fbpx

Želimo biti Disney za muslimanske porodice

“Potrudili smo se da djeca, prateći TV 'Muslim Kids' program, dobiju sadržaj koji im kroz cijeli život može koristiti. Naša web-stranica je stoprocentno sigurna i prezentira sadržaj koji će jačati islamske moralne vrijednosti kod djece. Također, vodili smo računa i o tome da djeca unaprijede i nauče engleski jezik kroz sadržaje koji to učenje jezika čine zabavnim. Također, trudimo se kroz program provući i matematiku, fiziku, hemiju, kao i tehnologiju i inžinjerstvo. Nadalje, potrudili smo se da djeca vrijeme koje provode uz ekran iskoriste na najbolji način, dajući svemu tome i notu takmičarskog duha kod djece. Imamo više od 2.000 videosadržaja, ‘streaming’ TV kanale i stotine igrica koje su odobrene od strane vodećih islamskih učenjaka širom svijeta”

Piše: Edib KADIĆ

Milo i Flordeliza Dayrit, bračni par iz Kanade, prije više od dvadeset godina primili su islam, a oboje su odrasli u katoličkim porodicama. Nakon što su napravili podrobno istraživanje putujući Turskom, Indijom, Pakistanom, Bangladešom i Malezijom, ustanovili su nedostatak sadržaja za muslimansku djecu u medijima. Uvidjeli su da tu postoji ogroman prazan prostor s obzirom na to da je na svijetu trenutno oko 1.8 milijardi muslimana, te da je islam druga najveća religija na svijetu i uz to prva kada je riječ o porastu. 2008. godine vratili su se u Kanadu i počeli produkciju programa za djecu pod nazivom Hurray for Baba Ali (Hura za Babu Alija), koji je bio namijenjen predškolskom uzrastu. Šest godina nakon toga počeo je s radom TV “Muslim Kids”, koji je nudio programe uživo, kao i animirani i lutkarski program. “Bio je to monumentalan zadatak biti jedini producent ovakvog sadržaja za djecu, stoga smo na sve načine pribavljali vjerske muslimanske programe gdje god smo to mogli. Emitiranje je pokrivalo širok spektar sadržaja i uključivalo je program koji je promovirao edukaciju i univerzalne vrijednosti, a sam materijal smo nabavljali od producenata širom svijeta”, rekao je Milo, osnivač i direktor “Milo Productionsa”.

Iz “Milo Productionsa” tvrde kako je sama ideja koja stoji iza ovog projekta izrada platforme koja će biti orijentirana ka porodici, a bit će fokusirana na djecu s engleskog govornog područja, kao i na djecu koja žele naučiti engleski jezik. Cilj je bio izgraditi mjesto na kojem će djeca moći gledati crtiće i igrati igrice a da sve vrijeme uče o islamu i muslimanskoj kulturi. Stoga se “Milo Productions” specijalizirao u izradi edukacijskog programa za muslimansku djecu, pa je njihov rad vrlo brzo postao prepoznat i veoma cijenjen širom svijeta. “Oformljavanje Muslim Kids TV-a bio je jedini logičan potez nakon toga, kako bismo distribuirali i unovčili svoj trud i rad. Muslim Kids TV daje priliku svoj muslimanskoj djeci širom online svijeta da se i njihov glas čuje, istovremeno njegujući islamsko vjerovanje, ukazujući na pozitivne uzore, zabavljajući i educirajući ih”, navodi Milo.

I zaista, imali smo priliku uvjeriti se da je TV “Muslim Kids” multimedijska platforma koja je prvenstveno, s islamskog stanovišta, sigurna i koja nudi edukacijski i zabavni program za djecu digitalnog doba. Provodeći vrijeme uz TV “Muslim Kids”, djeca imaju priliku interaktivnog učenja, mogu gledati videoprogram, igrati igrice, čak i učiti sure Kur'ana napamet, i to sve na jednom mjestu. Nema sumnje da “Muslim Kids” poklanja veliku pažnju onome što djeca gledaju i rade, a nikad ne gube iz vida da djeci sadržaj ne smije biti dosadan i nezanimljiv, što je uvijek prisutno na svim programima koje nude. Iz kompanije “Milo Productionsa” pojašnjavaju kako svaki roditelj ima dilemu da li dovoljno radi za svoju djecu i da li je djeci ponudio najbolje shodno svojim mogućnostima. “Potrudili smo se da djeca prateći ‘Muslim Kids’ TV program dobiju sadržaj koji im kroz cijeli život može koristiti. Naša web-stranica je stoprocentno sigurna i prezentira sadržaj koji će jačati islamske moralne vrijednosti kod djece. Također, vodili smo računa i o tome da djeca unaprijede i nauče engleski jezik kroz sadržaje koji to učenje jezika čine zabavnim. Također, trudimo se kroz program provući i matematiku, fiziku, hemiju, kao i tehnologiju i inžinjerstvo. Nadalje, potrudili smo se da djeca vrijeme koje provode uz ekran iskoriste na najbolji način, dajući svemu tome i notu takmičarskog duha kod djece. Imamo više od 2.000 videosadržaja, ‘streaming’ TV kanale i stotine igrica koje su odobrene od strane vodećih islamskih učenjaka širom svijeta”, kažu iz “Muslim Kids” TV tima.

