fbpx

Za Stoltenberga su svi Bosanci bili Srbi

Stoltenberg je, iako nije imao nikakvu vojnu ili političku komandu nad Mladićevim trupama, tri godine prije srebreničkog genocida stvorio Mladiću povoljnu klimu da ubija bez straha od zapadne odmazde. 

Thorvald Stoltenberg, norveški diplomata, nekada specijalni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju, umro je 13. jula.

U historiji Bosne i Hercegovine ostao je poznat kao tvorac neuspjelog Owen-Stoltenberg mirovnog plana za BiH. Po tom planu Savez Republika Bosne i Hercegovine činile bi tri konstitutivne republike, a svaka bi obuhvaćala po jedan konstitutivni narod. Nakon što je taj plan propao, Stoltenberg se povukao iz diplomatskog posredovanja.

Nakon što je napustio politiku, postao je predsjednik norveškog Crvenog križa od 1999. do 2008. godine. Otac je Jensa Stoltenberga, bivšeg  norveškog premijera, trenutno generalnog sekretara NATO saveza.

Iako je u Norveškoj uživao status ikone, BiH ga neće zapamtiti po dobrom, a mnogi su norveški intelektualci, nakon njegovog angažmana u mirovnim pregovorima tokom agresije na BiH, radikalno promijenili svoj stav prema njemu.

Tako je ugledni norveški filozof Arne Johan Vetlesen prije 12 godina objavio esej Stoltenbergova odgovornost za Srebrenicu, u kojem je portretirao bivšeg norveškog ambasadora u SFRJ, tvorca propalog mirovnog plana iz Ženeve. Vetlesen je esej objavio na desetu godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici.

“Tog je dana”, napisao je Vetlesen, “Stoltenberg imao priliku da pojasni svoju ulogu u ratu u Bosni i skine sa sebe odgovornost za događaje koji su uslijedili nakon propasti njegovog mirovnog plana, no ni tada, kao ni svih ovih godina, on nije učinio ništa, nego beskonačno ponavljao kako u svom ponašanju ne nalazi nikakvu krivicu.”

Vetlesen je podsjetio kako je Stoltenberg pola stoljeća bio blizak srbijanskom režimu u Beogradu, gradu u kojem je stekao bliske prijatelje u visokim krugovima, te veze koje je aktivirao devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je na mjestu UN izaslanika naslijedio američkog diplomatu Cyrusa Vancea.

Vetlesen je ustvrdio kako je Stoltenberg “naočalama iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća posmatrao ono što se dešava u devedesetim”. Tzv. dvostruki moral, napisao je Vetlesen, posebno je bio artikuliran ponašanjem Yasuyhija Akashija, Davida Owena i Torvalda Stoltenberga, koji, i pored veoma dobro dokumentiranih i dokazanih razloga agresije na BiH i genocida koji su Srbi u njoj činili, nisu dozvoljavali ovoj zemlji da se odbrani.

“Bosna je bila priznata zemlja, imala je sva međunarodna prava, ali je embargo UN-a na naoružanje namjerno stavljen Bosancima na pleća kako bi im se pokazala groteskna razlika u oružju između njih i Srba”, kazao je Vetlesen, koji se pitao da li je međunarodna zajednica išta naučila nakon genocida u Srebrenici.

Vetlesen je tvrdio kako su se srbijanski mediji, nakon što je Stoltenberg imenovan za mirovnog izaslanika u BiH, veselili, tvrdeći kako je na tu odgovornu dužnost stigao “njihov čovjek” i navodi primjer koji možda i najbolje pokazuje stavove i ponašanje ovog diplomate tokom jednog od mirovnih pregovora. Stoltenberg je Bosancima jednom prilikom poručio kako su u pravu kada tvrde da se u Bosni ne vodi etnički rat “jer su svi njeni narodi zapravo Srbi i da među njima nema razlike”.

Konačno, Vetlesen je napisao kako je Mladićev krvavi pir u Srebrenici zapravo produkt Stoltenbergovog načina razmišljanja i ponašanja tokom agresije na BiH. “Mladić je znao šta hoće, on je mogao polako, u miru planirati masakr Bošnjaka u Srebrenici jer je iza sebe imao trogodišnje iskustvo neuspješnih pregovora s međunarodnom zajednicom i sa Stoltenbergom i mogao je mirno proračunati kako da bez ikakvog straha od odgovornosti zauzme tu zonu UN-a, mogao je mirno, kao u Auschwitzu, odvajati muškarce od žena i ubijati svoje žrtve u centru Srebrenice.”

Vetlesen je zaključio kako je Stoltenberg, iako nije imao nikakvu vojnu ili političku komandu nad Mladićevim trupama, tri godine prije srebreničkog genocida stvorio Mladiću povoljnu klimu da ubija bez straha od zapadne odmazde.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!