fbpx

Virus je dodatno otežao život povratnika

Podijeljeno je više od 1.000 prehrambenih paketa za osobe u stanju potrebe, povratnike, stare i iznemogle osobe te jetimske porodice. Osim prehrambenih paketa, podijeljeno je više od 200 higijenskih paketa, 100.000 rukavica i 30.000 maski, te više od 1.000 zaštitnih odijela

 

Razgovarala: Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Dok traje pandemija u našoj zemlji, velika odgovornost zapala je i humanitarne organizacije koje, između ostalih, ponajbolje poznaju teren, potrebe građana, nedostatke i slično. Jedna od tih organizacija jeste i Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus”, koja najviše djeluje u povratničkim područjima. O trenutnim aktivnostima tokom borbe protiv virusa korona, stanju u povratničkim mjestima i ostalim projektima za Stav govori pomoćnik direktora za razvoj i saradnju “Emmausa” Elmedin Škrebo.

STAV: Na terenu ste od samog početka pojave virusa korona u našoj zemlji. U kojim gradovima ste najviše aktivni?

ŠKREBO: MFS “Emmaus” od svog osnivanja, pa i u vremenu početka pojave bolesti COVID‑19, djeluje na terenu u cilju pomoći građanima širom Bosne i Hercegovine. Naše aktivnosti intenzivirane su u istočnoj Bosni (Zvornik, Srebrenica, Bratunac) i Tuzlanskom kantonu, gdje smo na raspolaganje Civilnom štabu stavili svoje resurse, ali shodno potrebama i raspoloživim sredstvima odgovorili smo i na zahtjeve drugih ustanova te općinskih i kantonalnih civilnih zaštita u Konjicu, Mostaru, Glamoču, Jajcu, Goraždu, Zenici, na Palama i u drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

STAV: Šta su najveće potrebe na terenu s kojima se susrećete?

ŠKREBO: Osim osnovnih životnih namirnica, najveće su potrebe za osiguravanjem zaštitnih sredstava, higijene i potrošnog materijala u kojima oskudijevaju i medicinske ustanove, a ne samo građanstvo. Osim navedenog, najveća potreba nam je za prevoznim sredstvima i gorivom zbog svakodnevne distribucije obroka i prehrambenih paketa jer u prosjeku svako naše vozilo dnevno minimalno pređe više od 150 km. To su oni segmenti humanitarnog rada koji nisu u pravom planu, ali su neophodni za realizaciju svih naših aktivnosti na terenu.

STAV: Koje aktivnosti sprovodite od pojave virusa?

ŠKREBO: Naši timovi stalno su na terenu, distribuiraju humanitarne pomoći koje su osigurane od naših donatora, ali i iz naših rezervi. Riječ je o hiljadama prehrambenih i higijenskih paketa, potrošnih medicinskih materijala za ljude i institucije u potrebi, od kliničkih centara pa do pojedinaca. Pored osiguravanja prehrambenih i higijenskih paketa, naše aktivnosti u vrijeme pandemije usmjerene su na osiguravanje obroka za građane Bosne i Hercegovine koji su bili izvan naše države, a sada su se vratili. Svakodnevno se osigurava 500 obroka za osobe u karantinu. Podijeljeno je više od 1.000 prehrambenih paketa za osobe u stanju potrebe, povratnike, stare i iznemogle te jetimske porodice. Osim prehrambenih paketa, podijeljeno je više od 200 higijenskih paketa, 100.000 rukavica i 30.000 maski, te više od 1.000 zaštitnih odijela.

STAV: Kao humanitarna organizacija, djelujete pomoću donacija. Da li zbog novonastale situacije imate dodatnih donacija, kakva je susretljivost naših građana?

