fbpx

Uzmi sve, samo Drinu ne diraj

Kao i u slučaju preuzimanja drugih duhanskih kompanija u regiji, BAT će vjerovatno nastaviti ulagati u proizvodnju, ali će brendove koji nemaju budućnost i koji nisu dovoljno snažni na lokalnom tržištu ukinuti, a FDS i nema mnogo brendova koje će zaobići sudbina TDR-ovog Yorka, koji je nakon preuzimanja postao Rothmans

Vlasnici dionica Fabrike duhana Sarajevo, investicijski fondovi i mali dioničari imaju razloga za zadovoljstvo. U narednim danima austrijska kompanija CID Adriatic Investments GmbH objavit će ponudu za preuzimanje preostalih dionica Fabrike duhana Sarajevo. Naime, ova je kompanija, novcem koji je osigurala kompanija British American Tobacco (BAT), kupila 511.478 dionica FDS-a na Sarajevskoj berzi. Riječ je o 39,90 posto udjela Vlade Federacije BiH, za koji je CID platio 83,5 maraka po dionici ili ukupno 42,7 miliona maraka.

Iako mnogi tvrde da FDS vrijedi mnogo više, trgovina na berzi govori suprotno, dionice FDS-a vrijede duplo manje od onoga što je CID platio. Tokom godine se cijena kretala od 40 do 60 maraka po dionici, s tim što se na 60 popela posljednjih dana otkako se govori o prodaji Vladinog udjela. To znači da će vlasnici dionica, pošto CID mora ponuditi istu cijenu po kojoj je dionice kupio od Vlade, dobro zaraditi.

Protivnici prodaje proteklih dana tvrdili su da sama akumulirana dobit FDS-a iznosi onoliko koliko su Austrijanci platili za Vladin udjel. Međutim, tih 46 miliona maraka neraspoređena je dobit koja se raspoređuje u vidu dividende dioničarima i iskorištava se za investicije. Trenutni kapital FDS-a je 218 miliona, od čega je 128 miliona osnovni kapital, a 42 miliona su rezerve. FDS posljednjih godina konstantno gubi tržišni udio zbog djelovanja konkurencije, akciza, sivog tržišta. Prije osam godina FDS je imao 427 radnika, a danas ih je 278.

Udjeli FDS-a u drugim firmama

Sve to ukazuje na potrebu privatizacije jer je krajnje vrijeme da se FDS spasi. Istina, FDS ima značajne udjele u drugim firmama, ima svoje hotele, ali razlika u cijeni između tržišne i cijene po kojoj je CID kupio dionice upravo se odnosi na druge firme u kojima FDS ima vlasništvo. Sve kompanije u kojima FDS ima udio zbirno imaju gubitak u poslovanju od osam miliona maraka. Većinske udjele FDS ima u UPI poslovnim sistemima (93,88%), Univerzalprometu (94,56%), Vakufskoj banci (66,51%), DUF Šib‑Ar Investu (92,77%) i Tobacco pressu (100%).

Nakon uspješnog završetka CID-ove ponude za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, British American Tobacco ući će s CID Adriatic Investments GmbH u ekskluzivne pregovore o mogućoj kupovini dijela duhanskog poslovanja FDS-a. Bilo kakav dogovor o kupovini dijela duhanskog poslovanja bit će podložan due diligenceu, kao i dobivanju svih potrebnih regulatornih odobrenja.

Na pitanje Stava znači li to da BAT može odustati od kupovine ako se du diligenceom utvrdi da postoji nešto što BAT-u ne odgovara, iz BAT-a su nam kratko odgovorili da svakako očekuju zaključenje tog dogovora.

BAT je, kako su nam potvrdili u ovoj kompaniji, zainteresiran samo za duhanski dio biznisa FDS-a, što uključuje i maloprodaju – Tobacco press, dok će ostali dio biznisa kojim se FDS bavi ostati u vlasništvu CID-a. Ova će austrijska kompanija, dakle, upravljati firmama poput UPI-ja, Univerzalprometa, Vakufske banke, Šib-Ar Investa te hotela na Igmanu i u Srebrenici.

