fbpx

Uzeti od bogatih kladioničara, dati siromašnim borcima

Ovaj zakon regulira petnaest prava za bivše borce, koji podrazumijevaju, između ostalog, zdravstveno osiguranje, prednost pri zapošljavanju, prijevremeno povoljnije penzioniranje, objavu registra boraca i druga prava, te borački dodatak na koji će imati pravo borci koji do sada nisu ostvarili nikakvo stalno mjesečno primanje

Razgovarao: Jakub SALKIĆ

 

Zajednička komisija obaju domova Parlamenta FBiH usaglasila je konačni tekst Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. S obzirom na to da je Predstavnički dom usvojio ovaj zakon u jednom obliku, dok je u nešto drugačijem obliku on usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH, bilo je neophodno usaglašavanje konačnog teksta zakona.

Ovaj zakon regulira petnaest prava za bivše borce, koji podrazumijevaju, između ostalog, zdravstveno osiguranje, prednost pri zapošljavanju, prijevremeno povoljnije penzioniranje, objavu registra boraca i druga prava, te borački dodatak na koji će imati pravo borci koji do sada nisu ostvarili nikakvo stalno mjesečno primanje. Iznos boračkog dodatka utvrđivat će se na osnovu broja mjeseci provedenih u ratu i taj će se broj množiti s brojem 6, koliko će se u konvertibilnim markama vrednovati svaki mjesec proveden u ratu. O ovom zakonu i načinu finansiranja boračkih dodataka razgovarali smo sa zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismetom Osmanovićem.

STAV: Komisija je usaglasila tekst zakona. Jeste li pročitali usaglašeni tekst, imate li komentar na njega?

OSMANOVIĆ: Komisija je došla do zajedničkog teksta, ali ja ga još nisam dobio. No, podržavam svako rješenje koje odgovara i borcima i mogućnostima budžeta Federacije BiH, dakle, sistema finansiranja pri nadležnosti proisteklih iz zakona o borcima. Kada dobijemo taj prijedlog od zajedničke komisije, oba doma Parlamenta FBiH trebat će održati sjednice i usvojiti finalne verzije zakona.

STAV: Kada očekujete sjednicu?

OSMANOVIĆ: To sada ne mogu reći, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda nadležni su za sazivanje sjednica obaju domova. Njihovo je izričito pravo da samostalno odlučuju kada će sazvati sjednicu i šta će staviti na dnevni red.

STAV: Usvojen je zaključak da se finansijska sredstva za borce osiguraju iz poreza na igre na sreću, za što treba usvojiti izmjene Zakona o igrama na sreću. Šta te izmjene zakona podrazumijevaju?

OSMANOVIĆ: Mi smo ranije, u pokušaju da donesemo izmjene Zakona o igrama na sreću, predvidjeli precizniji, jasniji i bolji način oporezivanja igara na sreću nego što je to u važećem zakonu. Imamo tu veliku anomaliju koja se još primjenjuje. U postojećem zakonu nisu oporezovani dobici od igara na sreću do 100 maraka. Imamo sada u analizi podatke da su stotine miliona maraka dobitka isplaćivane u visini do 100 maraka, što znači da nije plaćena ni marka poreza. A radi se o 83 posto ukupnih isplaćenih dobitaka od igara na sreću. To je anomalija koju moramo ispraviti i, naravno, tim novcem, po novom zakonu, kad bude usvojen, predviđeno je finansiranje boračkih dodataka. Za to će se koristiti 50 posto novca od igara na sreću, drugih 50 posto koristit će se za finansiranje kulturnih, socijalnih i sportskih projekata. Ne radi se, dakle, o dodatnom oporezivanju, jer i sada postoji porez na dobitke od 10 posto, ali samo za dobitke više od 100 maraka. I drugo, predlažemo porez na svaku uplatu.

STAV: Hrvatske stranke, HDZ prije svih, ranije su bile protiv usvajanja izmjena Zakona o igrama na sreću, očekujete li da će ovog puta prihvatiti izmjene, hoće li ih borci na to natjerati?

OSMANOVIĆ: Mi želimo ovo riješiti na ozbiljan i odgovoran način. Riječ je o tome da treba ispraviti anomalije postojećeg zakona, onemogućiti prometovanje značajnih količina novca koje nisu oporezovane i omogućiti izvor finansiranja za borce. Niko nikoga ne treba natjerati, treba samo da budemo ozbiljni i odgovorni i da to riješimo onako kako se to očekuje od nas koji moramo brinuti o fiskalnom sistemu i pravima onih kojima smo ta prava ustanovili zakonom. Ovo je dobar sistem rješenja, postiže dva efekta: sređuje oblast igara na sreću i rješava pitanje boraca. Mislim da će HDZ ovog puta nastupiti odgovorno, pa i državotvorno.

STAV: Priređivači igara na sreću s područja Federacije BiH uputili su saopćenje u kojem okrivljuju SDA što im se uvodi porez na dobitke do 100 maraka, te poručuju da će porez “uništiti” domaće kladionice i radna mjesta u njima. Imate li komentar na to saopćenje?

OSMANOVIĆ: Nemam neki komentar, to je očekivana reakcija. Sadašnji sistem odgovara priređivačima igara na sreću i naravno da ga ne bi mijenjali.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!