fbpx

Više principa, manje Gavrila

Iako je nesumnjivo riječ o historijskom trenutku koji je Sarajevo gurnuo na naslovnice svih tadašnjih novina i stranice većine historijskih knjiga, možda bi bolje bilo ne svoditi historiju više od pola milenija starog grada na jedan jedini nesretni dan, koji, u suštini, nije imao toliko veze sa samim Sarajevom.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Ideja da se turisti i posjetioci Sarajeva bolje upoznaju s historijom ovog grada tako što će dobiti priliku fotografirati se s glumcima kostimiranim u neke od historijskih ličnosti ovog grada nije loša u teoriji, ali je pomalo sporna u praksi.

Dok je u jednu ruku logično da se izaberu dva s estetske i kostimografske strane najživopisnija perioda historije Sarajeva, osmanski i austrougarski, pomalo je čudno što se izbjeglo nešto reći o onom možda i najvažnijem periodu historije grada, vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada se odlučivalo hoće li ovaj grad nestati u orgiji krvi i plamena ili će preživjeti.

Mogao se naći barem jedan glumac, obučen u uniformu “Zelenih beretki”, Patriotske lige, Teritorijalne odbrane ili Armije Republike Bosne i Hercegovine. Sigurni smo da bi to bilo naročito zanimljivo i atraktivno turistima koji Sarajevo najbolje znaju po njegovoj barbarskoj opsadi, ali i herojskoj odbrani.

Također, pomalo je sporan i izbor ličnosti koje će se prikazati kao relevantne.

Kako je moguće da istu vrijednost za Sarajevo mogu imati najveći sarajevski vakif Gazi Husrev-beg i austrijski nadvojvoda Franz Ferdinand, koji je Sarajevo posjetio prvi i posljednji put, te pogotovo terorist Gavrilo Princip, čiji je suludi čin gurnuo svijet u rat, a Sarajevo u decenije tavorenja i propadanja pod Kraljevinom Jugoslavijom.

Iako je nesumnjivo riječ o historijskom trenutku koji je Sarajevo gurnuo na naslovnice svih tadašnjih novina i stranice većine historijskih knjiga, možda bi bolje bilo ne svoditi historiju više od pola milenija starog grada na jedan jedini nesretni dan, koji, u suštini, nije imao toliko veze sa samim Sarajevom.

Da ne spominjemo što se time rehabilitiraju i amnestiraju teroristički lik i djelo Gavrilo Principa i velikosrpskih ideja koje je on zastupao, a kojima u današnjem slobodnom Sarajevu ne bi trebalo biti počasnog mjesta.

Jer danas Gavrilo Princip, a sutra opet hajduk Veljko, vojvode Stepa i Sinđelić, Miloš Obilić, car Dušan…

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • Amir Čamdžić 12.04.2019.

    Mentalitet je takav da se ne može samostalno živeti bez okupacije, okupatora i tutora sa strane, bilo to da su Osmanlije, Austrougari, Nemci tokom okupacije 1941-1945 godine ili danas u “instituciji Visokog predstavnika međunarodne zajednice, Evropske unije i NATO-a, samo samostalno nikako, uvek treba neko “sa strane da komnduje i upravlja” i naravno taj neko je posle “poštovan i cenjen” a onaj ko se bori za samostalnost bez okupacije je “terorista” poput Gavrila Principa. Mislim da imate “iskrivljen sistem vrednosti”, pa veličate okupatore a ponižavate borce sa samostalnost. Ali eto “vi znate bolje” vaša vlast na određenoj teriritoriji, pa vaša i pravila i svetonazor.

    Odgovori
  • Mustafa Nedrnišlić 12.04.2019.

    Jeste, ovaj velikoturski agresor i genocidaš Husrev-beg, koji je načinio genocid nad nama Bošnjanima i oni koji su ga postavili kad su nam mučki ubili kralja, on ti je bolji od Gavrila Principa koji je bio za ujedinjenje naših naroda i ubio okupatora. E moj imenjače, Husein-kapetan se u mezaru prevrće dok čita ovo, eee… Izgleda da tebi četnici nisu krivi što su nas ubijali, nego što nas nisu dovoljno ubijali i porobili i što se Sarajvo danas ne nalazi u Velikom Slobinom carstvu, da bi onda takvi kao ti mogli voljet i Gavrila i Karađića i Miloševića pisati im vake hvalospjeve.

    Odgovori

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!