Brojni korisnici mišljenja su da je platforma poput “Muslim Kids” TV-a bila neophodna upravo zato što se u velikoj većini medija koji su danas dostupni našoj djeci promoviraju nemoral i brojni drugi poroci. “Smatram da je ‘Muslim Kids’ TV po ovom pitanju od samog početka postavio visoke standarde i da je njihova filozofija educiranje naše djece kako bi bili najbolji muslimani današnjeg vremena, i to kroz veoma zanimljive, a uz to i zabavne metode. Kao muslimani, moramo nastojati da budemo najbolji u svemu što radimo, stoga nemam razloga ne vjerovati da vrlo brzo možemo postati halal-verzija ‘Disneya’ ili ‘Pixara'”, pojašnjava Milo.

Sr. Aakifah, voditeljica “Sunnah Learners Homeschooling” programa o “Muslim Kids” TV‑u kaže da je mirna znajući da njena djeca gledaju TV i igraju se na ovoj platformi. “Nevjerovatno je koliko moja djeca vole ‘Muslim Kids’ TV, pa su i mene uvukli u taj svoj svijet. Zajedno s njima svaki dan otkrivam nešto novo o islamu u kojem sam cijeli svoj život. Također, program učenja Kur'ana napamet je fantastičan, pa smo ga uveli i u program naše škole. Od programa ‘Knowsy Nina’, pa do ‘Hurray For Baba Ali’, ‘Muslim Kids’ TV je izvrsna i bez presedana solucija za naš program učenja i podučavanja od kuće.”

Milo kaže da je imao veliku potrebu, pogotovo zbog toga što je bio odgajan u katoličkoj porodici, nakon čega je primio islam, svojoj djeci predstaviti islam na najljepši mogući način, kao vjeru koja je prelijepa. “Djeca u zapadnim zemljama vole filmove, serije i crtane filmove, to je fakta. Svjesno ili nesvjesno, njihovi uzori upravo su iz ovakvih TV sadržaja. Nedugo nakon što smo primili islam i supruga i ja smo uvidjeli da u Kanadi ne postoji skoro pa nikakav medij koji će predstavljati islam u najboljem svjetlu i činiti male gledaoce ponosnim zato što su muslimani. Možda upravo što smo tek bili postali muslimani, osjećali smo veću potrebu za ovim sadržajem. Nismo imali pojedince iz porodice i sa socijalnih mreža koji bi kod naše djece bili uzori i na koje bi se mogli ugledati, niti smo imali bilo koga ko bi našu djecu mogao učiti islamu, stoga smo se uzdali u edukacijske izvore koje smo mogli pronaći online. Kada smo uvidjeli da ovog materijala ima vrlo malo, posvetili smo i resurse i vrijeme kako bismo to promijenili”, prisjeća se Milo početaka na ovom projektu, te dodaje da je jedan od najvećih izazova bila nezainteresiranost muslimanskog društva kada je riječ o muslimanskom mediju za djecu.

