fbpx

Zlaja iz Gaja

Samovoljni načelnik Općine Bosanski Petrovac izabran je zahvaljujući ponajviše glasovima Srba. Kako bi osigurao svoju poziciju, nerijetko mora ispunjavati prohtjeve svojih birača, uglavnom na štetu ovdašnjih Bošnjaka. “Dokle još?”, pita se veliki broj petrovačkih Bošnjaka. 

“Dokle ćemo još trpjeti samovolju, bahatost i kriminal našeg malog Staljina”, sve češće pitaju stanovnici Bosanskog Petrovca, aludirajući na samovolju aktuelnog načelnika ove općine Zlatka Hujića. Sirovo ponašanje i netrpeljivost prema bošnjačkim i islamskim vrijednostima kod ovog političara već odavno postali su svakodnevica. Jedan od skorijih poteza koje je poduzeo bila je izmjena dizajna internetske stranice Općine, s koje je uklonjena fotografija panorame Bosanskog Petrovca na kojoj se vide tri džamije.

Tako je jedno od prepoznatljivih obilježja ove male bosanske čaršije uklonjeno sa službene stranice Općine. Ali, zato su ubačene fotografije povorke srpskih seljaka u narodnim nošnjama. Fotografije seoskog gazdinstva “Čardaklije”, čiji su vlasnici braća Radoševići. Na stranici je i fotografija biste narodnog heroja Zdravka Čelara, međutim, nigdje nema fotografije narodnog heroja Mahmuta Ibrahimpašića Maše.

Stječe se dojam da načelnik na silu čini ovakve stvari, kao da ispunjava želje svog prijatelja i političkog idola Milorada Dodika, koji je, prilikom jedne posjete ovoj bosanskoj čaršiji, rekao da ni Teheran nema na tako malom prostoru više džamija od Bosanskog Petrovca. Medžlis Islamske zajednice Bosanski Petrovac nije mogao dobiti prostorije od Općine, nego je morao prikupiti novac i otkupiti dio zgrade u vlasništvu Općine za svoje potrebe. Više sreće, odnosno naklonosti malog bosanskopetrovačkog diktatora imala je Srpska pravoslavna crkva, čijim je sveštenicima načelnik Hujić na svoju ruku, besplatno i bez znanja i odobrenja Općinskog vijeća dao na korištenje stan od 110 kvadrata.

Kako saznajemo od nekoliko vijećnika Općine Bosanski Petrovac, stan koji je u vlasništvu Općine prethodni općinski načelnik Dragan Kecman još 2008. godine dao je Srpskoj pravoslavnoj crkvi na korištenje bez naknade. Shodno odluci Općinskog vijeća Bosanski Petrovac, stan je trebao biti prodat, ali ubrzo je izuzet iz tog procesa. Sudski vještak vrijednost stana procijenio je na 55.000 maraka.

Međutim, izgleda da je i ta svota previsoka pa se sada traži drugog vještaka koji bi stan procijenio jeftinije. Također, bez znanja i odobrenja Općinskog vijeća Bosanski Petrovac, načelnik Hujić dodjeljuje i ostale stanove i poslovne prostore koji su u vlasništvu Općine kome on hoće.

Na sva ova pitanja tražili smo proteklih dana odgovore od petrovačkog načelnika. Međutim, u Općini su nam kazali da je načelnik Hujić službeno odsutan. Zatim smo tražili komentar nekolicine vijećnika Općine. Našli smo ih u jednom od gradskih kafića. Na pitanje gdje se trenutno nalazi načelnik, rekli su nam da je otputovao službenim vozilom u Novi Sad, na sahranu profesoru doktoru Milanu Krajinoviću, koji je porijeklom iz Bosanskog Petrovca.

Samovoljni načelnik Općine Bosanski Petrovac izabran je zahvaljujući ponajviše glasovima Srba. Kako bi osigurao svoju poziciju, nerijetko mora ispunjavati prohtjeve svojih birača, uglavnom na štetu ovdašnjih Bošnjaka. “Dokle još?”, pita se veliki broj petrovačkih Bošnjaka.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!