fbpx

Večeras online izložba Velije Hasanbegovića

Izložba prati jedan dan u životu devetogodišnjeg dječaka Abasa

Večeras sa početkom u 20 sati publika će, na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS i Facebook profilu Festivala MESS, imati priliku pogledati izložbu “Migrant Abas – dječak s privremenom adresom”, fotografa magazina Stav, Velije Hasanbegovića.

Ova izložba prati jedan dan u životu devetogodišnjeg dječaka Abasa. Abas je sa svojim roditeljima putovao dvije godine prije nego što je iz Iraka došao do kampa u Bihaća. Na putu do Bihaća, njegove dvije sestre su se odvojile i uspjele doći do Belgije. Dječak sada živi u prihvatnom centru Borići u Bihaću, gdje je krenuo u prvi razred osnovne škole, ali stekao i prijatelje.

– Mislim da je posebno važno da, u vremenu i situaciji poput ove u kojoj smo se svi našli, ne zaboravimo na one koji su u još goroj poziciji od naše. Dječak Abas, čija je jedina želja školovati se i imati normalan život, je priča kakvih je potrebno više u odnosu na kreiranu negativnu sliku prema ovoj populaciji ljudi, a koju potiču i neki mediji, kako domaći, tako i u čitavoj Evropi. Naš odnos prema migrantima odredit će sliku nas samih – kazao je fotograf Hasanbegović povodom nove izložbe.

Umjetnički direktor Modula Memorije, Nihad Kreševljaković rekao je: “Iako ovo nije prvi put da su fotografije Velije Hasanbegovića dijelom našeg programa, po prvi put njegov rad predstavljamo u video formi. Koliko god mi je žao što zbog pandemije nismo uspjeli postaviti njegovu izložbu u prostoru, siguran sam da je i ovoj formi, kao video-izložba, potpuno jasna njena poruka. Empatija i solidarnost je ono što nam je, kao društvu potrebno. Migranti u našoj zemlji trebaju znati da smo im spremni pomoći, pogotovo što mnogi od nas i sami dobro znamo njihovu priču.”
Ovaj projekat je nastao u produkciji Modula Memorije 2020, a realizovan je uz pomoć Save the Children organizacije.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!