fbpx

Zašto Skaka voli Vincenta Tana?

Mahmutović dobro zna da je adresa kojoj se treba isporučiti projekat spašavanja Bosne Skupština i Vlada Kantona Sarajevo. Sastavljena i od eksperata, „profesora fizičkog vaspitanja“ koji imaju i budžet i ovlasti da riješe problem zvani KK Bosna

Nije ga odavno bilo u medijima, no onda se javio prigodnim naricanjem. Povod – četiri decenije od dana kada je KK Bosna postala prvakom Evrope. Koju danas, kao gase, a on im to, kao, ne da. Red patetike, red kukanja, pa opet red tužbalica o tome kako se za Bosnu niko ne brine te kako se ne zna šta će sa njom biti sutra.

Harun Mahmutović, bivši generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH i predsjednik u ostavci KK Bosna Royal, zato je, u pauzama rekreativnog igranja tenisa, smislio genijalan plan. Bosnu će utrapiti gradonačelniku Sarajeva, Abdulahu Skaki. Neka se on bakće Bosnom. Ali prvo će malo Skaku naružiti i pitati ga zašto mu je strano draže od domaćeg.

„Royal je četiri godine pomogao Bosni da premosti, da opstane. Nije mi jasno kako može Grad da voli Vincenta (Vincent Tan, bivši većinski vlasnik FK Sarajevo, op.a), njemu pomaže i to nije problem, no očito da smo problem mi domaći. U Bosni pet od 12 igrača ima status reprezentativca, a najstariji ima tek 21 godinu. U Sarajevu je sve drugačije, suština je da odvojite malo para za tu djecu“, rekao je Mahmutović, između ostalog, u razgovoru za Faktor.

Stvarno, zaista, zašto Skaka “voli” Vincenta Tana?

Postoji najmanje desetak miliona razloga zašto voljeti malezijskog milijardera. Baš kao što postoje i milioni razloga zašto ne voljeti harune i razne mahmutoviće.

Kada je Tan postao većinski vlasnik FK Sarajevo, taj se klub nalazio u istoj, ako ne i goroj finansijskoj situaciji u kakvoj je danas KK Bosna, KK Royal ili kako se već taj KK zove. U blagajni kluba nije bilo ni paučine, dugovi su bili milionski, sponzora nigdje na vidiku, klub je preživljavao od milostinje bivših i tadašnjih članova uprave. Da li bi se ugasio? Vjerovatno ne bi, prevelik je za to, ali je bio na ivici, u ozbiljnim problemima.

Jedan ozbiljan Bosanac, poslovan čovjek iz Hong Konga. Feđa Kusturica mu je ime, uvjerio je Tana da uloži novac u FK Sarajevo. Pomogla je malo i opčinjenost Bosnom Mahatira Mohameda, malezijskog premijera i Tanovog prijatelja i Amidža je stigao u Sarajevo. Sarajevo je platilo odmah, bez reprograma, bez rata, dva miliona maraka koje je dugovalo Poreskoj upravi. Povezan je i plaćen staž za 250 ljudi koji su radili u klubu a kojima se dugovalo za zdravstveno i penzijsko osiguranje. Plaćeni su svi dugovi dobavljačima. Svi dugovi bivšim i tadašnjim igračima, trenerima i uposlenicima kluba. Jedna od najvećih svjetskih avio-kompanija, Turkish Airlines, postala je generalnim sponzorom kluba. I ono što je najvažnije, okončana je prva faza izgradnje kampa u Butmiru, u kojem  je smještena Akademija. Ona koja je ove zime dala prve rezultate. Kada je njen izdanak Nihad Mujakić prodat u Belgiju za milion eura.

Kada su Bosnu i Hercegovinu pogodile razorne poplave 2014. godine, Tan je odmah uplatio 225 hiljada dolara za pomoć žrtvama. A njegova fondacija “Sunce” pokrenula je u Maleziji akciju prikupljanja pomoći.

To su činjenice koje stoje iza Vincenta Tana u Sarajevu. Činjenice, brojke i slova. Ostavio je iza sebe klub koji nema niti jednu marku duga, koji obilno plaća svoje nogometaše i uposlene, koji je najprivlačnija destinacija u državi za svakog ozbiljnog igrača. Stabilan klub čiji prvi tim u ovom trenutku daje pet reprezentativaca.

