fbpx

Aliyev: Armenija je odgovorna za ratni zločin, Azerbejdžan će dati adekvatan odgovor

Napad je još jedna manifestacija armenskog fašizma i nepoštivanja pregovora vođenih pod posredovanjem Rusije. Ovi podli napadi nikada ne mogu slomiti volju azerbejdžanskog naroda, poručio je Aliyev

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev je, govoreći o raketnom napadu armenske vojske na grad Ganju, poručio kako je armenska administracija odgovorna za sve ove zločine te da će Azerbejdžan na sve to dati adekvatan odgovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Aliyev se putem profila na Twitteru oglasio o posljednjem raketnom napadu armenske vojske na grad Ganju, u kojem je, prema posljednjim informacijama, ubijeno najmanje devet, a ranjena 34 civila.

Aliyev je ovaj napad okarakterisao kao “ratni zločin” te poručio kako Armenija krši Ženevske konvencije.

“Napad je još jedna manifestacija armenskog fašizma i nepoštivanja pregovora vođenih pod posredovanjem Rusije. Ovi podli napadi nikada ne mogu slomiti volju azerbejdžanskog naroda”, poručio je Aliyev.

Podsjetio je kako je u armenskim napadima na azerbejdžanski teritorij u posljednje dvije sedmice ubijen 41 civil, a ranjeno njih više od 200.

Aliyev je, također, kazao kako Armenija želi ponovno okupirati regije koje je azerbejdžanska vojska oslobodila od okupacije, te dodao: “Vojna i politička uprava Armenije odgovorna je za sve te zločine. Azerbejdžan će na njih dati adekvatan odgovor.”

Na sastanku predstavnika Azerbejdžana i Armenije održanom prije dva dana u Moskvi, dogovoreno je humanitarno primirje za razmjenu zarobljenika, zatvorenika i tijela poginulih u skladu s posredovanjem i kriterijima Međunarodnog komiteta Crvenog križa

Iako je prekid vatre stupio na snagu jučer, 10. oktobra 2020., od 12 sati, armenska vojska je od tada u više navrata prekršila primirje i izvodila napade na azerbejdžanski teritorij.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!