ŠKREBO: Građani su trenutno u situaciji da se ne mogu u potpunosti odazvati jer je loša globalno ekonomska situacija, a zbog neizvjesnosti oko trajanja pandemije, ljudi su više u strahu za vlastitu egzistenciju, te se teže odlučuju da pomognu drugima. Donacija ima i od privrednih subjekata koji su i ranije bili naša podrška, a pridružili su im se sada u prvom redu i turska firma “Cengiz”, čija je donacija bila i najveća u ovom periodu za nas, zatim “Alma Ras”, “Violeta”, “Kovan” i druge međunarodne organizacije.

STAV: Koje su trenutno vaše najveće potrebe za što bolje djelovanje?

ŠKREBO: S obzirom na to da imamo želju da odgovorimo na što veći broj zahtjeva i pomognemo osobama u stanju potrebe, neophodna su nam dodatna prevozna sredstva kako bi se realizirale naše aktivnosti na terenu. One će biti nastavljene istim intenzitetom i u narednom periodu, naročito u toku ramazana, za kada su planirani podjela 3.000 prehrambenih paketa po cijeloj Bosni i Hercegovini, novčana pomoć za 1.600 jetima te uručivanje 500 higijenskih paketa. Osim navedenog, tokom ramazana posebnu pažnju posvetit ćemo našim starijim građanima. Za njih pripremamo distribuirati iftare na kućnu adresu tokom cijelog ramazana, te nam time, osim prevoznih sredstava, najviše trebaju prehrambene namirnice, brašno i higijenska sredstva.

STAV: Djelujete u osjetljivim područjima prema povratnicima. Šta su najveće poteškoće s kojima se susreću povratnici?

ŠKREBO: Povratnici ne žive dobro i bez pojave ovog virusa, tako da je ova situacija dodatno otežala njihov svakodnevni život. Nedostatak i nedostupnost zdravstvenih usluga, te socijalni problemi najveće su poteškoće s kojima se svakodnevno susreću povratnici.

STAV: Kakva je vaša saradnja s ostalim institucijama i udruženjima?

ŠKREBO: Kao i u svim ranijim kriznim situacijama, MFS “Emmaus” je i ovaj put svoje resurse stavio na raspolaganje svim institucijama i organizacijama, a imamo dobru saradnju, naročito u koordinaciji rada na terenu, s centrima za socijalni rad. Pružamo veliku podršku kriznim štabovima u mjestima gdje imamo naše stalne korisnike i projekte. Bez izuzetka, sarađujemo sa svima koji nas prepoznaju kao partnera kako bismo odgovorili na zahtjeve onih koji su u potrebi.

STAV: Koji su vaši drugi projekti koje provodite?

ŠKREBO: Osim interventnog djelovanja na terenu u kriznim situacijama, MFS “Emmaus” svakodnevno realizira niz projekata pomoći stanovništvu u potrebi. Naš je najveći projekt Prihvatni centar “Duje”, u kojem je smješteno 430 korisnika različitih sociozdravstvenih poteškoća, starih i iznemoglih osoba, beskućnika, osoba sa psihičkim poteškoćama i invalida. Za ove osobe osigurana je svakodnevna briga kako bi moglo doći do oporavka. Osim Centra “Duje”, MFS “Emmaus” na terenu realizira projekt “Jedan obrok dnevno”, u okviru kojeg se svakodnevno na kućni prag dostavlja 510 obroka za osobe u stanju potrebe na području općina Doboj-Istok, Srebrenica i Bratunac, te gradova Gračanica, Doboj i Zvornik. Kroz Narodnu kuhinju u Doboju svakodnevno se osiguravaju obroci za 250 korisnika na ovom području. U cilju smanjenja institucionalnog zbrinjavanja osoba treće životne dobi i unapređenja kvaliteta života starijih osoba, MFS “Emmaus” realizira projekt “Usluge u zajednici”, uz pomoć kojeg se otvorenim oblikom zaštite, a u skladu s osnovnim životnim potrebama, omogućava zdravstvena njega teže pokretnih, nepokretnih, teško bolesnih i osoba s invaliditetom, kod kojih je moguće pružiti njegu i pomoć u njihovoj kući.

