fbpx

Virus u zdravstvenom sistemu RS-a

U posljednjih deset dana Federacija BiH je samo tri dana imala više od 20 pozitivnih slučajeva, ponedjeljak (5. maj) je bio prvi dan od 14. marta bez zabilježenih pozitivnih slučajeva. Samo u posljednjih 10 dana u Federaciji BiH od bolesti Covid-19 izliječeno je 128 pacijenata. U tom periodu nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.

 

 

“Ocjene da je neko u BiH poduzeo bolje mjere od Vlade FBiH su neozbiljne, pokazalo se to na primjeru zdravstva, pokazat će se uskoro i na polju ekonomije. Ova Vlada je ozbiljna i nama je cilj da pravimo realne stvari, a ne lažnu percepciju koja je začas sruši kao kula od karata, ako nema realno utemeljenje”, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić nakon što usvojen tzv. korona zakon. Primjer zdravstva koji je Novalić spomenuo uistinu je zanimljiv. Sjećate se heroja sarajevskog FGR-a Alena Šeranića, ministra zdravstva u Vladi Republike Srpske, na sva usta hvaljenog stručnjaka koji se hrabro i uspješno bori protiv bolesti Covid-19? Isti oni koji su u zvijezde kovali Šeranića na sve moguće načine pokušavali su poniziti i umanjiti rezultate rada medicinskih radnika i institucija Federacije BiH i kantona. Napokon, došlo je vrijeme da se podvuče linija i da se vidi kako se ko borio s virusom, jesu li “heroji” zaista heroji ili je sve stvar, kako premijer reče, lažne percepcije.

Nije nam namjera likovanje niti naslađivanje bilo čijom mukom, to u ovom trenutku zaista nije dobrodošlo. Namjera je egzaktno pokazati dežurnim ovdašnjim kritičarima svega mogućeg da ponekad treba imati povjerenja u vlastite snage, pokazati da kod ocjene nečijeg rada treba uzimati u obzir rezultate, a ne lijepe riječi. Jer otkada su tačno lijepe riječi postale mjerilo kvaliteta rada?

Pređimo na činjenice. Federacija BiH čini dvije trećine, entitet Republika Srpska jednu trećinu Bosne i Hercegovine po broju stanovnika. Logično, bilo bi za očekivati da u Federaciji BiH bude više zaraženih virusom, kao i više umrlih od posljedica virusa. No podaci otkrivaju sljedeće, broj potvrđenih slučajeva oboljelih od Covid-19 u Federaciji BiH jeste (5. maja 2020) 942, umrlih je 33, a oporavljenih 515. Dakle, u Federaciji je konačno napravljen onaj ključni preokret koji pokazuje da je najteži dio borbe s virusom iza nas, a to znači da imamo više oporavljenih nego aktivnih slučajeva, kojih je trenutno 394. U FBiH je do sada testirano 19.878 osoba.

U posljednjih deset dana Federacija BiH je samo tri dana imala više od 20 pozitivnih slučajeva, ponedjeljak (5. maj) je bio prvi dan od 14. marta bez zabilježenih pozitivnih slučajeva. Samo u posljednjih 10 dana u Federaciji BiH od bolesti Covid-19 izliječeno je 128 pacijenata. U tom periodu nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.

Entitet Republika Srpska, s druge strane, ima više oboljelih nego Federacija, ukupno je potvrđeno 985 pozitivnih na Covid-19, oporavljenih je 381, a umrlih 43. Broj oporavljenih u odnosu na broj aktivnih slučajeva ukazuje da Republika Srpska još nije uspjela dobiti odlučujuću bitku. Broj aktivnih slučajeva (604) u odnosu na broj oporavljenih gotovo je duplo veći. No najveći problem nije broj oboljelih nego činjenica da je virus ušao u zdravstveni sistem, moglo bi se reći, i odomaćio se u njemu. Samo u posljednjih 10 dana u Republici Srpskoj potvrđen je Covid-19 kod 17 medicinskih sestara i četiri doktora u zdravstvenim ustanovama u RS-u, od toga su većina iz Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci.

U posljednjih 10 dana u Republici Srpskoj samo je tri dana broj pozitivnih slučajeva bio ispod 20, ostalih sedam dana broj oboljelih bio je daleko iznad tog broja. Za deset dana u RS-u izliječena su samo 24 pacijenta s potvrđenim Covid-19. U istom periodu broj umrlih porastao je s 26 na 43, odnosno veći je za 17 preminulih. Kada se sruše iluzije i ostanu gole činjenice, onda jasnije možemo vidjeti i rezultate. A brojke sve otkrivaju. /J. Salkić/

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!