fbpx

“Veliki broj članova SPUS-a član je ili simpatizer nekih od vladajućih ili opozicionih stranaka”

“Neshvatljivo mi je da pojedine partije svoje političko djelovanje i izbornu kampanju zasnivaju, između ostalog, i na napadanju krovnih studentskih i omladinskih organizacija s kojima bi trebali najbolje da sarađuju i traže rješenja za popravljanje statusa mladih. Vjerovatno su ti napadi izazvani i zbog činjenice da njihovi članovi ili simpatizeri ne vladaju tim organizacijama”, kaže Serdarević

Posljednjih dana imali smo priliku svjedočiti žustrim raspravama i reakcijama koje je izazvao Nacrt Kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA). Uporedo s tim, javile su se rasprave o Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS) i ozbiljne optužbe kako se radi o političkoj organizaciji. S tim u vezi, razgovarali smo s predsjednikom SPUS-a Merimom Serdarevićem.

Serdarević smatra da objašnjenje za takve optužbe leži u činjenici da već nekoliko godina zaredom SPUS sve više pažnje posvećuje odnosu mladih prema državi, i obrnuto, nastojeći kod mladih ljudi, odnosno kod studenata izgraditi što veći osjećaj patriotizma za njihovu domovinu Bosnu i Hercegovinu, probuditi u njima odgovornost za stanje u državi, ukazivati na one dobre, ali i na one loše pojave u našem društvu i državi, te svakako nuditi i rješenja ili barem učestvovati u njihovom nuđenju ili nalaženju.

“Mislim da je, pored svih ostalih zadataka SPUS-a koji se ogledaju u brizi za što kvalitetnije visoko obrazovanje i studentski standard, borba za ljepšu budućnost i ljepšu državu Bosnu i Hercegovinu jedna od ključnih uloga SPUS-a. Smatram da su se studenti i njihova krovna studentska organizacija dužni baviti takvim stvarima, jer, na kraju krajeva, ova država ostaje nama, mladima”, kaže Serdarević i dodaje da zbog toga SPUS i njegovo rukovodstvo postaju trn u oku onima koji ne vole državu Bosnu i Hercegovinu, koji žele da mladi iz nje idu i koji žele da se oni od ove države umore.

Smatra da ih u nedostatku argumentacije optužuju da su politička organizacija, što uopće nije tačno. “Mi se od Bosne i Hercegovine nikada nećemo umoriti”, poručuje Merim.

Na pitanje da li članovi SPUS-a mogu biti u isto vrijeme članovi ili simpatizeri neke političke partije, Serdarević odgovara: “Naravno da mogu biti i članovi i simpatizeri. Važno je samo da kroz djelovanje SPUS-a ne propagiraju stavove svojih političkih opcija. Smatram čak i poželjnim da se mladi ljudi uključuju u politiku i njome aktivno bave. Veliki broj članova SPUS-a član je ili simpatizer nekih od vladajućih ili opozicionih stranaka. Rukovodstvo SPUS‑a biraju studenti, odnosno njihovi delegati, na skupštini, kojoj jedino i odgovaraju, a ne bilo kojoj političkoj opciji”, objasnio je Serdarević.

Predsjednik SPUS-a ne vidi nikakav problem u tome da su članovi ove organizacije u isto vrijeme i politički aktivni. Problem postoji, smatra on, samo za one pojedince koji pokušavaju dobiti bilo kakav “politički šićar”, pa onda pokušavaju na sve načine nekoga diskreditirati i povezati s određenom političkom opcijom.

Prema njegovim riječima, većina prozivki vezanih za SPUS i negativnih komentara dolazi od članova pojedinih partija ili njihovih simpatizera.

“Dio razloga smo već naveli. Međutim, neshvatljivo mi je da pojedine partije svoje političko djelovanje i izbornu kampanju zasnivaju, između ostalog, i na napadanju krovnih studentskih i omladinskih organizacija s kojima bi trebali najbolje da sarađuju i traže rješenja za popravljanje statusa mladih. Vjerovatno su ti napadi izazvani i zbog činjenice da njihovi članovi ili simpatizeri ne vladaju tim organizacijama. Pored svih nasrtaja i napada, poručujem da nećemo posustati od borbe protiv poremećenih vrijednosti, da ćemo istrajati u želji i borbi da Bosnu i Hercegovinu izgradimo po mjeri svih, a posebno mladih ljudi”, kaže predsjednik SPUS-a Serdarević i dodaje da je veliki broj prozivanja uslijedio i zbog činjenice da SPUS nastoji otkriti i otkriva veliki broj afera zasnovanih na klijentelizmu i nepotizmu, zbog čega narušava komociju i privilegije nekih pojedinaca koji ih zbog toga na sve načine pokušavaju zaustaviti.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!