“Sve što BAT kupi postat će dio BAT-a i razvijat će se u skladu s jedinstvenom strategijom grupe”, kažu u ovoj kompaniji, a kakva je strategija BAT-a na ovom tržištu, nisu nam odgovorili. Ako je suditi prema iskustvu iz susjednih zemalja, FDS očekuju velika ulaganja u proizvodnju.

BAT je vlasnik Duhanske industrije Vranje u Srbiji i Tvornice duvana u Rovinju u Hrvatskoj. U Vranju je od 2003. do danas investirao 200 miliona eura, za 40 posto povećao kapacitet fabrike, učetverostručio proizvodnju, utrostručio prihode, ali je smanjio broj zaposlenih s 562 na 125. Fabriku je kupio za 50 miliona eura. TDR je kupio za 550 miliona eura uz obavezu da će najmanje pet godina zadržati proizvodnju. Što se tiče sarajevske fabrike, BAT nema takvu obavezu, ali pošto FDS i nije konkurencija BAT-u i njegovim brendovima, nema razloga da baca pare kako bi eliminirao konkurenta koji mu nije konkurent.

S obzirom na to da je u slučaju preuzimanja TDR-a jedan dio brendova koje je imala hrvatska fabrika otišao u historiju, a uvedeni su novi, odnosno globalni brendovi BAT-a, pitanje je koliko će FDS-a novi vlasnik zadržati.

“Migracije brendova ovise o pojedinom brendu i njegovim potrošačima. Detaljna analiza preferencija potrošača pokazat će nam šta konkretno potrošači u BiH žele i mogu li to postojeći brendovi zadovoljiti. Brendove koji imaju vrijednu poziciju na lokalnom tržištu u BAT-u cijenimo i u njih nastavljamo ulagati”, kažu u ovoj kompaniji.

Konkurencija u regiji

Od FDS-ovih brendova samo Drina ima šansu da se održi na bh. tržištu i djelomično Aura. Svi ostali brendovi, odnosno pokušaji brendova, vjerovatno neće preživjeti dolazak novog vlasnika. Njih će zamijeniti neki novi, globalni brendovi, a FDS će biti samo njihova pakirnica.

Prodajom FDS‑a pala je i posljednja “utvrda” domaće duhanske industrije u zemljama bivše Jugoslavije. Sve su ostale fabrike već odavno u vlasništvu multinacionalnih kompanija. BAT je tako postao kompanija koja je zabola svoje zastavice u trima državama – BiH, Hrvatska i Srbija – dok su Philip Morris i Japan Tobacco International ostali samo na Srbiji.

U BAT-u ističu da na tržištima u regiji posluju sve velike svjetske kompanije, ali i mali lokalni igrači kojih nema na razvijenim tržištima u Evropi, tako da je ovdje konkurencija izrazito jaka.

Da se ne zaboravi, Drina je jedna od ratnih legendi. Drina obična ili sarajevska Drina u mehkom pakovanju proizvodi se od sedamdesetih godina prošlog stoljeća u FDS-u, a u ratu su se, uslijed nedostatka papira, njihova pakovanja pravila od novinskog papira, preko članaka, naslova i sl. dodavan je naziv Drina. U svoje je vrijeme ona bila najjeftinija cigareta u Bosni i Hercegovini (koštala je 1 KM). Jedno vrijeme bila je i takozvana “bezimena” Drina jer je bila u kutiji bez ikakvih napisa. Koliko je popularna u Bosni i Hercegovini, govori i podatak da se na internetu kutija Drine iz doba opsade Sarajeva prodaje po cijeni od 30 do 100 KM.

PROČITAJTE I...

Uspjeh vojne industrije u narednim godinama garantira i razvoj novih proizvoda, među kojima su samohodna haubica, koja je već u fazi testiranja i čiji bi prototip trebao biti završen do kraja ove godine, te razvoj prve bosanskohercegovačke puške koji bi također trebao biti završen u ovoj godini

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!