fbpx

Zimu čekaju bez odjeće i ogrjeva: Djeca u kampovima u sirijskom Idlibu bosa i promrzla

Djeca su bolesna. Mi smo strpljivi, poručio je Abdullah koji je istakao da na tom području nemaju školu te da djeca pješače kilometre kako bi nastavili s obrazovanjem

 

 

 

Turkmenske porodice, koje su raseljene zbog napada snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, svakodnevno se suočavaju sa poteškoćama u privremenim kampovima, pogotovo dolaskom zime i hladnijeg vremena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Problem je i sa adekvatnom odjećom za djecu i ogrjevom koji im je potreban u ovim hladnim danima.

Porodice iz Bayirbucaka, smještenog na sjeveru grada Latakije, sklonile su se u šatorsko naselje u selu Hirbet Jeviz, zapadno od Idliba.

Djeca, bosa ili u papučama hodaju po kampu u ovim hladnim danima.

Sabah Fual, koji je napustio svoj dom zbog napada Assadovog režima i Rusije, koji je smješten u turkmenskom kampu, rekao je za AA da su šatori pod vodom kada pada kiša i da su palili dječiju odjeću da se ugriju.

“Kada pada kiša mi smo očajni. Sve je oko nas samo blato”, ispričao je Fual.

Huseyin Abdullah je kazao da ljeti imaju problem sa visokim temperaturama, a zimi sa hladnoćom.

“Djeca su bolesna. Mi smo strpljivi”, poručio je Abdullah, koji je istakao da na tom području nemaju školu te da djeca pješače kilometre kako bi nastavili s obrazovanjem.

Ukazao je i na problem nedostatka ogrjeva za zimu.

“Prolazimo kroz težak period. Potrebna su nam drva i peć”, dodao je Abdullah.

Stotine hiljada ljudi ubijeno je i raseljeno u Siriji od 2011. godine, kada je počeo građanski rat.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Snage odane Assadovom režimu su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije.

U Sočiju je 17. septembra 2018. godine postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Rusija i režimske snage su u maju 2019. pokrenule operacije tokom kojih su zauzele mnoga naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

Turska i Rusija su 5. marta ove godine postigle novi dogovor u Moskvi.

Režimske snage povremeno krše primirje koje se u značajnoj mjeri poštuje. U periodu od 2017. do 2020. godine oko dva miliona civila bilo je prisiljeno migrirati prema područjima u blizini turske granice.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!