fbpx

Zavodnik iz Stuttgarta

Jürgen Klopp (52) je u Liverpoolu napravio revoluciju. Klopp cijeli život svoj posao radi na isti način, istim mentalitetom i istim emocijama. Kada je napustio klupu Mainza, zarekao se da više nikada cijelog sebe neće unijeti u neki drugi projekt. Pogazio je svoju riječ u Dortmundu, a onda opet i u Liverpoolu.

 

Anfield nije toliko glamurozan kao neki drugi dijelovi engleskih gradova. Ima tu srušenih zgrada, zatvorenih trgovina, čak se i u maju osjeti hladnoća. Prije četiri godine taj je dio Liverpoola bio sumoran. Danas je sve drugačije. Klub s Anfielda prvak je Evrope i na dobrom je putu da prvi put nakon 1990. godine postane prvak Engleske.

Čovjek koji ih je doveo do toga potrošio je “samo” 74 miliona. Danas je jedna od najharizmatičnijih osoba na svijetu.

Jürgen Klopp (52) je u Liverpoolu napravio revoluciju. Klopp cijeli život svoj posao radi na isti način, istim mentalitetom i istim emocijama. Kada je napustio klupu Mainza, zarekao se da više nikada cijelog sebe neće unijeti u neki drugi projekt. Pogazio je svoju riječ u Dortmundu, a onda opet i u Liverpoolu.

Rođen je u Stuttgartu, ali odrastao je u Glattenu, gradiću s oko 1.500 stanovnika (“1.499 nakon što sam otišao”, našalio se jednom prilikom). Htio je biti liječnik, ali imao je loše ocjene u školi za to. Nogomet je bio njegova sljedeća strast. Njegova je tehnika bila za petu ligu, ali mentalitet za prvu, tako je jednom opisan kao nogometaš.

Kada priča, govori razumljivo i vrlo izravno. Igru svog tima karakterizira kao punokrvni nogomet “jer radije pet puta pogodi prečku nego što četiri puta uopće ne šutira na gol”. Ne nosi odijelo i kravatu, već kapu i trenirku, obučen je poput običnog navijača koji je došao u pab popiti pivo. Jednom se izjasnio protiv Brexita, “jer Evropska unija nije savršena, ali je najbolja ideja koju smo imali”.

Na teren prenosi energiju i snagu i to čini s velikim osmijehom, jer, kako ističe, nema smisla biti lošeg raspoloženja. Postao je zvijezda poput Lewandowskog i Manéa, igrača koje je on učinio najboljima. “Igrači su moji prijatelji, ali s njima nisam prijatelj.” To je njegov sažetak odnosa sa svlačionicom. Jedna od prvih anegdota vezanih za njega jeste da je svoje nogometaše iz Mainza sedam dana vodio na švedski otok gdje nije bilo ni hrane ni struje i gdje su jednom prilikom jeli travu.

Nekad njegove metode i nisu uspješne. Kada je Dortmund 2011. godine igrao protiv Bayerna, dao je svojim igračima da gledaju film Rocky IV, misleći kako je on savršen primjer borca. Mnogi su ga gledali bez da su shvatili radnju jer je film snimljen 1985. godine, prije no što su se rodili. Na Kloppovo pitanje ko zna Rockyja, samo su dvojica igrača odgovorila potvrdno. Tim je filmom želio svojim igračima poručiti da, iako imaju manje potencijala od svog protivnika, imaju puno više strasti, što je za njega metafora trke ka vrhu.

U Njemačkoj je iznimno popularan postao tokom Svjetskog prvenstva 2006. godine. Radio je kao televizijski komentator i ostavio zadivljenog čak i Franza Beckenbauera. Bio je u stanju objasniti svaku situaciju u igri lagano, razumljivim jezikom, bez insistiranja na sitnicama. Klopp je njemačke novinare natjerao da se usavrše. Uvijek odgovori na pitanje, a novinar mora biti spreman na odgovor. U Dortmundu se jednom pojavio trač da napušta ekipu jer je sa ženom igrača prevario svoju suprugu. “Znam da se to govori, ali nije istina. Još uvijek volim svoju ženu. Imala je hiljadu razloga da me napusti, ali ovo nije jedan”, kazao je.

Inače, oženjen je Ullom Sandrock, spisateljicom romana za djecu. Uvijek kaže kako želi provesti više vremena sa njom iako zna da to skoro neće biti moguće, makar ne do 2024. godine, do kada ima ugovor s Liverpoolom.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!