fbpx

UVODNIK STAVA: Smak svijeta za Sabinu Ćudić i Damira Mašića već je nastupio

Ako govorimo o ramazanu, treba reći da je Islamska zajednica pokazala da je u potpunosti dorasla izazovima, a vjernici muslimani pokazuju se krajnje odgovornom populacijom. Za to vrijeme pravoslavci po svojim bogomoljama skandalozno jedu iz jedne zlatne kašike, dok tu za zdravlje potencijalno opasnu rabotu prenosi javni TV servis. U Hrvatskoj pojedini svećenici također nelegalno služe mise pritom se fizički sukobljavajući s policijom i novinarima.  

 

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

Ako je suditi prema izjavama Damira Mašića iz SDP-a i Sabine Ćudić iz Naše stranke, smak svijeta je već nastupio, federalna lava proključala je, kantonalni rascjepi među masivima otvorili su se i progutat će sav živi i neživi svijet. Naime, ovaj dvojac modno osviještenih opozicionara, s brižljivo njegovanim profilima na Instagramu i Facebooku, nedavno je proglasio potpuni kolaps sistema u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH. Pritom nas uvjeravaju da smo najgori u Evropi i da smo posve propali. Za to vrijeme u Sarajevskom kantonu, prije predviđenih smjena nakon promjene vlasti, predano zapošljavaju svoje stranačke kadrove po javnim institucijama.

No, neko to od gore vidi sve pa će im se ti skandalozni pokušaji ubrzo vratiti kao bumerang, za nadati se. Međutim, ako ova vrsta retorike spada u inače uobičajeni politički folklor dokonih ljevičara, u vrijeme borbe protiv korone i ekonomske krize koju je uzrokovala, ona ima kudikamo zlokobniji efekt.

Plasiraju se sušte kontradiktornosti, lažiraju se činjenice, što preko odanih medija, a što preko anonimnih izvora putem društvenih mreža. Činjenica jeste da je, među evropskim zemljama, Bosna i Hercegovina na 14. mjestu po najnižoj smrtnosti od bolesti COVID-19 u odnosu na broj stanovnika. A u broju kritičnih slučajeva, na 5. mjestu među onima koji najbolje stoje u Evropi. Za ovu statistiku zaslužna je adekvatna i pravovremena reakcija vlasti, koje očito nisu propale.

Za ovu statistiku nije zaslužna samoorganizacija građana, kako neki tvrde. Naime, ustalilo se za sve što je uspješno i što valja u našem društvu reći da je samoniklo i da je rezultat samoorganizacije, a da je za sve što ne valja kriva država i tronacionalna korumpirana oligarhija na vlasti. Treba reći da, s obzirom na visoku razinu decentraliziranosti Federacije BiH, s obzirom na bezbroj razina odlučivanja i očite blokade subverzivnog tipa, držimo se odlično. I tu vrstu ocjene baziramo na statistikama, a ne na apologetskom glorificiranju vlasti. Ovo ne treba čuditi jer smo poduzeli niz mjera prije drugih evropskih zemalja, naročito susjednih, kao što je zatvaranje škola.

Mortalitet u Sarajevu nevjerovatno je mali za razliku od drugih gradova Evrope. Iznosi približno 1 mrtvih na 100 hiljada stanovnika, dok Stockholm ima, primjerice, 100 mrtvih na 100 hiljada stanovnika. Toliko o švedskom modelu koji neki uporno promoviraju pokušavajući pljunuti na mjere naših vlasti.

No šta je s Banjom Lukom i Beogradom? Moramo to upitati s obzirom na bošnjačke kompleksaše koji su odnedavno postali veliki poklonici srpskih modela. Iako RS rapidno propada i ima najveći broj zaraženih u BiH, kao nikad do sada među tzv. FGR-ovštinom se slave Dodikove mjere, a heroj je za njih ministar zdravlja RS-a Šeranić. Zanimalo bi nas jesu li uopće svjesni činjenice da Beograd ima toliku smrtnost da podatke kriju od javnosti i objavljuju samo zbirne statistike bez specificiranja po gradovima.

S druge strane, opozicija u Kantonu Sarajevo odlučila je izvući smrt doktora Pašagića iz konteksta i predstaviti ga kao simbol nefunkcionalne vlasti koja je postala navodno smrtonosna za građane. Pritom se ne biraju sredstva u obračunima. Odjednom zastupnici SDP-a više nisu u Parlamentu FBiH politički angažirane osobe već se javljaju isključivo kao stručni liječnici. Propaganda koju šire s direktnom je nakanom širenja defetizma, očaja i dodatne destabilizacije društva. Po društvenim mrežama puštaju se informacije da smo najgori u otpuštanju, brojke se pritom iskrivljuju i lažiraju, plasiraju se dezinformacije koje vode u nered i anarhiju. Ovakve pojave smo stoga s pravom označili kao petokoronaštvo.

Dolazi ramazan, vrijeme sputavanja i vezivanja šejtana. U ovo doba svakom vjerniku to je posebna blagodat i nada da će se milost spustiti s nisanskom (proljetnom) kišom. Tako ne misli Nedžad Latić, posvuduša svrgnute šestorke i mala zarazna medijska proteza Fahrudina Radončića, koji je predložio da se post odgodi. Očito mnogima nije u interesu da se šejtani vežu, već da se puštaju na divljanje. Nevjerovatno, ali moguće, Latić će zaključiti da je tzv. zelena buržoazija opustošila narod koji nema šta za jesti pa bi sada IZ trebala odgoditi post. O tempora, o mores!

Zar nije upravo isti taj Latić bio slika i prilika te tzv. zelene buržoazije. S gaćama na štapu je došao u Sarajevo da bi se našao s prstima u medu projekata novih demokratskih vlasti. A što god je uhvatio ljepljivih prstiju, propalo je. I takvi sada moraliziraju, a Latić, naravno, nije usamljen. Mnogi koji su omastili brkove medom, oni koje je javnost prepoznavala kao tzv. zelenu buržoaziju, sada su se odjednom prometnuli u najrevnosnije kritizere i širitelje zarazne mržnje. Vrijeme je skorojevića, licemjera i teoretičara zavjera. Ako za neke može biti 5G mreža kriva za koronu, ako to može propovijedati na YouTubeu jedna plavuša silikonskih usta, kao da je izašla iz spota Bube Corelija, pa sve je moguće. Potvarači i lažovi napokon su dobili priliku života.

Ako govorimo o ramazanu, treba reći da je Islamska zajednica pokazala da je u potpunosti dorasla izazovima, a vjernici muslimani pokazuju se krajnje odgovornom populacijom. Za to vrijeme pravoslavci po svojim bogomoljama skandalozno jedu iz jedne zlatne kašike, dok tu za zdravlje potencijalno opasnu rabotu prenosi javni TV servis. U Hrvatskoj pojedini svećenici također nelegalno služe mise pritom se fizički sukobljavajući s policijom i novinarima.

Stoga, jedina prisutna zavjera koja nas se tiče, a na nju možemo utjecati, jeste falsificiranje stanja u kojem se nalazimo i proglašavanje sistema propalim. Ustvari je smak svijeta za bonvivane i modno osviještene šminkere iz SDP-a i Naše stranke nastao padom Vlade Kantona. To i ne čudi, jer su uz pomoć međunarodnog faktora stvarali fame o vlastitom uspjehu na razini kakvog kulta i sekte. Najuspješnija vlada, međutim, u ovom trenutku ostaje bez pozicija u javnom sektoru, što njihove kadrove čini vrlo nervoznim.

Smak je to sigurice na državnim jaslama.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!