E, hajdemo vidjeti šta je to iza sebe ostavio Harun Mahmutović i svi ti razni mahmutovići. Jedina poveznica između njega i Vincenta Tana je – poplava. Jer je to što je ostalo iza Mahmutovića u svakom poslu kojim se bavio posljednjih dvadesetak godina. Sve što je menadžer Mahmutović znao raditi svih ovih godina otkako je dio sarajevske „elite jet seta“ jeste kukanje i izljevi patetičnih izjava u svakom od intervjua u kojima je nerijetko znao i „pustiti suzu tihu“. A firmama, savezima i klubovima koje je vodio nakon njega se mogla samo „proučiti fatiha“.

Tako je bilo i sa muzičkom produkcijom jedne sarajevske televizije kojom je rukovodio. Odatle je lansiran u javnost i “pravu sarajevsku raju”. Nakon toga je u paketu sa svojim „najboljim jaranom“ Elmedinom Konakovićem stigao u Košarkaški savez na dužnost generalnog sekretara. Konaković, kojem je u košarci klupa nekakvog rumunskog kluba bila najveći domet u igračkoj karijeri, postao je predsjednik a Mahmutović „bivši igrač nekoliko bh. klubova poznat po svojim odličnim menadžerskim sposobnostima“, postao je generalni sekretar KS BiH.

Ni do dan danas nije poznato u kojim je to bh. klubovima igrao Mahmutović. Ali šta je ostavio iza sebe Mahmutović kao sekretar valjda znaju inspektori SIPA-e. Jer su oni češljali poslovanje Saveza. Ostala je prljavština, optužbe u medijima, dugovi, tužbe, ugovori u kojima je kao sekretar uzimao procente od sponzorskih ugovora, protutužbe Mahmutovića prema KS BiH. Dakle, poplava.

I onda je Mahmutović otišao u KK Royal koji je poklopio KK Bosnu. Ili je KK Bosna poklopila KK Royal. Ili je… Uglavnom, stigao je u klub čiji je jedan od grobara bio i Mahmutovićev jaran Elmedin Konaković. Niti jedna uprava Bosne, od rata do danas, nije amnestirana odgovornosti za stanje u kojem se Bosna danas nalazi. Niti jedna. Iza svake su ostajali dugovi, problemi, tužbe, prljavi veš…

Tako se danas prljavštine pokušava izvući i Mahmutović koji je (u ostavci) predsjednik uprave KK Bosne. Ili KK Royala. Skupštinu kluba vodi Harunova supruga Aida Mahmutović. A potpredsjednik Uprave je, pazite sad, Nermin Muzur. Da, onaj Konakovićev Muzur iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Adresa kluba Kromolj 17. Naselje u kojem porodica Mahmutović ima skromnu stambenu zgradu.

Fina sarajevska gradska halka koja ima lijepog iskustva u ublehi. Kukaj, plači, moli, kuckaj, grebi po budžetu. Izmuzeš sve što se izmusti može. I onda, kada više ne može, jer drugačije ne znaš, daj patetični intervju i daj paćenićki status na Facebooku da klub nekako utrapiš gradonačelniku. Koji treba iz budžeta vraćati dugove koje je dvije decenije pravila sarajevska čaršijska „elita“. Dugove nastale tako što se iz Bosne muzlo sve što je moglo, što se nije plaćalo ništa, što je klub postao igračka beogradskih menadžera za udomljavanje njihovih polovnih igrača, pozornica za snimanje spotova pjesmuljaka netalentirane djece sarajevskih tajkuna…

Dakle, haman pa sve ono što je bio FK Sarajevo dok nije, hvala Bogu, došao Vincent Tan.

I sad to sve treba lijepo isporučiti Abdulahu Skaki da on rješava probleme koje nije pravio novcima koje nema. Probleme koje su svi ti mahmutovićikonakovići pravili dvadeset godina. A ne. Skaka nije adresa za to.

Mahmutović dobro zna da je adresa kojoj se treba isporučiti projekat spašavanja Bosne Skupština i Vlada Kantona Sarajevo. Sastavljena i od eksperata, „profesora fizičkog vaspitanja“ koji imaju i budžet i ovlasti da riješe problem zvani KK Bosna.

Diplomirali su na Fakultetu sporta, vrsni su to diplomanti iz sportskog menadžmenta, neki od njih toliko izvrsni da su u danu polagali po tri četiri pet šet sedam ispita. Eto im prilike da svoju nadarenost pokažu na djelu.

Da vrate Bosnu narodu a pravdi predaju krivce za njeno uništavanje.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!