“Ljubav za majke Srebrenice” projekt je kojim se svakodnevno kroz različite vrste psihosocijalne pomoći pruža podrška majkama koje su se vratile u Srebrenicu i žive same. Trenutno su ovim projektom obuhvaćene 44 majke s područja općine Srebrenica. Posebnu pažnju posvećujemo djeci i procesu obrazovanja kod djece, pa tako u našem internatu brinemo o 85 djece iz udaljenih područja Srebrenice, Bratunca, Milića i Konjević-Polja. Djeci koja borave u internatu osigurana je kroz sedmični boravak podrška u obrazovanju i daljem osposobljavanju. Kroz dnevne centre, koji djeluju na području Srebrenice, Zvornika i Doboja, gdje trenutno približno 150 djece koristi usluge, nastoji se organizirati vrijeme i unaprijediti društvene i socijalne vještine djece do deset godina kroz različite društveno-edukativne programe.

STAV: Trenutno zbog virusa trpi i ekonomija. Organizirana je podrška građanima za obradu zemljišta. Vi imate i projekt “Solidarna ekonomija”. O čemu se tu tačno radi i kakva je uspješnost tog projekta?

ŠKREBO: U cilju samoodrživosti, MFS “Emmaus” već godinama u okviru projekta “Solidarna ekonomija” uzgaja raznovrsno povrće i voće i time olakšava ishranu svojih korisnika kako u Prihvatnom centru “Duje”, tako i za ostale korisnike stalnih usluga. “Solidarnu ekonomiju” čini plastenička i staklenička proizvodnja na površini od 5.000 kvadratnih metara. Osim plasteničke proizvodnje, imamo i na desetine zasađenih dunuma krompira, te vlastitu mljekaru za otkup i preradu mliječnih proizvoda. Kroz navedene projekte “Solidarne ekonomije” iz godine u godinu osiguravamo neophodne namirnice za potrebe naših korisnika. Stoga smo opredijeljeni za razvoj ovih projekata i u budućnosti. U ovo doba pandemije sigurno bismo bili zabrinutiji da ne raspolažemo s navedenim kapacitetima proizvodnje, tako da ćemo i u narednom periodu ulagati u razvoj ovog projekta.

STAV: Vaši projekti nisu samo u granicama Bosne i Hercegovine. Imate projekt stipendiranja djece u državi Burkina Faso. Možete li nam predstaviti detalje, kako je došlo to tog projekta, kako pronalazite djecu? Stipendija iznosi 30 KM, šta je moguće učiniti s tim novcem?

ŠKREBO: Naša akcija nije samo kratkoročna intervencija ili sezonska aktivnost već je riječ o jednoj smišljenoj ideji koju realiziramo i razvijamo već osmu godinu uzastopno. Zahvaljujući saradnji našeg udruženja s partnerima iz Francuske, posjetili smo tu zemlju i uvjerili se u katastrofalne uvjete življenja tamošnjeg stanovništva. Burkina Faso jedna je od pet najsiromašnijih zemalja svijeta. Naše udruženje, kao jedan od članova mreže “Emmaus International” iz Francuske, u postratnom periodu imalo je pomoć drugih članica. Sada, kada Bosna i Hercegovina više nije krizno područje kao tokom i neposredno poslije rata, došlo je vrijeme da se i mi solidariziramo s nekim ko je u teškoj situaciji, a stanovnici Burkine Faso to definitivno jesu. Za ukupno 30 KM plaćaju se troškovi upisnine i sufinasira korištenje kantine, što je neophodno da bi dijete uopće krenulo u školu. Škola im je veoma udaljena, a do nje moraju pješačiti kroz pustinju, tako da jedan skroman obrok imaju u školi. Prethodnih godina uspjeli smo osigurati školovanje jednog broja djece u ovoj zemlji, a sredstva se skupljaju uz pomoć građana i donatora iz Bosne i Hercegovine. Osim novčanih stipendija, do sada smo slali kontejnere humanitarne pomoći za djecu i mještane sela Guesna i Tasage, u kojima se nalaze škole. U ovoj školskoj godini stipendiramo 2.050 učenika.

