fbpx

Zlatan iz Eritreje

Voli hip-hop i rep, Igre prijestolja i NBA. Kaže da nije navijač niti jednog tima, samo LeBrona Jamesa.

 

Skandinavci su zvijezde FC “Real Sociedada”. Klub u vrhu napada ima Norvežanina Martina Ødegaarda i Šveđanina Alexandera Isaka. Tamnoputi napadač rođen u švedskoj Solni prije 20 godina porijeklom je iz Eritreje i za samo nekoliko mjeseci postao je zvijezda u San Sebastianu.

Isak je četvrti švedski igrač u historiji baskijskog kluba. Njegovi roditelji stigli su u Švedsku prije više od dva desetljeća. “Pronašli su dobro mjesto za život. Sve se može, a Stockholm je nevjerovatan grad. Vrijeme je ono što je možda i najgore, ali na kraju se navikneš. Kada vidite mene, shvatite da nisu svi Šveđani plavokosi”, pričao je na početku sezone.

Fudbal je počeo igrati u AIK “Solna”, timu iz njegovog susjedstva. Već sa 17 godina potpisao je za “Borussiju Dortmund”.

Švedska štampa govorila je o njemu kao o novom Ibrahimoviću, na što on ne obraća pažnju. Ima je nekoliko ponuda, uključujući “Real Madrid”. Njemačku je odabrao jer je mislio da će tamo napredovati, ali nije puno igrao. Prošle sezone posuđen je holandskom “Willemu II”, a zatim je došao “Sociedad”. Iako vrlo mlad, već je kao fudbaler upoznao život u četiri zemlje. “To je stil života koji sam odabrao, ali to nije nešto što mi je postalo teško. Sasvim suprotno.”

Čim je došao u San Sebastian, počeo je učiti španski. Već govori četiri jezika. Tigriña, kojim su govorili njegovi roditelji, zatim švedski, engleski i njemački. “Znam da se u Baskiji govori baskijskim jezikom. Pokušavam shvatiti kako to ide”, kaže. Voli hip-hop i rep, Igre prijestolja i NBA. Kaže da nije navijač niti jednog tima, samo LeBrona Jamesa.

“Sociedad” ga je platio 10 miliona eura. Čini se da je vrijedilo. Protiv “Espanyola” je postigao pogodak, isto je učinio protiv “Celte” u samo 15 minuta, a zatim i protiv “Osasune”. Korak po korak, gotovo nečujno, zauzima poziciju u prvom timu i postaje omiljen među navijačima na Anoeti, koji ove sezone uživaju u skandinavskoj vezi.

Prethodni članak

Kako je osvojena Amerika

Sljedeći članak

Abu Dis, hiljadu puta ne

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!