fbpx

Zahvaljujući Turskoj kućama se vratilo više od 414.000 Sirijaca

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu rekao je kako su se Sirijci dobrovoljno vratili kućama zahvaljujući sigurnoj sredini uspostavljenoj prekograničnim antiterorističkim operacijama Turske

 

Uspjeh prekograničnih antiterorističkih operacija Turske omogućio je dobrovoljni povratak za više od 414.000 Sirijaca, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu u četvrtak, javlja Anadolu Agency (AA).

”Zahvaljujući sigurnosti omogućenoj našim prekograničnim operacijama, u svoju zemlju se dobrovoljno vratilo 414.061 Sirijaca“, rekao je Soylu.

Podaci UN-ove agencije za izbjeglice pokazuju kako Turska trenutno pruža dom za oko 3,6 miliona registriranih sirijskih izbjeglica i blizu 370.000 osoba iz drugih zemalja.

Sirija je ratom razorena od 2011. godine. Do sada je ubijeno na stotine hiljada ljudi, dok je raseljeno više od 10 miliona, pokazuju podaci UN-a.

Od 2016, Turska je organizirala četiri uspješne antiterostičke operacije na sjeveru Sirije, a u cilju obezbjeđivanja sigurne sredine za lokalno stanovništvo i sprečavanja formiranja terorističkog koridora. Riječ je o operacijama ”Štit Eufrata“ (2016.), ”Maslinova grana” (2018.), ”Izvor mira” (2019.) i ”Proljetni štit” (2020.).

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!