fbpx

Austrija Handkeu oduzima državljanstvo?

Vlada južne austrijske savezne države Koruške, iz koje je Handke porijeklom, izvijestila je kako je naredila da se “odmah sagledaju” sve činjenice u vezi s podacima objavljenim u medijima “o navodnom jugoslavenskom pasošu” tog autora.

 

Pojava fotografija na kojima je jugoslavenski pasoš koji je 1999. godine dobio Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrada za književnost, izazvala je kontroverzu u Austriji, čije su vlasti otpočele proces kojim se treba utvrditi treba li oduzeti austrijsko državljanstvo ovom piscu.

Vlada južne austrijske savezne države Koruške, iz koje je Handke porijeklom, izvijestila je kako je naredila da se “odmah sagledaju” sve činjenice u vezi s podacima objavljenim u medijima “o navodnom jugoslavenskom pasošu” tog autora.

Mediji su prošle sedmice objavili da je 77-godišnji pisac 1999. godine dobio pasoš koji mu je izdala Ambasada tadašnje Jugoslavije u Beču. Fotografije dokumenta pripadaju privatnom arhivu Hansa Widricha, prijatelja i Handkeovog arhiviste, u čijoj je kući u Salzburgu pisac živio osam godina, a sada su dostupne putem interneta u piščevom dosjeu iz arhiva Nacionalne biblioteke Austrije. “

Ako se pokaže da je pasoš autentičan i da je Handke dobio jugoslavensko državljanstvo 1999. godine, pisac bi automatski izgubio austrijsko državljanstvo”, piše bečki list Der Standard. List tvrdi da je Hans Widrich potvrdio autentičnost pasoša te nekadašnje države koju su tada kao konfederaciju tvorile Srbija i Crna Gora.

Ono što Austrijanci sada pokušavaju razjasniti jeste da li je Handke, koji je u svojoj domovini, ali i u ostatku Evrope snažno kritiziran zbog toga što je stao u odbranu režima bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, i formalno prihvatio jugoslavensko državljanstvo, a slijedom toga i srbijansko.

Austrijski zakon zahtijeva da državljani te zemlje koji žele dobiti državljanstvo druge zemlje moraju zatražiti od vlasti u Beču službeno dopuštenje, koje se izdaje samo u iznimnim slučajevima. Prema onome što je rečeno iz službenih institucija Koruške, “Handke nikad nije podnio takav zahtjev”, piše Der Standard. Međutim, list dodaje da puka fotografija pasoša nije dovoljna da se zaključi da je pisac formalizirao svoju naturalizaciju u Jugoslaviji.

Prema Widrichu, Handke se na uzimanje jugoslavenskog pasoša odlučio da bi na taj način mogao plaćati jeftiniji boravak u hotelima u Jugoslaviji, zemlji koju je često posjećivao. Dodjela Nobelove nagrade Handkeu izazvala je snažne kritike, posebno u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, gdje se podsjeća da je pisac sudjelovao u pogrebnim počastima Miloševiću, koji je umro 2006. godine u zatvoru Međunarodnog suda u Hagu, gdje mu je suđeno za ratne zločine.

Handke je u Srbiji dobio različite nagrade, poput književnog priznanja Milovana Vidakovića, srbijanskog državljanstva ili nagrade za velike zasluge u javnim i kulturnim aktivnostima.

Sredinom oktobra, nakon što je obznanjeno da mu je dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, gnjevno je reagirao na glasna pitanja o njegovom odnosu sa srbijanskim dužnosnicima i kazao kako o tome više neće razgovarati s novinarima. /D. H./

 

 

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!