fbpx

Više od hiljadu ljekara najavilo otkaze: Kako je oboljelo javno zdravstvo u Tuzlanskom kantonu

Ljekari tvrde da nemaju svoj kolektivni ugovor i svoju reprezentativnost, a nakon velikog protesta održanog na Trgu slobode u Tuzli, Vlada Tuzlanskog kantona ih je, čini se, počela shvatati ozbiljnije

 

Piše: Alma ARNAUTOVIĆ

 

Sve dok ne potpišu kolektivni ugovor, doktori medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona ostaju u generalnom štrajku, a otvorena je i ranije najavljena mogućnost da više od hiljadu ljekara podnese otkaz u javnim zdravstvenim ustanovama.

Šta se desilo s javnim zdravstvom u najvećem kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine?

U Tuzlanskom kantonu djeluju dva sindikata, s tim da je u onom malobrojnijem učlanjeno više ljekara. U Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona učlanjeno je 1.020 doktora, dok je u Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu 4.200 članova, od kojih je 320 ljekara.

Vlada Tuzlanskog kantona isključila je nedavno, nakon višemjesečnih pregovora, doktorima brojniji sindikat i kolektivni ugovor potpisala s drugim sindikatom, zbog čega su se iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona odlučili na generalni štrajk. Međutim, njihovim kolegama iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu nije jasno zbog čega štrajkaju i zašto održavaju proteste.

Dr. Adisa Fakić, predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, prilikom nedavno održane konferencije za novinare, navela je da novi kolektivni ugovor donosi benefite svim uposlenicima u zdravstvu pa su i plaće ljekarima povećane od 180 do 300 KM, a poboljšana su i ostala prava iz radnog odnosa u smislu dežurstava, pripravnosti, noćnog rada i slično.

U Kantonu Sarajevo i Srednjobosanskom kantonu, navela je tada Fakić, plaće su najviše, tako da je u Srednjobosanskom kantonu plaća ljekara specijaliste 2.077 KM, a plaća spremačice 377 maraka.

“Osnovna plaća naših ljekara jeste 1.908 KM, a na to idu minuli rad i ostali dodaci, a plaća naše spremačice je 504 KM, na šta smo ponosni jer i ta kategorija ljudi treba kupiti hljeb, mlijeko i sve ostalo za život”, kazala je dr. Fakić.

No, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije i dalje ne priznaje taj kolektivni ugovor, prilikom čijeg se potpisivanja njih nije pitalo.

“Štrajkački odbor donio je odluku o pokretanju procedure za davanje otkaza u svim javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona. Na tu smo očajničku mjeru prinuđeni jer su iscrpljena sva moguća pravna sredstva da se riješi naš status. Kantonalna vlada nas diskriminira. Jednostrano nas je izbacila iz pregovora i samim time nam je onemogućeno legitimno pravo da se sami zastupamo”, izjavio je dr. Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije prilikom velikog protesta ljekara održanog na Trgu slobode u Tuzli, gdje su se ljekarima iz Tuzlanskog kantona u znak podrške pridružile kolege iz drugih kantona.

“Sporazumjeli smo se u vezi s koeficijentom, ali nemamo svoj kolektivni ugovor i svoju reprezentativnost. Ta reprezentativnost je osnova, da nas uvažavaju kao socijalne partnere, a ne kada god nešto tražimo, oni nam spočitavaju da nismo reprezentativni te da imamo sudske zabrane itd. Vlada Tuzlanskog kantona ukinula je dva puta rješenje o reprezentativnosti i 12. decembra prošle godine nam je priznala to rješenje, gdje je navedeno da nam priznaju reprezentativnost koju crpimo s federalnog nivoa i da smo socijalni partner koji može potpisati svoj ugovor. Međutim, kalkulirali su i htjeli su da s nama ispregovarani dio kolektivnog ugovora ubace u kolektivni ugovor drugog sindikata s kojima su potpisali i tako su se riješili doktora. Za nas je to neprihvatljivo”, poručuje dr. Suljić.

