dijelom historije BiH!

Živi i zdravi bili – samo hrabro i uporno – idemo dovršiti posao koji je započela prva generacija SDA.

Generacija rahmetli Alije Izetbegovića!

(Faktor / Stav)

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI