fbpx

UVODNIK STAVA: Prošlo je vrijeme straha i kalkuliranja

Ovo je ozbiljno protuustavno djelovanje koje potkopava provedbu Daytonskog sporazuma i traži ozbiljnu reakciju i potpisnika i jamaca Sporazuma. To znači i korištenje Bonskih ovlasti visokog predstavnika. Međutim, to prije svega znači jasan stav državnih tijela i njegovo shvatljivo prezentiranje međunarodnim faktorima

Piše: Faris NANIĆ

 

Kako se očekivalo, širom malog entiteta održane su 8. i 9. januara parade s paradržavnim i separatističkim obilježjima, garnirane izjavama Milorada Dodika i njegovih kultur-tregera o otcjepljenju, prisajedinjenju s “majkom” Srbijom, ratovanju s NATO paktom i sličnim glupostima iz arsenala širitelja nemira i nesigurnosti, uz prisustvo pripadnika Oružanih snaga BiH i zvuk srbijanske imperijalne koračnice. No, za te opasne cirkusante, koji u svojim mokrim snovima računaju na podršku Rusije u novim, nepredvidivim i nejasnim međunarodnim okolnostima, nije ništa čudno. Čudni su i opasni drugi indikatori.

Svemu je pečat dao Mladen Ivanić, stari komunist s pedigreom srpskog nacionaliste. Taj je, igrom slučaja predsjedavajući Predsjedništva BiH, zloupotrijebio Oružane snage angažirajući ih dva puta na protuustavnoj proslavi dana početka genocida nad Bošnjacima i Hrvatima. Time je prekršio ovlasti, demonstrirao nepoštivanje pravnog sistema države kojom predsjedava, ugrozio sigurnost i stavio se na stranu političkih avanturista i njihovih kleronacionalističkih zaštitnika i pokrovitelja. Ivanić ima spreman magazin argumenata kojima će braniti svoje ponašanje, ali niti jedan nije utemeljen na odluci Ustavnog suda BiH, poštivanju pravnog poretka zemlje kojom predsjedava.

Zbog svoje prošlosti, od koje ne može pobjeći, ali i zbog unutrašnjih razloga u Srbiji, u ovu farsu uvukao se predsjednik Srbije, neražalovan četnički vojvoda Tomislav Nikolić, dok je njegov ađutant iz mlađih dana, aktualni premijer i trenutno moćniji, izbjegao da ga se asocira s pokušajem puzajućeg državnog udara i kič‑ikonografijom u susjednoj zemlji. Taj čuva “evropski obraz” Srbije dok se Nikolić brine za važniji, “svesrpski”, uz podršku majke Rusije i Srpske pravoslavne crkve. Naime, na dan koji se obilježava, uz podršku istih aktera, odnosno njihovih prethodnika, pokušan je 1992. godine državni udar i izveden u određenoj mjeri, stravičnim zločinima, ali se konačan cilj prisajedinjenja nije ostvario.

Zanimljivo je da je Hrvatska, s određenom distancom, pratila razvoj situacije. Mainstream mediji donosili su zakašnjelu vijesti u vrlo skraćenoj verziji da se, prateći samo njih, teško mogao donijeti zaključak o težini prijetnji ili atmosferi. No, očito je da su mali igrači iz komšiluka, načuvši da se nešto bitno mijenja u svijetu, počeli praviti svoje kombinatorike, u iluziji da mogu u nestabilnosti, nastaloj promjenama iz unipolarnog u multipolarni svijet, oni o nečemu važnom odlučivati, poput proširenja granica, ekskluzivnih etno-nacionalnih teritorija, prisajedinjenja matičnim narodima i sličnih ideoloških matrica iz pretprošlog stoljeća. Istu iluziju imali su njihovi prethodnici, a rezultat koji su polučili jesu haos, nered, krv, nesreća i poslušnost velikim igračima iz kontakt‑grupe kada se potpisivao tripartitni mirovni sporazum između Bosne i Hercegovine, SR Jugoslavije i Hrvatske.

Pravo je pitanje, međutim, ko i šta sad treba poduzeti? Kako izbjeći ponavljanje sličnog scenarija? Saopćenje Ambasade SAD‑a u Sarajevu kratko je i jasno. Svi odgovorni za nepoštivanje pravnog poretka države Bosne i Hercegovine moraju za to odgovarati. Naime, RS nije država, ma što o tome zborio Dodik, pozivajući se na tzv. daytonske ovlasti entiteta kao uvjeta za ostanak RS-a u Bosni. Nije se RS s Federacijom dogovorila i formirala konfederaciju pod nazivom Bosna i Hercegovina, već obratno. Bosna i Hercegovina dala je veće ovlasti svojim dijelovima – entitetima i kasnije Distriktu Brčko. Samo bi Dodik trebao pročitati barem Opći okvirni sporazum o miru.

To bi značilo da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine treba pred nadležnim sudom podići optužnicu za ugrožavanje ustavno-pravnog poretka protiv Ivanića, Dodika i političke bulumente iz RS-a i zatražiti zakonski najviše kazne, a sud to uredno procesuirati, jer su to zadaće nezavisne pravosudne vlasti u demokratskoj državi. Ivanić je izjavio da za protuzakonski angažman pripadnika Oružanih snaga želi sam odgovarati, pa evo mu prilike. Ovime bi se konačno otvorio prostor uplašenim političkim predstavnicima da otvoreno djeluju, traže političku, a ne samo krivičnu odgovornost aktera protuustavnog djelovanja.

Napokon, gdje su visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira i kakav je stav EU i NATO pakta, u čijim se integrativnim procesima Bosna nalazi, u većoj ili manjoj mjeri? Napokon, i ne najmanje važno, BiH je članica UN-a. Bilo kakvo ugrožavanje njezina teritorijalnog integriteta zahtijeva pokretanje mehanizma kolektivne zaštite svjetske organizacije. Ovo je, poput referenduma o istom “prazniku”, ozbiljno protuustavno djelovanje koje potkopava provedbu Daytonskog sporazuma i traži ozbiljnu reakciju i potpisnika i jamaca Sporazuma. To znači i korištenje Bonskih ovlasti visokog predstavnika.

Međutim, to prije svega znači jasan stav državnih tijela i njegovo shvatljivo prezentiranje međunarodnim faktorima, multilateralno i bilateralno. Ovakva prijetnja cjelovitosti jedne države nije samo njezina stvar već i mnogih drugih. Može, kao i devedesetih godina, biti inicijatorom šireg separatističkog vala koji bi mnoge ugrozio. Uz agresivnu retoriku iz Srbije i Hrvatske, naoružavanje s obiju strana, nestabilnost EU i Evrope, koncentracije NATO vojski na ruskim granicama, de facto i de iure podijeljenu Ukrajinu te stidljive najave i u utjecajnim časopisima o stvaranju Velike Srbije, Velike Hrvatske i Velike Albanije, ušli smo u opasan period. No, tu poruku treba prenijeti kako je to i uspjelo za vrijeme agresije i oslobodilačkog rata. Prošlo je vrijeme straha i kalkuliranja.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!