fbpx

Žuti je obećao

Ne postoji kvalitet, da se ne lažemo. Barem ne previše kvaliteta. Iskoči tu poneki “Menalo” s vremena na vrijeme, ali ono što treba reprezentaciji uglavnom je odgojeno van granica ove države.

Prvo je izrezao tortu u iznajmljenoj zgradi NS BiH, onda je i debitirao na prijateljskoj turneji u SAD, organiziranoj da se malo pokrpe budžetske rupe nakon propasti kvalifikacija za SP 2018. Robert Prosinečki sjeo je na klupu reprezentacije i tako je zaokružena možda i jedna od većih blamaža u izbornim procesima za selektora. Tokom izbora je Savez radio onako kako i inače radi. Traljavo. Komisije, delegacije, sastanci, vijećanja…

Predstava je trajala, “Žuti” je stigao iako baš i nije bio prizivan. Mnogi su se utrkivali dokazati kako je Prosinečki lošija opcija. Osim junior bio je veliki favorit, ali… “Neuki” bivši igrač Reala, Barcelone, Dinama, Crvene zvezde je pobijedio.

Amara Osima niko ne može nazvati trenerskom neznalicom. Međutim, desila se čudna stvar. Argumenti koje su potezali njegovi fanovi u ovdašnjim medijima u konačnici su mu postali minus. Oni su ti, fanovi, čovjeka kojem se dive proglasili trenerski ograničenim jer im je ključni argument u lobiranju za izbor bilo Osimovo odlično poznavanje Premijer lige. Niko nije naglasio Osimovo fudbalsko obrazovanje, trenersko iskustvo, drskost, pozitivne osobine potrebne za vođenje nacionalnog tima…

Uvijek i iznova ponavljalo se da on veoma dobro poznaje Premijer ligu. Onima koji iz stolica u Izvršnom odboru NS BiH biraju selektora, fudbal baš i nije jača strana. Sami će teško stručno analizirati prednosti i mane kandidata. Njima je medijskom halabukom olakšan posao. Amar je za Premijer ligu, a Robert je svjetski čovjek.

Čudno je da, poslije izbora, oni koji su prizivali Osima nisu upitali ucviljene igrače Krupe, Mladosti, GOŠK-a… šta je s njihovim emocijama. Kako su oni doživjeli izbor Prosinečkog, s obzirom na to da su bili predestinirani za buduću okosnicu reprezentacije. Nisu jer, kladimo se, većina tih pisaca na papir ne može napisati bar nekoliko imena iz Premijer lige BiH koji su materijal za reprezentaciju jer ovdašnja liga jeste natjecanje iz kojeg najbolji igrač ode u Drugu ligu Njemačke, a najbolji strijelac u Drugu ligu Francuske.

Ipak, preko noći je domaća liga postala glavno vrelo reprezentacije. Dobro bi bilo da jeste, ne samo kada se lobira za nekoga, ali jednostavno nije. Ne postoji kvalitet, da se ne lažemo. Barem ne previše kvaliteta. Iskoči tu poneki “Menalo” s vremena na vrijeme, ali ono što treba reprezentaciji uglavnom je odgojeno van granica ove države.

Prosinečki je, izgleda, nešto od tih tekstova i pročitao, pa je stvar pokušao umiriti tvrdeći kako će mu Premijer liga biti u fokusu. Time je pokazao da ga ne treba potcijeniti. Ako ima ikakve sličnosti s Osimom, to je ona doza fakinluka, skoro pa boemski pristup. Da li je, zaista, i takav Prosinečki spreman za nas ovakve kakvi smo, vidjet ćemo. Kaže da će biti idol masa, a mi molimo Boga da bude u pravu. Molimo se da je u pravu i kada najavljuje odlazak na veliko takmičenje, kada obećava plasman na EURO, kada tvrdi da imamo izuzetno kvalitetnu reprezentaciju. Šta o tome, recimo, misle Belgijanci, koji još uvijek čiste s kopački blato Grbavice, jasno je. Žuti je obećao. Morat ćemo mu vjerovati.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!