fbpx

Večeras online izložba Velije Hasanbegovića

Izložba prati jedan dan u životu devetogodišnjeg dječaka Abasa

Youtube kanalu Festivala MESS i Facebook profilu Festivala MESS, imati priliku pogledati izložbu “Migrant Abas – dječak s privremenom adresom”, fotografa magazina Stav, Velije Hasanbegovića.

Ova izložba prati jedan dan u životu devetogodišnjeg dječaka Abasa. Abas je sa svojim roditeljima putovao dvije godine prije nego što je iz Iraka došao do kampa u Bihaća. Na putu do Bihaća, njegove dvije sestre su se odvojile i uspjele doći do Belgije. Dječak sada živi u prihvatnom centru Borići u Bihaću, gdje je krenuo u prvi razred osnovne škole, ali stekao i prijatelje.

– Mislim da je posebno važno da, u vremenu i situaciji poput ove u kojoj smo se svi našli, ne zaboravimo na one koji su u još goroj poziciji od naše. Dječak Abas, čija je jedina želja školovati se i imati normalan život, je priča kakvih je potrebno više u odnosu na kreiranu negativnu sliku prema ovoj populaciji ljudi, a koju potiču i neki mediji, kako domaći, tako i u čitavoj Evropi. Naš odnos prema migrantima odredit će sliku nas samih – kazao je fotograf Hasanbegović povodom nove izložbe.

Umjetnički direktor Modula Memorije, Nihad Kreševljaković rekao je: “Iako ovo nije prvi put da su fotografije Velije Hasanbegovića dijelom našeg programa, po prvi put njegov rad predstavljamo u video formi. Koliko god mi je žao što zbog pandemije nismo uspjeli postaviti njegovu izložbu u prostoru, siguran sam da je i ovoj formi, kao video-izložba, potpuno jasna njena poruka. Empatija i solidarnost je ono što nam je, kao društvu potrebno. Migranti u našoj zemlji trebaju znati da smo im spremni pomoći, pogotovo što mnogi od nas i sami dobro znamo njihovu priču.”
Ovaj projekat je nastao u produkciji Modula Memorije 2020, a realizovan je uz pomoć Save the Children organizacije.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI