fbpx

Zlatko Hujić neumoran u nanošenju štete

U ovom se gradiću štampaju i novine pod nazivom Bosansko-petrovački vjesnik. Ove fantomske novine, za koje se ne zna ko ih piše, uređuje ni gdje se štampaju, izlaze mjesečno u tiražu od oko 2.000 primjeraka. Zbog ovakvog samovoljnog i nezakonitog djelovanja općinskog načelnika, grupa nezadovoljnih vijećnika Općine Bosanski Petrovac podnijela je prekršajnu prijavu protiv Zlatka Hujića Tužilaštvu USK-a te ministarstvima obrazovanja i unutrašnjih poslova USK-a.

Ohrabren bahatim, kriminalnim i nekažnjenim ponašanjem svojih političkih mentora iz Republike Srpske, načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić nastavlja s kršenjem zakona ove države i nanošenjem štete općini koju predstavlja. I ovaj put su se na njegovoj meti našla budžetska sredstva s kojima Hujić raspolaže kao s vlastitim.

Kako doznajemo, Hujić ne propušta nijedan skup svoje nove stranke, Nezavisne bosanskohercegovačke liste, na koje putuje službenim općinskim vozilom, a na predizborne i osnivačke skupove vodi i “nezavisnog” vijećnika Muhameda Dračića. Za potpredsjednika nove Hujićeve stranke izabran je Jusuf Arifagić, uzgajivač mliječnih goveda iz Norveške, kojem je načelnik Hujić samovoljno dodjeljivao državno zemljište za svega jednu marku i kojeg je svim snagama podržavao da prijeratnu perspektivnu tvornicu pretvori u štalu.

Kako će načelnik Hujić opravdati svoja nepotrebna putovanja u Sarajevo te odlazak u Novi Sad s užim članovima svoje porodice u vrijeme godišnjeg odmora, gdje se angažira uposlenik ove općine da odveze i ponovo doveze načelnika i njegove sinove u Bosanski Petrovac. Hujić minimalno provede tri dana na svojim tzv. službenim putovanjima, iako građani Bosanskog Petrovca ne vide nikakve koristi niti efekte tih putovanja u bilo kom segmentu.

Kako će opravdati svoju reputaciju, korištenje službenog vozila u privatne svrhe i pored svoje enormno visoke plate koja prelazi 4.000 maraka? Hujić je postao jedan od najplaćenijih načelnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, iako općina Bosanski Petrovac spada u red najnerazvijenijih u državi. Kako će opravdati još i isplatu dnevnica, pa općinsku potrošačku karticu s limitom do 2.000 KM, ostaje da se vidi”, kaže jedan od vijećnika Općine Bosanski Petrovac.

U ovom se gradiću štampaju i novine pod nazivom Bosansko-petrovački vjesnik. Ove fantomske novine, za koje se ne zna ko ih piše, uređuje ni gdje se štampaju, izlaze mjesečno u tiražu od oko 2.000 primjeraka. Zbog ovakvog samovoljnog i nezakonitog djelovanja općinskog načelnika, grupa nezadovoljnih vijećnika Općine Bosanski Petrovac podnijela je prekršajnu prijavu protiv Zlatka Hujića Tužilaštvu USK-a te ministarstvima obrazovanja i unutrašnjih poslova USK-a.

“Navodno je osnivač ovog glasila općinski načelnik Zlatko Hujić, a novine sredstvo koje služi za veličanje njega i njegove osobenosti u promotivne i privatne svrhe, a finansiraju se iz budžeta Općine i besplatno distribuiraju po općini i kantonu. Do sada su izdali već deset brojeva. Uvidom u sadržaj ovog glasila, vidjeli smo da je kod njegovog pokretanja uočeno niz nepravilnosti i kršenja zakona. Naime, glasilo nije upisano u registar glasila koje vodi ministarstvo, ni na jednom broju novina nije otisnut impresum, odnosno, naziv i adresa osnivača i izdavača, naziv štamparije, ime glavnog i odgovornog urednika i tako dalje. Kao vijećnici Općinskog vijeća, tvrdimo da Općinsko vijeće kao osnivač nije nikada osnovalo niti donijelo odluku o osnivanju navedenog glasila niti je to učinio načelnik Općine shodno Zakonu o javnom informiranju USK-a.

List se izdaje i štampa ilegalno, bez osnivačkog akta, kao privatni list, a finansira se iz budžeta Općine, iako nikada u budžetu nije izglasana niti donesena stavka za tu namjenu. Postavlja se pitanje kako se može onda plaćati iz budžeta nešto što zvanično ne postoji. Na dosad štampanim primjercima nije naveden niti tiraž i naziv štamparije, koja se, po našim saznanjima, nalazi u Banjoj Luci.

Pitamo se kako je odabrana štamparija kada se ista mora odabrati putem javnog poziva po Zakonu o javnim nabavkama, imati zaključen ugovor i osigurana sredstva u budžetu za plaćanje. Ovo ostaje tajna dok ministarstva obrazovanja i unutrašnjih poslova ne ispitaju problem, jer očito je da se ovdje radi o teškim zloupotrebama”, pričaju nam nezadovoljni vijećnici Općine Bosanski Petrovac

Samovolju i nepotizam te mržnju prema bivšim pripadnicima Armije RBiH Zlatko Hujić javno ispoljava kad god mu se za to ukaže prilika. Za sada prolazi bez sankcija i potaknut svojom taštinom i samouvjerenošću nastavlja po starom, ne sluteći da se nad njim već odavno nadvio oblak gnjeva i prezira njegovih sugrađana, što će biti razlogom njegove političke propasti.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!