fbpx

Aliyev: Pokajat će se oni koji pokušavaju zastrašiti Azerbejdžan

- Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da su armenske oružane snage pucale na azerbejdžanska naselja i vojne položaje iz nekoliko pravaca, koristeći razne vrste naoružanja, uključujući tešku artiljeriju

 

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev osudio je nove armenske napade i poručio kako će se kajati oni koji pokušavaju zastrašiti Azerbejdžan, javlja Anadolu Agency (AA).

Aliyev je u obraćanju naciji kazao da su armenske oružane snage pucale na azerbejdžanska naselja i vojne položaje iz nekoliko pravaca, koristeći razne vrste naoružanja, uključujući tešku artiljeriju.

“Kao rezultat neprijateljske vatre, imamo žrtava i među civilnim stanovništvom i našim vojnicima. Neki ljudi su ranjeni”, kazao je Aliyev ne otkrivajući bilans stradalih.

Alijev je obećao da će se Azerbejdžan osvetiti za proljevenu krv šehida, te je dodao da je azerbejdžanska vojska adekvatno odgovorila i uništila neke armenske vojne mete.

“Ovo je još jedna manifestacija armenskog fašizma”, kazao je Aliyev i dodao da je da Armenija nastavlja i ilegalna naseljavanja na azerbejdžanskim teritorijima.

“Azerbejdžan brani svoju teritoriju, Karabah pripada Azerbejdžanu”, poručio je Alijev.

U julu ove godine je armenska vojska napala azerbejdžanske položaje artiljerijskim napadima u kojima je ubijeno 12 azerbejdžanskih vojnika, na njih četvorica ranjeno. Ubijen je i jedan civil.

I 21. septembra su izbili sukobi u istoj regiji, a ponovo su nemire izazvali napadi armenskih snaga u kojima je jedan azerbejdžanski vojnik ubijen, a drugi ranjen.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) je 1992. godine osnovao Minsk grupu s ciljem mirnog rješavanja azerbejdžansko-armenskog spora u Nagorno Karabahu. Na čelu grupe su tri države i to SAD, Francuska i Rusija.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!