fbpx

ZLATNI “LJILJAN” ZA SVE NAŠE LJILJANE

Idejno rješenje autorsko je djelo studentica Arhitektonskog fakulteta Fatime Hafizović i Berine Preldžić, koje su pobijedile na studentskom konkursu za idejno rješenje spomenika. Prema riječima Berine Preldžić, spomenik idejom simbolizira sve pripadnike Armije RBiH kao pojedince koji zajedno čine jedinstvenu snažnu cjelinu, što predstavljaju elementi spomenika koji tvore sliku ljiljana

 

Piše: Jakub SALKIĆ

Nakon Gradačca i Bosanske Krupe, i Sarajevo će dobiti svoj “Ljiljan”. Sarajevski ljiljan će, kako i dolikuje, biti monumentalan, najveći i najskuplji od svih do sada izgrađenih. Ovaj spomenik gradit će se na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića. Učesnici herojske borbe protiv agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali i otpora fašizmu 1992–1995, moraju dobiti spomenik koji će sve nas, ali i buduće generacije, opominjati i podsjećati na ono što se dešavalo u Sarajevu i općini Centar.

Općina Centar je, u dogovoru s boračkim organizacijama iz ove općine, odlučila da se izgradi grandiozni spomenik svim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH. Sve aktivnosti u vezi s realizacijom ovog projekta čine se u saradnji s boračkim organizacijama koje su u to uključene od samog početka. “Spomen-obilježje nalazit će se na Betaniji, pored Prve transverzale, i to će biti dominantno mjesto s kojeg će se podsjećati na one koje trebamo uvažavati zbog uloge u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. U vezi s ovim projektom vodimo široku raspravu jer ne želimo napraviti ni najmanju grešku. Zbog toga smo, od samog početka, uključili i struku. S Arhitektonskim fakultetom potpisali smo sporazum o saradnji na osnovu kojeg je raspisan studentski konkurs. Eminentni stručnjaci, zajedno s predstavnicima boračkih udruženja s područja općine Centar, odabrali su najbolje idejno rješenje koje su izradile dvije studentice ovog fakulteta. Kompletan projekt izgradnje centralnog spomen-obilježja ‘Ljiljan’ finansirat će Općina Centar”, kazao nam je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Usvojeno rješenje autorsko je djelo studentica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Fatime Hafizović i Berine Preldžić, koje su pobijedile na studentskom konkursu za idejno rješenje spomenika. Prema riječima Berine Preldžić, spomenik idejom simbolizira sve pripadnike Armije RBiH kao pojedince koji zajedno čine jedinstvenu snažnu cjelinu, što predstavljaju elementi spomenika koji tvore sliku ljiljana. Spomenik se sastoji od konstruktivnog rešetkastog nosača te različito pozicioniranih “zlatnih” elemenata.

“Kao koautor na zadanu temu, a upućena i informirana o uspjehu Armije RBiH, znala sam da spomenik mora biti grandiozan, savremen, dugovječan, funkcionalan, da bude ukras cijelog prostora na kojem se gradi, s obzirom na to da će “Ljiljan” biti vidljiv s velike udaljenosti i s više tačaka posmatranja”, kaže Berina. Osim simbolike, spomenik je zamišljen i projektiran za obilježavanje kulturno-historijskih datuma, a zbog njegove lokacije, koja je u parku, služit će i kao mjesto okupljanja građana Sarajeva, turista i drugih posjetilaca. “Kolegica Fatima Hafizović i ja učestvovale smo na konkursu u sklopu zadatka fakultetskog izbornog predmeta ‘Natječaji’. Na ideju smo došle na osnovu istraživanja i posmatranja ovdašnje memorijalne arhitekture, preispitujući svoje dosadašnje znanje i različite ideje uz pomoć kojih smo varijantisanjem došle do konačnog rezultata. Formiranjem tima za izradu projekta i izradom projektne dokumentacije poslije su se desile određene izmjene, što je dio projektiranja”, objašnjava Berina, i na kraju razgovora zaključuje: “Osjećaj koji se javlja saznanjem da je naš rad prihvaćen i da će spomenik biti izgrađen svakako je izvanredan i, u jednu ruku, nevjerovatan. Za studenta to je veliki uspjeh i čast, izuzetno sam ponosna što nam se pružila ovakva prilika. Smatram da je taj uspjeh produkt kvaliteta nastave i nastavnog kadra Arhitektonskog fakulteta i opće klime među studentima, koji podstiču jedni druge. Nadamo se i očekujemo da je spomenik ‘Ljiljan’ izuzetno dobar početak puta u svijet arhitektonske struke i obaveza da nastavimo raditi na projektiranju i izgradnji objekata.” Kao nekadašnji pripadnik Armije RBiH, njen visoki oficir, Ajnadžić smatra da naša svijetla, časna i herojska borba, naši šehidi i poginuli borci, ratni vojni invalidi i svi živi pripadnici boračke populacije moraju ostati zlatnim slovima upisani u historiji slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine, ma koliko to neko želio prikazati drugačije. Na tom putu, putu do slobodne Bosne i Hercegovine, kaže Ajnadžić, sve jedinice, sve vojne formacije dale su svoj nemjerljiv doprinos.

