fbpx

14 MJESECI NAKON IZBORA: Imamo novo Vijeće ministara

Tegeltija je prije glasanja o imenovanju Vijeća ministara BiH obavijestio parlamentarce da je provjera Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice od strane SIPA-e uspješno okončana, ali da nije imenovan, jer mora proći intervju Komisije za pripremu i izbor Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je na hitnoj petoj sjednici potvrdio imenovanje ministara, zamjenika ministara, te predsjedavajućeg i njegovih zamjenika u novom sazivu Vijeća ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Time je Bosna i Hercegovina dobila najviši organ izvršne vlasti godinu i dva mjeseca nakon što su održani opšti izbori. Za predsjedavajućeg Vijeća ministara potvrđen je Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dok će mu zamjenici biti ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Ostali ministri u Vijeću ministara BiH su Staša Košarac (ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), Vojin Mitrović (ministar komunikacija i transporta), Ankica Gudeljević (ministrica civilnih poslova), Josip Grubeša (ministar pravde), Fahrudin Radončić (ministar sigurnosti) i Sifet Podžić (ministar odbrane).

Za zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH imenovani su Josip Brkić (zamjenik ministrice vanjskih poslova), Ljiljana Lovrić (zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), Hazim Rančić (zamjenik ministra finansija i trezora), Nedžad Branković (zamjenik ministra komunikacija i transporta), Siniša Ilić (zamjenik ministrice civilnih poslova), Dževad Mahmutović (zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice), Nezir Pivić (zamjenik ministra pravde), Mijo Krešić (zamjenik ministra odbrane) i Mirko Okolić (zamjenik ministra odbrane).

Prethodno je Komisija za pripremu i izbor Vijeća ministara BiH izdala preporuku Zastupničkom domu Parlamenta BiH za imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH. Sedam članova je glasalo za, četiri su bila protiv, dok je jedan član komisije bio suzdržan.

Tegeltija je prije glasanja o imenovanju Vijeća ministara BiH obavijestio parlamentarce da je provjera Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice od strane SIPA-e uspješno okončana, ali da nije imenovan, jer mora proći intervju Komisije za pripremu i izbor Vijeća ministara BiH.

Iako Tegeltija nije pojasnio, u odluci o imenovanju članova Vijeća ministara BiH nije bilo zamjenika ministra sigurnosti Vladimira Mijatovića za kojeg je zatražena dodatna provjera pa ni on nije obavio intervju kod komisije.

Nakon diskusije poslanici su glasali o imenovanju novog saziva Vijeća ministara BiH sa 29 glasova za, osam protiv i jednim suzdržanim. Potom su svi članovi Vijeća ministara BiH dali svečanu izjavu.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!