U vezi s najavljenim masovnim potpisivanjima otkaza, dr. Suljić kaže da je to “direktno urušavanje zdravstvenog sistema za koje je odgovorna Vlada Tuzlanskog kantona”.

“Imamo pravo, i to je jedino što nam je ostalo, a da nas Vlada ili direktori ili sudstvo ‘ne poklope’. To je najmoralniji čin koji doktor u očaju može uraditi, i to ćemo uraditi. Preliminarno ćemo se potpisati da vidimo koji je broj doktora spreman na to i, čim prikupimo potpise koji će biti završeni za tri dana (do četvrtka, 14. juni), znat ćemo koji je broj doktora spreman dati otkaz, jer se otkaz ne može dati kolektivno, nego pojedinačno. Ne odustajemo od naših zahtjeva koji su jednostavni, mali i skromni. Tražimo samo ono što imaju kolege u drugim kantonima, da se uvažimo za socijalnog partnera i da nam se prizna reprezentativnost. S druge strane, tražimo da prevlada razum jer ni nama nije stalo da urušimo sistem, ali za ovo je stanje kriva Vlada Tuzlanskog kantona”, ističe dr. Suljić.

Kada su ljekari iz Tuzlanskog kantona najavili generalni štrajk, osim što su dobili sudsku mjeru zabrane štrajka, menadžmenti pojedinih zdravstvenih ustanova zaposlenima su prijetili tužbama.

“Prvo su Univerzitetski klinički centar Tuzla i tuzlanski Dom zdravlja zabranili štrajk, a potom su to uradili Opća bolnica Gračanica i Dom zdravlja Banovići. Mislim da je to jasan šablon i pokazatelj šta ova vlast želi. Umjesto da napore usmjere u rješavanje problema, oni ih usmjeravaju na sprečavanje štrajka”, prokomentirao je dr. Suljić zabranu štrajka.

Kada im je štrajk zabranjen, ljekari su za protest koristili dnevnu pauzu, tokom koje su izlazili ispred zdravstvenih ustanova u kojima rade.

Šesti dan protesta, odnosno štrajka, više od hiljadu ljekara izašlo je u centar Tuzle. A nakon što im je na protestu stigla podrška iz cijele FBiH, Vlada Tuzlanskog kantona pozvala je predstavnike Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ovog kantona da u ponedjeljak 11. juna dođu na sastanak, tokom kojeg su pravni timovi obiju strana dobili zaduženje da pročiste tekst kolektivnog ugovora.

Dogovoreno je i usvajanje reprezentativnosti, a u četvrtak 14. juna trebalo bi biti poznato da li će kolektivni ugovor biti potpisan, te je li Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona izdalo rješenje kojim se utvrđuje reprezentativnost ovog sindikata u tom kantonu.

Slična se situacija krajem prošle godine desila i u Bosansko-podrinjskom kantonu, kada je Goražde moglo ostati bez ijednog ljekara.

“Nas pedeset, jer nas toliko ima u Goraždu, potpisali smo i predali otkaz, a tek kada smo to uradili, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona nas je počela ozbiljnije shvatati i, simbolično kazano, minut do 12 potpisali smo kolektivni ugovor, što je i bio naš zahtjev”, izjavio je dr. Fahrudin Balijagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u BPK Goražde.

Ovo je tek dio problema na koji su doktori ukazali, a također žale se da na radna mjesta donose vlastitu opremu, da su im onemogućena dalja usavršavanja i napredovanja, da imaju previše pacijenata tokom jedne smjene itd.

U narednim danima trebalo bi biti poznato može li zdravstvo u kantonu u kojem živi blizu 450.000 stanovnika barem prizdraviti, ako ne ozdraviti, ili će i dalje funkcionirati “na aparatima”.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI