fbpx

Zabrana potvrda o djevičanstvu

Život u takvoj zajednici ogroman je izazov. To je poseban sistem nastao u džamijama, kulturnim udrugama, teretanama, kafićima u kojima se uglavnom puši nargila.

 

Potvrde o djevičanstvu bit će zabranjene u Francuskoj, a liječnici koji ih nastave izdavati bit će kažnjeni. To je jedna od mjera zakona koji tamošnja Vlada priprema protiv separatizama, izraza koji se odnosi na pokušaj zajednice, u ovom slučaju takozvanih radikalnih muslimana, da nametne vlastite zakone i “ne poštuje bitne vrijednosti poput sekularizma i pune ravnopravnosti spolova”.

Novi zakoni, koji će biti predmet rasprave u Parlamentu ove jeseni, trebali bi olakšati zatvaranje bogomolja i internetskih stranica ukoliko se na njima šire poruke koje su protivne načelima Francuske Republike. Pooštrit će se i nadzorni i sankcioni mehanizmi za one koji se bave poligamijom.

Potvrde o djevičanstvu sada su prilično rijetke u Francuskoj, ali još uvijek postoje molbe da se izdaju i liječnici ih izdaju unatoč činjenici da su se strukovne udruge godinama tome strogo protivile i da socijalna davanja ne pokrivaju tu uslugu. Potvrde obično traže mlade žene koje se vjenčavaju, gotovo uvijek izvan Francuske, u svojim zemljama porijekla.

Kako bi izbjegla sumnje mladoženjine porodice ili umirila samog oca, obično nekoga veoma konzervativnog, traži da ginekolog nalazom potvrdi da joj je djevičanska kožica netaknuta.

Francuska vlada i Svjetska zdravstvena organizacija test nevinosti vide kao nešto anahrono, kao kršenje temeljnih prava žena. Međutim, ne postoji apsolutni konsenzus. Ginekologinja Ghada Hatem, osnivačica Ženske kuće “Saint Denis-Suburbio” na sjeveru Pariza, u kojoj pomaže maltretirane žene koje su često pretučene, smatra da certifikat može pomoći nekim djevojkama koje se boje odmazde koja može dovesti do smrti ili brutalnih pregleda izvan Francuske.

Hatem je priznala da djevojke često nisu djevice, ali im ona izdaje potvrdu. Prema ginekologu, konsultacije za rekonstrukciju himena i pretvaranje da djevojčica nikada nije imala spolni odnos danas su češće traženi nego dokument o djevičanstvu.

Život u takvoj zajednici ogroman je izazov. To je poseban sistem nastao u džamijama, kulturnim udrugama, teretanama, kafićima u kojima se uglavnom puši nargila.

“Naša je uloga omogućiti Jevrejima, muslimanima, katolicima i protestantima, svima onima koji vjeruju u Boga, da prakticiraju svoju religiju, ali ne zatvarajući oči pred onima koji vjeru stavljaju iznad zakona”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!