“U razgovoru s mnogim muslimanima uvidio sam da ne razumiju i ne uviđaju važnost medija u današnjem modernom društvu. Skoro su svi imali prilično sličan i pogrešan stav da je tu riječ samo o crtićima. A, ustvari, upravo ti crtići formiraju jedan cijeli svijet u glavama naše djece koji će ostati s njima do kraja njihovih života. Muslimani današnjice zaista moraju razumjeti ogroman pozitivan utjecaj koji mediji mogu imati kako bi se izgradile bolje i kvalitetnije generacije koje dolaze. Međutim, moraju shvatiti i da postoji ogromna i vrlo stvarna opasnost ako izlože svoju djecu svakodnevnim udarima medija koji su u suprotnosti s islamskim vrijednostima. Roditelji ovo najčešće shvate prekasno, nakon što su ovakvi sadržaji već izvršili nemjerljiv utjecaj na njihovu djecu, a sve to izbije na površinu tek u tinejdžerskim godinama, kada je veoma teško ispraviti bilo šta. Ono što nam slomi srce, a što je dosta česta pojava, jeste kada vidimo da djeca zaista vole sadržaje koje im pružamo, ali njihovi otac i majka odvrate ih od toga da bi im pustili film na TV-u. Mislimo da ovdje uopće nije riječ o novcu, zbog toga što pretplata košta samo nekoliko centi na dnevnoj bazi, već da kod nekih muslimana postoji duboko ukorijenjen stav da ne treba vjerovati proizvodu koji dolazi od strane drugih muslimana”, potrctava Milo.

Platforma www.MuslimKids.tv počela je s radom u martu 2014. godine. Danas već ima reputaciju “Netflixa” za muslimansku djecu. Trenutno nude besplatnih probnih 14 dana, nakon čega pretplata košta 9.99 dolara mjesečno, ili 79.99 dolara godišnje. Također, postoji i akcija da dobijete jedan besplatan mjesec za svakog prijatelja kojem preporučite “Muslim Kids” TV koji nakon toga postane njihov pretplatnik. Na jednu pretplatu mogu se kreirati jedan račun za odrasle i tri za djecu, sve uz potpuni roditeljski nadzor. Također, postoji i “Muslim Kids” TV aplikacija, koja je dostupna na Google Playu i Appleu.

Milo naglašava da svakodnevno dobijaju izuzetno pozitivne reakcije, kako od roditelja, tako i od djece, što im mnogo znači u njihovom poslu. “Čim djeca prvi put vide ‘Muslim Kids’ TV, odmah se doslovno zaljube. Odmah svi na početku primijete kvalitet koji prate, izuzetno dobro ispričane i zanimljive priče, stoga je normalno da su željni novog sadržaja, a roditelji su skoro bez izuzetka zahvalni što su postali dio našeg svijeta. Vrlo brzo uvide da su njihova djeca angažirana i da je ovo za njih zaista dobra stvar jer konačno postoje videa, igrice i interaktivne aktivnosti u kojima djeca žele učestvovati, a koji istovremeno grade njihov muslimanski identitet.”

Kada je riječ o Milovoj porodici i njegovom privatnom životu, on kaže kako ovaj projekt odnosi veliki dio njegovog života. “I supruga i ja smo fokusirani prvo na našu djecu, a zatim na ‘Muslim Kids’ TV projekt. Oboje smo napustili vrlo uspješne karijere da bismo se posvetili MKTV-u. Smatram da muslimansko društvo generalno dosta zaostaje kada je u pitanju digitalna edukacija i zabava. Upravo zbog toga, moramo raditi veoma naporno kako bismo sustigli sve trendove koji se u svijetu svakodnevno pojavljuju. S druge strane, itekako nam je potrebna podrška cijele muslimanske zajednice kako bismo u skorije vrijeme izgradili dodatne kapacitete koji će i drugima biti od velike koristi. Mi uvijek naglašavamo da želimo biti ‘Disney’ za muslimanske porodice. Nadamo se da će, nakon što uvide važnost ovog projekta, zajednica, škole, kao i investitori podržati ‘Muslim Kids’ TV. Muslimanska historija i kultura u velikoj su mjeri izgubljeni za ostatak svijeta upravo zbog toga što nismo investirali u očuvanje naših unikatnih i jedinstvenih priča i kulture. Zaista bismo željeli vidjeti ‘Muslim Kids’ TV kako igra odlučujuću ulogu u približavanju našeg vjerovanja, kulture i svih ostalih vrijednosti budućim generacijama. Najveća nam je želja da muslimanska djeca bolje upoznaju Allaha, dž. š., da vjeruju u Njega, ali i da Njemu vjeruju. Smatram da će upravo ovo našu djecu usmjeriti na pravi put, jer, kada dijete vjeruje Allahu, onda je samouvjereno u svemu ostalom što radi. Željeli bismo vidjeti ovu samouvjerenost u budućim generacijama, a što će rezultirati pozitivnom utjecaju na naše cjelokupno društvo”, konstatirao je Milo.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI