fbpx

Zelene džamije

Broj stanovnika Jordana od 9,7 miliona stanovnika dramatično je porastao zbog sukoba koji se dešavaju na granicama te države. U zemlji se nalazi više od 660.000 sirijskih izbjeglica, zatim 67.000 Iračana i 14.000 Jemenaca. “Problemi s opskrbom energijom su se uvećali. Masivna instalacija solarnih panela može pomoći u smanjenju problema stanovništva”, kaže Ismail.

 

U predgrađu Zarqe, između redova skromnih stambenih blokova, stoji džamija Jobayb bin Oday, na suhom brežuljku drugog najmnogoljudnijeg grada u Jordanu. Imam Jusuf el-Rifai negdje je u komšiluku. Ostalo je još sat vremena do ezana s munare džamije koja je jedna od brojnih u kojoj je u proteklih pet godina provedena do tada neviđena energetska revolucija u nekoj arapskoj zemlji.

“Ovo je zelena džamija”, kaže imam kao dobrodošlicu. Prije dvije godine na krovu džamije narastao je niz solarnih panela. “Od tada smo puno uštedjeli na računima za struju. Prije smo mjesečno plaćali između 500 i 700 jordanskih dinara (između 630 i 800 eura). Sada su troškovi smanjeni na nulu.”

Kampanju su sponzorirala ministarstva vjerskih i energetskih poslova, a uspjela je zahvaljujući jordanskoj geografiji. U zemlji je 6.500 džamija, a prema zvaničnim procjenama, hiljadu hramova već je postalo dijelom projekta koji ima za cilj eliminirati emisiju hiljada tona čestica ugljendioksida koje svake godine odu u atmosferu.

Aman, čije se ulice s oko četiri miliona stanovnika prostiru do obližnje Zarqe, u kojoj je 1,35 miliona duša, želi biti jedan od prvih 70 gradova s nultom emisijom na planeti 2050. godine. “To je i pitanje nacionalne sigurnosti. Jordan mora uvesti čak 97 posto svoje energije iz susjednih zemalja, a 80 posto te energije otpada na proizvodnju električne energije”, upozorava inženjer Jazan Ismail. “To što džamije svedu račun na nulu važan je doprinos.”

U zemlji koja uživa u više od 300 sunčanih dana u godini mjesta klanjanja postala su mjesta na kojima se provodi ovaj važan projekt. Solarna energija osigurava sve njihove dnevne potrebe, a ukupne troškove instalacije, oko 100.000 eura, snosila je vlada i lokalni i međunarodni donatori.

“Sam se brinem za održavanje i svakodnevno čišćenje ploča. Nastojim osigurati maksimalnu produktivnost. Elektriku koristimo za rad klima-uređaja, ventilatora, rasvjete i grijača vode. Ne koristimo nikakvo fosilno gorivo”, hvali se imam. Projekt koji je pionirski u dijelu svijeta u kojem je briga za okoliš još uvijek pri dnu dnevnog reda uzburkao je duhove u Jordanu.

“Reakcija naroda bila je vrlo pozitivna. Povećala se upotreba solarnih panela. Mnogi ih u komšiluku sada instaliraju u svoje domove”, kaže Ismail. Nakon džamija, istim su putem krenule i vladine službe, bolnice i škole. Prema predviđanjima jordanskog kraljevstva, 20 posto energije trebalo bi doći iz obnovljivih izvora 2022. godine, a emisije stakleničkih plinova smanjit će se za 40% tokom desetljeća.

Broj stanovnika Jordana od 9,7 miliona stanovnika dramatično je porastao zbog sukoba koji se dešavaju na granicama te države. U zemlji se nalazi više od 660.000 sirijskih izbjeglica, zatim 67.000 Iračana i 14.000 Jemenaca. “Problemi s opskrbom energijom su se uvećali. Masivna instalacija solarnih panela može pomoći u smanjenju problema stanovništva”, kaže Ismail.

Jordanska državna kompanija “Emirat”, posvećena izvorima obnovljive energije, izdvojila je prošle godine 188 miliona dolara za finansiranje gradnje najveće solarne elektrane u Jordanu. Njena izgradnja trebala bi biti završena za nekoliko mjeseci. Kada objekt bude u upotrebi, opskrbit će strujom oko 110.000 domova.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!