“Bilo je i vrijeme da, skoro tri decenije nakon rata, neka od ulica u Sarajevu ponese naziv Armije RBiH, pod čijim okriljem smo se svi borili, a kojoj je vrhovni komandant bio naš rahmetli predsjednik Alija Izetbegović. Vjerujem da će nam se, ako budemo zaboravljali, zlo neminovno ponovo dogoditi. A ljudi su skloni zaboravljanju. Zbog toga je važno da objekte, trgove, parkove i ulice nazivamo po onima zbog kojih danas imamo slobodu. I zašto bi se toga pribojavali? Zašto bismo se toga stidjeli? Dok drugi školama, bolnicama i drugim objektima daju imena ratnih zločinaca, zašto se mi trebamo pribojavati nečijih reakcija za davanje imena ulici po Armiji RBiH”, kaže Ajnadžić.

Inače, Općina Centar prva je općina u Kantonu Sarajevo koja je jednoj ulici dala ime po Armiji Republike Bosne i Hercegovine. “Važno je podsjetiti da smo u ovom mandatu, u znak zahvalnosti za odbranu glavnog grada i države Bosne i Hercegovine, te kao trajni podsjetnik na značaj, pokrenuli inicijativu nakon koje je park ispred sjedišta naše lokalne zajednice preimenovan u Trg Prvog korpusa. Općina Centar u cijelosti je finansirala potpunu rekonstrukciju ovog trga, koji sada slovi za jedan od najljepših u Sarajevu. Međutim, sve ovo samo po sebi nije dovoljno.

Mi moramo razvijati kolektivnu svijest i ljubav prema domovini za koju su živote dale na desetine hiljada boraca. Njih ne smijemo zaboraviti i zbog toga tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i cjelokupna boračka populacija iz Centra, uvijek moraju imati poseban odnos ne samo lokalne zajednice već i viših nivoa vlasti. Podsjetit ću vas da je na inicijativu i prijedlog Općine Centar Skupština Kantona Sarajevo usvojila prijedlog da dio buduće Prve transverzale nosi ime po našem heroju odbrane Mustafi Hajrulahovicu Talijanu”, kaže Ajnadžić.

O tome koliko Općina Centar i sam načelnik Ajnadžić brinu o tekovinama naše časne borbe svjedoče i drugi projekti – a da i ne spominjemo brigu o boračkoj populaciji – kojim se u sjećanju čuvaju svi oni zaslužni za odbranu Bosne i Hercegovine. Tokom mandata načelnika Ajnadžića, koji je tokom rata i sam bio general i komandant 1. korpusa Armije RBiH, izgrađena su tri spomen-obilježja – Maloljetnim borcima Armije i MUP-a RBiH, Spomenik civilnim žrtvama Agresije na RBiH, biste Aloisu Mocku, Paddyu Ashdownu i Tadeuszu Mazowietckom, zatim je položen kamen temeljac za spomen-obilježje “Lasta”, te urađen idejni projekt spomen-obilježja “Ljiljan”.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!