fbpx

Za mučko ubistvo iranskog novinara u Mostaru još niko nije odgovarao

Nevab je ubijen nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i prekida oružanih djelovanja. Izvori bliski tadašnjoj istrazi potvrdili su nam kako je Nevab prije likvidacije maltretiran, pretučen, jer su na njegovom tijelu bile vidljive modrice od batina i mučenja

 

Krajem protekle sedmice, 8. septembra 2017. godine, na mostarskim Šehitlucima kratkim programom obilježena je 23. godišnjica pogibije iranskog novinara Sejjeda Muhammeda Husejna Nevaba. Ubijen je 28. augusta 1994. godine u zapadnom dijelu Mostara od strane hrvatskih ekstremista kao četvrti strani novinar koji je te godine ubijen u gradu na Neretvi. Početkom te godine, 29. januara, od granate HVO-a poginula je cijela italijanska televizijska ekipa, novinari Marco Luchetta, Alessandro Saša Ota i Dario D’angelo.

Nevab je, nažalost, ubijen nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i prekida oružanih djelovanja. Izvori bliski tadašnjoj istrazi potvrdili su nam kako je Nevab prije likvidacije maltretiran, pretučen, jer su na njegovom tijelu bile vidljive modrice od batina i mučenja. Isti izvori navode kako je tijelo razmijenjeno desetak dana na intervenciju Vlade Republike Hrvatske i diplomatskih napora Ambasade Islamske Republike Iran u Zagrebu. U ulozi pregovarača za razmjenu tijela našao se Valentin Ćorić, haški osuđenik i tadašnji ministar unutrašnjih poslova paradržavne tvorevine Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Petnaestak dana nakon svirepog ubistva, tijelo iranskog novinara razmijenjeno je, klanjana mu je dženaza, a njegovo je tijelo potom prevezeno u Iran i ukopano u šehidskom mezaristanu u Komu. Prisjećajući se tih događaja, muftija u penziji Seid ef. Smajkić, koji je Nevabu i predvodio dženazu, kazao je da veliko djelo ljubavi i žrtvovanja šehida Nevaba za bošnjački narod i Bosnu i Hercegovinu treba biti otrgnuto od zaborava na dostojanstven način. On je podsjetio da period od pola godine od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i uspostavljanja prividnog mira u gradu Mostaru za ekstremiste HVO-a i hrvatsku ekspanzionističku politiku nije značio ništa jer se zadugo nisu adaptirali na miroljubivi život i koegzistenciju življenja u zajedničkom multikulturnom, multietničkom i multivjerskom evropskom gradu Mostaru, i to adaptiranje i prevaspitavanje, nažalost, traje sve do danas. “Za mučko ubistvo šehida Nevaba i brojnih građana, njih 35, nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, u gradu Mostaru do 2003. godine niko nije priveden pravdi i procesuiran”, prisjetio je Smajkić.

Šehid Sejjed Muhammed Husejn Nevab potječe iz ugledne i učene vjerske porodice, obrazovao se u poznatom duhovnom centru gradu Komu i cijelog svog života bio predan društvenom aktivizmu u borbi i pružanju pomoći obespravljenim i ugroženim muslimanima, ma gdje oni bili. Tako je i 1992. godine, nadahnut vjerom i vođen ljubavlju prema muslimanima Bosne i Hercegovine, došao u službi humanitarnog radnika i novinara koji izvještava iranski narod o brutalnom stradanju i agresiji na bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu. U povodu obilježavanja 23. godišnjice Nevabove pogibije, kratku poruku uputio je i njegov brat prof. dr. Sejjid Abu-l-Hasan Nevab, rektor Univerziteta za komparativne religije u Komu, naglasivši kako je Muhamed Husejn odmah 1992. godine pohitio u BiH, udaljenu nekoliko hiljada kilometara od svoje kuće, jer nije mogao gledati patnju bosanskohercegovačkih muslimana.

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH njegova ekselencija Mahmud Haydari u svom obraćanju kazao je da je cjelokupna svjetska javnost trebala uzeti pouku iz događaja s kraja prošlog stoljeća u BiH, jer “nije važno za koju vjeru ekstremističke skupine sebe vezuju, oni šire ekstremizam”. Haydari taj ekstremizam, zbog kojeg je ubijen šehid Nevab, u današnje vrijeme prepoznaje u Mijanmaru.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović poručio je da je važno da Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje. “Mostar ne zaboravlja one koji nisu žalili sebe, svoje plemenitosti, patriotizma i ljubavi da ih ugrade u temelje zajedničkog grada. Ta je žrtva velika i valja se nje sjećati”, apostrofirao je muftija Dedović. Izrazio je nadu da će buduće generacije znati pročitati poruke spomen-česme izgrađene na mostarskim Šehitlucima.

“Postoji nešto što nadilazi sve naše razlike, sve ih nadilaze kur’anske vrijednosti kojima trebamo biti vjerni i one su obavezujuće. Važni su nam svi prijatelji i s Istoka i sa Zapada koji razumiju naš bosanskohercegovački kontekst. Mi nismo repa bez korijena. Mi smo čvrst narod i drago nam je da naši prijatelji znaju koliko smo čvrst most između Istoka i Zapada”, poručio je ef. Dedović.

Osim u Mostaru, šehid Nevab ima i spomen-obilježje u Teheranu. Na jednoj tamošnjoj zgradi oslikan je njegov lik, a pored njega i monumentalna mostarska Karađozbegova džamija.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!