fbpx

Zapis o kandidatu / kandidatkinji SDA za Predsjedništvo BiH

Napadi su učinili bumerang, umjesto da je oslabe, odnosno da oslabe njenog supruga koji je bio primarna meta, oni su učinili da Sebija Izetbegović ojača, a da Bakir Izetbegović bez zadrške može reći da je njeno imenovanje na čelo KCUS-a, s obzirom na ostvarene rezultate, bila ispravna odluka.

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

SDA je demokratska stranka, što dokazuje i unutarnja demokratska procedura u izboru kandidata za Predsjedništvo BiH. Teško to shvataju oni koji joj imputiraju radikalizam, fašizam i slične ideološke radinosti. Takvi će demokratske procese unutar SDA tumačiti kao borbu interesnih klanova, što smo mogli svjedočiti ovih dana u pisanju pojedinih medija koji funkcioniraju na razini trača. Čini se da pojedini mediji u službi konkurentskih politika vrlo olahko rade kadrovske križaljke u najvećoj bošnjačkoj stranci, ali, ne rade to bez razloga i nije bez zle namjere.

Također, neki se još uvijek nisu riješili naplavina komunističkog režima pa i dalje snivaju da postoji neki crveni telefon – kada zazvoni, bespogovorno se sluša prijeteći i duboki sonorni glas komesara na drugoj strani linije. U nekoliko smo navrata slušali predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji se medijima povjerio govoreći o stanju u SDA, da se od njega u stranci koju vodi očekuje da temeljno rješava probleme s nižih nivoa (kantonalnih ili općinskih). Pojedinci vjerovatno nisu razumjeli da su dobili povjerenje, da su dobili pravo na slobodnu volju i da se od njih očekivalo da to povjerenje opravdaju tako da probleme rješavaju, a ne da ih dodatno stvaraju.

Već duži period primjetne su tendencije namjernog podrivanja autoriteta Bakira Izetbegovića, ali oni koji to rade ozbiljno potcjenjuju njegovu informiranost i njegovu sposobnost da usmjeruje procese prema zacrtanim ciljevima. Ko god je to radio, pokazalo se, na kraju je izvisio. Do sada, osim posljednjih događaja koje je u nekoliko navrata javno najavljivao, ali na to se očito zaboravilo, nije primijećeno da je Izetbegović radio iznenadne kadrovske rezove u stranci. No, ako se pažljivije promotri, može se zaključiti da oni koji su radili protiv interesa stranke i koji su lični interes nadredili interesu države i bošnjačkog naroda bivali su sklonjeni, i to ponovo kroz demokratske procedure. A neki će tek saznati da im se nova vrata neće otvarati.

Bez obzira na nedavna čišćenja i odlaske iz SDA, ova stranka nije zabilježila potrese u svom vrhu, što nam govori da nije doživjela za neke toliko priželjkivani raskol. I oni koji žele ukloniti SDA s političke scene to dobro znaju. Iz tog je razloga pokrenuta medijska kampanja u kojoj se želi zbuniti ili posvađati članstvo, odnosno obeshrabriti i demotivirati samo jezgro SDA. Svaki veliki sistem, a SDA to jeste, ima unutar sebe nesuglasica i pukotina. Ovdje je cilj da se te pukotine i nesuglasice uvećavaju i šire do razmjera loma u samom vrhu stranke. I zato se posljednjih sedmica pojavio veliki broj medijskih špekulacija u vezi mogućih kandidata / kandidatkinja te stranke za Predsjedništvo BiH.

Što se tiče prof. dr. Sebije Izetbegović, njen suprug i predsjednik SDA s velikim je iznenađenjem na pitanje o njenoj kandidaturi voditelju N1 televizije odgovorio protupitanjem kako bi on uopće mogao vlastitu suprugu kandidirati na poziciju koju napušta. Otvorenije je to nedavno objasnio za portal Vijesti.ba, rekavši da su priče o njenoj kandidaturi demantirali i obeshrabrivali. Puno ranije, tokom 2017. godine, sama je Sebija Izetbegović u intervjuu za Klix.ba rekla da neće biti kandidat.

Pristojnom čovjeku jednom je dosta reći, a kamoli nekoliko puta. Međutim, nije bilo dovoljno, pa su razni mediji u službi politika poticali priču o njenoj kandidaturi, stavljajući njeno ime u namještene ankete te na taj način pokušavali konfrontirati i nju i njenog supruga s ostatkom vodstva SDA. Ko pažljivije prati medije mogao bi se prisjetiti da je Fahrudin Radončić na Face TV-u prvi izgovorio ime Sebija u kontekstu kandidata u utrci za Predsjedništvo BiH.

Čini se da je Izetbegović posljednjim intervjuom za Vijesti.ba razriješio medijske špekulacije i praktički najavio da će najvjerovatnije kandidat biti Denis Zvizdić, i to aklamacijom bez tajnog glasanja. Ipak, demokratski proces i dalje je otvoren unutar SDA, i to nikoga ne bi trebalo plašiti. Također, interesantno da je Izetbegović najavio politički angažman svoje supruge u budućnosti. To ne treba čuditi jer se zaista moglo čuti među narodom da je prepoznata kao odlučna i probitačna ličnost koja ostvaruje rezultate, i to bez obzira na nevjerovatnu količinu pritiska i medijskih napada. Štaviše, napadi su učinili bumerang, umjesto da je oslabe, odnosno da oslabe njenog supruga koji je bio primarna meta, oni su učinili da Sebija Izetbegović ojača, a da Bakir Izetbegović bez zadrške može reći da je njeno imenovanje na čelo KCUS-a, s obzirom na ostvarene rezultate, bila ispravna odluka. Interesantno je i to da je uputio blagu kritiku nekim SDA-ovcima koji je nisu podržavali ili su šutjeli, ne vjerujući da će Sebija uspjeti. A to da se žena prvog bošnjačkog političara uz svoj posao bavi i politikom, pa to nikoga ne bi trebalo čuditi. Uglavnom je to tako svugdje u svijetu, pa valjda može i u malešnoj Bosni.

Što se tiče SDA, u ovom trenutku puno važnije pitanje od samog kandidata / kandidatkinje za Predsjedništvo BiH jeste da se sačuva samo jezgro te stranke koja je na svakodnevnom udaru onoga što smo na ovim stranicama nekoliko puta definirali i argumentirali kao specijalni rat. U jedinstvu je snaga bio je njihov izborni slogan 2014. godine, pa ne bi bilo loše da se pojedinci unutar te stranke sjete tog duga, ne glasačima, nego Bošnjacima, jer je SDA, šta god ko mislio, temeljna bošnjačka i državotvorna stranka.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!