fbpx

UVODNIK STAVA: Konaković je prodao planetu za općinu

Pošto je kraj svijeta blizu, dakle, otišli su na kraj, na među svih bosanskohercegovačkih podjela, u Brčko, u tačku gdje se na pola dijeli manji entitet, i odande započeli kampanju za ovogodišnje lokalne izbore. Mimo retoričkih kalambura, mimo slatkorječivih fraza, ovako to izgleda na terenu. Dakle, ovako to izgleda kada po Bosni jašu četiri jahača Apokalipse:

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

Žulja nas, treba se pobuniti jer u promociji kandidata tzv. Četvorke vidljivo su aktivne osobe kojima su Facebook profili puni slika s odmora na udaljenim egzotičnim turističkim destinacijama i mondenim skijalištima. Bez obzira na taj ružičasti svijet kojim nas blagosiljaju  takvi će reći da ako kandidat Četvorke ne dobije izbore u pojedinoj sarajevskoj općini, slijedi, ni više ni manje, kraj svijeta. Viđamo ih potom kao udarnu Facebook brigadu Dine Konakovića, ponekad zavijaju poput vukova, ržu kao paradni konji, reže poput bijesnih pasa, a znaju i meketati poput ovčijeg tora. Zatim objave fotografiju s Maldiva.

Začudo, sljedba koja se odaziva na ime Narod i pravda u tome ne vidi socijalnu nejednakost, pozdravljaju Maldive, čestitaju svojem članu mudro odabranu lokaciju odmora, mubarekleišu članu kluba istaknutih revolucionara. Nama ostaje muka u dokučivanju kako je moguće da je sve tako loše, da je svijet došao do svojeg kraja, a ljetuje se na Maldivima, posao ide, kupuju se novi auti i stanovi. Tvrdit će da je riječ isključivo o privatnoj inicijativi i privatnom uspjehu, naravno. A čaršijski dribling, veze i vezice, ja tebi ti meni princip ne spominju. Kada dobiju ustupak od vlasti, to je prema zaslugama, posve opravdano. Po njihovoj logici, svi drugi uslugu dobivaju preko veze, nezasluženo, korumpirani su, SDA su.

Oni se samoidentificiraju kao raja, kao urbano bratstvo koje se nalazi nasuprot papaka i šupaka, nacionalista i radikala. Smeta ih kada se SDA kandidati pozivaju na protekli rat, a u svakoj prilici ističu vlastito učešće u ratu. Političke tekfirdžije su, vjera im je modni dodatak preko kojeg etabliraju svoj moralni kredibilitet. Vođa ih je uspješno uvjerio da sudjeluju u revoluciji, osihirio ih je kratkovidnošću i sljepilom. Zato je ljetovanje na Maldivima jednog od njih zajednički uspjeh. Kada takav uživa u plavetnilu Indijskog okeana, svi uživaju, minderpuze odjednom postaju morske sirene. Hajdemo na Maldive, tamo nema zime, kontaju.

Revolucija je u toku, sve je dopušteno, pa i narkomani na listama, čaršijski kriminalci, tajkuni koji su upropaštavali kompanije, financijeri povezani s terorističkom FETO organizacijom. Otvoren je lov na Bakira Izetbegovića i SDA, najavili su, a zatim se u njihovo krilo sjatila čitava horda neutješnih ambicioznika, snobova, naprđivača jeftinim foloskulama, destruktivnih čaršijskih brbljavaca i sveznadara.

Došlo je naše vrijeme, uvjereni su, dosta su se mrijestili po čaršijskim minderima, dosta su negodovali po kućnim sijelima, sada su krenuli promijeniti svijet. Sektu su uvjerili da dolazi armagedon; ako na lokalnoj razini ne pobijedi njihov kandidat, Maldivi će eruptirati, Miljacka će presušiti, ako u Novom Sarajevu ne pobijedi doktor Tanović, ako u Općini Centar ne pobijedi Srđan Mandić. I takvi pričaju da je SDA prodala državu za kanton. Oni su prodali planetu za općinu, proglasili su se vidjelicama, bogovima.

Pošto je kraj svijeta blizu, dakle, otišli su na kraj, na među svih bosanskohercegovačkih podjela, u Brčko, u tačku gdje se na pola dijeli manji entitet, i odande započeli kampanju za ovogodišnje lokalne izbore. Mimo retoričkih kalambura, mimo slatkorječivih fraza, ovako to izgleda na terenu. Dakle, ovako to izgleda kada po Bosni jašu četiri jahača Apokalipse:

Stranački prvaci iz Sarajeva Dino Konaković, Kemo Ademović, te nosilac liste za Skupštinu Brčko distrikta BiH Damir Bulčević isticali su da se na njihovoj listi nalaze mladi, sposobni, stručni i pošteni kadrovi, među kojima su najbolji studenti, naučni radnici.

Konaković je tom prilikom poručio svojim  kandidatima da “lični interes nikada ne smije biti ispred općeg, kampanju vodite odgovorno, moralno i čisto, a hrabro u brk svima recite šta je pogrešno, šta ne valja”.

Već nekoliko dana nakon toga ustanovljeno je da je jedan od tih mladih, stručnih, moralnih i poštenih bio diler droge, a koji je, posipajući se pepelom nakon javnog obznanjivanja te činjenice, još jednom naglasio svoju moralnu čistotu rečenicom: “Kod mene je gram bio gram.”

Desetak dana kasnije obznanjena je vijest da Dodikov omiljeni tajkun Dragan Čičić nije uspio iz brčanskog preduzeća “Novi Bimex” izvući 76 miliona KM. Brčansku mesnu industriju “Bimex” Čačić je privatizirao 2005. godine za 200 KM u vrijeme gradonačelnikovanja Mirsada Đape (kandidat Naroda i pravde za skupštinu Brčko distrikta), iako je procijenjena vrijednost kapitala poduzeća bila oko 55 miliona KM.

Ni tužilački, ni sudski, ni policijski organi nisu se bavili potpisnicima ove, po distrikt štetne, privatizacije, ali u ušima odjekuje izjava pater familiasa distrikta Mirsada Đape: “Uvjeren sam da će ovaj kolektiv u novim uslovima biti još jedan primjer za ugled na brčanske modele privatizacije.”

A kakav model privatizacije preferira tata-mata distrikta postalo je jasno nakon što je stavio potpis na ugovor s “Vindijom” iz Varaždina, kojoj je distrikt za 730.000 KM prodao milion metara kvadratnih zemljišta za navodnu izgradnju jedanaest farmi peradi i jednog industrijskog pogona. Obećano je tom prilikom da će, za početak, biti zaposleno više od petsto radnika, kao i to da će mnogi poljoprivredni proizvođači dobiti mogućnost da ovoj firmi po povoljnim uslovima prodaju mlijeko i ostale poljoprivredne proizvode. Od svega obećanog, ostvareno je samo to da se građani distrikta osjećaju kao bibci. Ono što manje upućeni znaju jeste činjenica da vlasnik “Vindije” Dragutin Drk, poput Čičića, ima povlašten položaj kod Milorada Dodika i, evidentno, jednog od najperspektivnijih kadrova Naroda i pravde.

Eto vam revolucije, eto vam Maldiva. Laž, opsjena, privid, kriminal, droga. Sljedbi će trebati rehabilitacija kada ovo završi, detoksikacija. Maldiva nema, ima Bosne, još uvijek ima i razuma, hvala Bogu.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!