fbpx

Virus ujedinio arapske i jevrejske liječnike

U arapskim je područjima broj slučajeva zaraženih korona virusom relativno nizak. "To je zato što je napravljeno manje testova", procjenjuje arapsko-izraelski zastupnik Jaber Asakla, koji traži više sredstava za upravljanje zdravstvenom krizom.

 

“Nema razlike među nama”, tvrde oni. U Izraelu jevrejski i arapski liječnici zajedno rade na linijama fronta borbe protiv epidemije korona virusa i u isto vrijeme ušutkavaju tako one koji šire mržnju. Više od 3800 ljudi bilo pozitivno na testovima, uglavnom je riječ o Jevrejima, a 12 ih je umrlo otkad se virus pojavio u zemlji.

U blizini Tel Aviva, bolnica Sheba smatra se jednom od najboljih na svijetu, a njeni menadžeri kažu da je to zahvaljujući radu arapskog i jevrejskog zdravstvenog osoblja uprkos tome što žive u društvu koje je obilježeno podjelama.

“Radimo zajedno s arapskim medicinskim timom i to ne samo u vremenima korona virusa”, kaže Rafi Walden, zamjenik direktora bolničkog centra. „Bez arapskih liječnika, izraelski bi se zdravstveni sistem srušio”, kaže on, naglašavajući da nema razlike između arapskih i jevrejskih zdravstvenih radnika.

Izraelski Arapi, potomci Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon stvaranja Izraela 1948. godine, predstavljaju 20% stanovništva zemlje i rutinski se proglašavaju žrtvama socijalne diskriminacije. Oni također negiraju zakon nacionalne države koja poistovjećuje Izrael i Jevreje.

Ironijom sudbine, u vrijeme koronavirusa, fotografija dvojice medicinskih radnika koji mole, svako na svoj način, obišla je zemlju. Jevrej moli u pravcu Jerusalema; Arap klanja na serdžadi, okrenut u pravcu Meke.

Sliku je društvenim mrežama proširio Magen David Adom, izraelski ekvivalent Crvenog križa, podvlačeći jedinstvo neophodno u vrijeme krize. Drugi su je iskoristili kao priliku za razgovor o socijalnim nejednakostima.

Izraelskog premijera Benjamina Netanyahua redovno optužuje da vlada sistemom u kojem su izraelski Arapi žrtve rasne segregacije, da podstiče mržnju prema pripadnicima arapskih stranaka, koje on naziva “prijetnjom”. Jedan od njihovih ministara nazvao ih je “teroristima u odijelima”.

“Netanyahu zna za ulogu Arapa u zdravstvenom sistemu i u drugim sektorima, ali i dalje širi mržnju i laž bez ikakve osnove”, žali se Rafi Walden. Nedavno je oko 700 članova liječničkog zbora, od kojih su polovina Jevreji, potpisalo peticiju pozivajući izraelskog premijera da prestane insistirati na podjelama u vremenima zdravstvene krize.

Više od 3800 slučajeva koronavirusa službeno je zabilježeno u Izraelu, u kojem je od posljedica virusa umrlo dvanaest osoba. Nakon godinu dana političke krize i tri puta ponovljenih izbora, Netanyahu bi trebao ostati na vlasti i formirati “vanrednu vladu” za upravljanje pandemijom nakon iznenađujućeg dogovora sa glavnim rivalom, Bennyjem Gantzom.

U arapskim je područjima broj slučajeva zaraženih korona virusom relativno nizak. “To je zato što je napravljeno manje testova”, procjenjuje arapsko-izraelski zastupnik Jaber Asakla, koji traži više sredstava za upravljanje zdravstvenom krizom.

Drugo objašnjenje bilo bi brže širenje epidemije u velikim gradovima, prema istraživaču Mohammadu Darawsheu, koji tvrdi da “oko 70% arapskih građana živi na selima dok 70% jevrejskih stanovnika živi u gradovima“ i upozorava kako slabije “arapske zajednice nisu pripremljene za veliki val korona virusa”.

Trenutno je u toku kampanja koja se širi društvenim mrežama u čijem su središtu arapski liječnici i medicinske sestre koji nose maske za lice i zaštitna odijela kako bi naložili svojim sugrađanima da “ostanu kod kuće” kako bi izbjegli infekciju.

 

Prethodni članak

Papa je prvi put molio sam

Sljedeći članak

Amerika, zemlja u strahu

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!