STAV: Jedan od posebnih projekata jeste i vaša podrška jetimskoj djeci u našoj državi. Koliko trenutno jetima podržavate i šta sadrži ta podrška?

ŠKREBO: MFS “Emmaus” trenutno podržava 1.600 jetima na području cijele BiH. Osim finansijske pomoći za djecu i njihove porodice, realiziramo druge projekte podrške koji imaju za cilj pružanje socioekonomske podrške u jačanju njihovih porodica i unapređenju kvaliteta njihovog života. Neki od projekata podrške jesu: izgradnja i rekonstrukcija kuća, donacija odjeće, obuće, udžbenika i školskog pribora, jednokratne donacije kroz distribuciju plastenika, pilića i hrane za tov, ovaca, krava, bijele tehnike i kućanskih aparata, organizacija izleta i druženja za staratelje i djecu, organizacija iftara i podjele bajramskih paketa, podjela prehrambenih i higijenskih paketa, edukativne i zabavne radionice za jetime i njihove staratelje, socioekonomsko osnaživanje majki kroz kurseve šivenja itd. U toku pojave pandemije osigurano je 250 prehrambenih paketa za najugroženije jetime i njihove porodice, a tokom ramazana planirana je podjela ramazanskih hedija i stipendija.

STAV: Aktivni ste bili i u situaciji s migrantima. Kakva su vaša iskustva?

ŠKREBO: MFS “Emmaus” aktivno je uzeo učešće u pružanju pomoći i podrške za migrante od 2018. godine, te nastavio s aktivnostima i do danas. Naše aktivnosti ogledale su se u podršci u osiguravanju hrane, higijenskih potreba, odjeće i obuće, te uvjeta za obavljanje lične higijene. S tim u vezi, pružali smo pomoć migrantima u Velikoj Kladuši, Sarajevu i Tuzli. U periodu od oktobra 2018. godine do marta 2019. godine svakodnevno su osiguravani obroci za 250 osoba koje su boravile na autobuskoj stanici. Izmještanjem migranata s autobuske stanice iz Tuzle u Sarajevo naše aktivnosti nastavljene su osiguravanjem obroka za 150 osoba smještenih u privatnim objektima na području Tuzle. Osim obroka, osiguravaju se i prehrambene namirnice i sredstva za ličnu higijenu, kao i higijenu prostora u kojem borave. Osim svakodnevne pomoći za migrante u Tuzli, osiguravamo i podršku za migrante u Velikoj Kladuši što se tiče hrane, neprehrambenih artikala i higijene. Osjećamo obavezu i odgovornost kao građani BiH koji su prošli teška ratna iskustva da pomognemo i ovim osobama u pokretu u osiguravanju osnovnih životnih potreba koje svaki čovjek zaslužuje.

STAV: Šta u ovim vremenima očekujete od građana i donatora?

ŠKREBO: Potrebno je da svi damo svoj maksimum u poštivanju instrukcija nadležnih institucija i da ostanemo strpljivi te budemo podrška jedni drugima. S humane strane potrebno nam je mnogo više međugeneracijske solidarnosti prema našim starijima kako bismo što brže i lakše prebrodili stanje u kojem se nalazimo. Broj zahtjeva za projekt “Jedan obrok dnevno” svakodnevno se povećava, a u narednom periodu očekujemo veći broj zahtjeva te stoga pozivamo sve građane da nam u skladu sa svojim mogućnostima pomognu u našim namjerama da nastavimo pomagati našim stalnim korisnicima, da proširimo svoje aktivnosti i pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI