fbpx

Velikosrpstvo u duginim bojama

Kao što se može vidjeti iz svega navedenog, velikosrpstvo i pretenzije prema Bosni i Hercegovini nisu stvar niti jedne političke partije, niti određenog lijevog ili desnog političkog spektra, čak niti specifičnog životnog svjetonazora i seksualne orijentacije, nego čitave srpske političke, a možda i nacionalne kulture.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Protekle sedmice svjedočili smo zanimljivom fenomenu: najviši srpski politički predstavnici neobično tačno i sasvim iskreno opisali su sebe, svoju politiku, ali i političku kulturu naroda kojem pripadaju. Prvo je to učinio Dodik kada je prilikom sastanka s Vučićem, i to, beskrajne li ironije, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, po ko zna koji put pozvao Vučića da pomogne raspad Bosne i Hercegovine i osamostaljenje manjeg entiteta.

Ponešto humoristično, Dodik je i dodao da takvo prizivanje raspada Bosne i Hercegovine nije narušavanje njenog integriteta, nego tek promoviranje jedne legitimne ideje. Toliko o tome da je Dodikova separatistička politika stvar predizborne kampanje, kako su nas uvjeravali i još uvijek uvjeravaju mnogi čaršijski politički idioti i ljevičarski jugonostalgični kompromiseri. Naravno, Vučić, u čije ime ustvari Dodik i daje ovakve izjave i pozive, nije ostao dužan pa je ne sasvim suptilno poručio da on “za razliku od 90% Srba” navodno poštuje integritet Bosne i Hercegovine.

Time nije rekao ništa dobrog o sebi, jer ko će vjerovati onome koji je svojevremeno poručivao “da za jednog Srbina treba ubiti stotinu muslimana”, ali je rekao sve o političkoj kulturi Srbije i Srba, kako jučer, tako i danas. Ova Vučićeva ljubav prema procentima i brojkama konstantna je, jer sjetimo se da je prošle godine izjavljivao da “90% Srba ne misli da je u Srebrenici bilo strašnog zločina” za razliku, jelte, od njega – Vučića.

Blago nama.

Ovakve ne baš suptilne prijetnje – ja sam vam još i dobar kakvih ima – pokazuju da se pasivno-agresivni politički kurs samo nastavlja. No, da takve izjave ne ostanu samo stvar bivših i sadašnjih radikala i socijalista nego da se pokaže čitav politički spektar pobrinula se Ana Brnabić, koja je u svojstvu predsjednice Vlade Srbije iz Banje Luke poručila “da su Srbija i RS sve više jedno” te izrazila nadu da će takvo sjedinjenje postati još izraženije tokom 2019. godine.

Time se Brnabićka, zbog čijih su LGBT svjetonazora neki očekivali “progresivniju” politiku (jer ima ljudi koji pripadnike LGBT zajednice po automatizmu iz nekih razloga smatraju ljevičarima), pokazala istomišljenikom Dodika i Vučića, barem kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

Štaviše, izgleda da se Brnabićka, kao deklarirana pripadnica LGBT populacije, upadljivo trudi da što jasnije pokaže kako je ta činjenica ne ometa da istovremeno bude i legitimna velikosrpkinja.

Kao što se može vidjeti iz svega navedenog, velikosrpstvo i pretenzije prema Bosni i Hercegovini nisu stvar niti jedne političke partije, niti određenog lijevog ili desnog političkog spektra, čak niti specifičnog životnog svjetonazora i seksualne orijentacije, nego čitave srpske političke, a možda i nacionalne kulture.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!