fbpx

Uvodna riječ: Između srpskih podvala i Radončićevog “dejstvovanja”

U petak nas očekuje javna rasprava kojoj je pokrovitelj Bakir Izetbegović, te bi tada stvari trebale biti mnogo jasnije u vezi s revizijom i političkim koncenzusom svih probosanskih i bošnjačkih stranaka. Treba ponoviti da bi i samim Srbima trebalo biti u interesu da se podnese revizija. Čega se boje ako tvrde da je neosnovana, da pravni zastupnik nema legitimitet?

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za Večernji list izjavio je nedavno da je “dužnost najbrojnijeg naroda (Bošnjaka) da bude najsnošljiviji, najspremniji na kompromis”. Ovako zbori predstavnik Srba u Predsjedništvu BiH, odjednom legalizirajući odnose i obaveze između Bošnjaka i drugih dvaju naroda u BiH kao manjinske i većinske. A gdje je nestala konstitutivnost, gdje je nestalo insistiranje na ravnopravnosti?

Jednostavno, ne možete u isto vrijeme biti konstitutivan i manjinski narod. Ili ste jedno ili ste drugo. Pitajte Bošnjake u RS-u, oni dobro znaju kolika su manjina i zbog čega su manjina. No, to je model koji je Ivanić preuzeo od Dragana Čovića, koji ravnopravno participira na svim razinama vlasti s pečatom konstitutivnosti Hrvata, a istodobno arlauče da mu je sve neravnopravno. Da nije riječ o dobro promišljenoj strategiji, rekli bismo da je možda riječ o kakvom šizofrenom stanju.

Dakle, po tom modelu, ako pitate Hrvate i Srbe, Bošnjaci bi trebali u ime kompromisa odustati od revizije presude Međunarodnog suda pravde u slučaju BiH protiv Srbije jer će inače nastati teška politička kriza u BiH, ali i pogoršanje odnosa između BiH i Srbije. Može li traženje pravde izazvati nemir ili je osnovna postavka, ona civilizacijska, da pravda donosi mir i stabilnost? Srbi su tražili pravdu za svoje žrtve, nisu razmišljali da li je to opravdano i nisu odustajali od zahtjeva za izručenjem Nasera Orića, Jovana Divjaka, Ejupa Ganića itd.

Znali su da će ti zahtjevi unijeti nemir i nestabilnost u međuetničke i međudržavne odnose, ali su se pozivali na pravdu. Bošnjaci su tada doista bili uznemireni, ali njihova politika nije prijetila poput one srpske. Pa je posve opravdano da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govori o tome da se preko vlastitih kostiju ne može prijeći, da oko toga nema kompromisa, da niko ne želi optuživati aktuelnu srbijansku vlast, već onu iz vremena Miloševića,i da Srbi ne bi trebali reagirati kako su najavili. Ako do revizije dođe, a izjave bošnjačkih političara na to za sada upućuju, postavlja se pitanje zašto odustati jer tražimo samo pravdu?

Ono što trenutačno primjećujemo jeste ofanzivno i prijeteće djelovanje srpskih medija, što je bilo i očekivano. Ono što smo mislili da ćemo izbjeći bila je nova bošnjačka histerija. Posljednjih su se mjeseci razni političari, analitičari i članovi akademske zajednice iz bošnjačkih redova pojavljivali u javnosti histerizirajući s pozicija moralnih arbitara da se rok približava, da treba reagirati, jer inače govorimo o izdaji. Pravni tim koji na reviziji očito radi već duži period, uz podršku bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i udruga žrtava, šutio je, s pravom, jer se s tako osjetljivim informacijama jednostavno iz opreznosti ne smije ići u javnost, niti se po sijelima i na kahvama razmatraju novi dokazi i pravni akti. Svaki pokušaj znatiželjnih novinara da dođu do informacije nailazio je na zid šutnje.

Nevjerovatna je količina proizvoljnih nagađanja i paušalnih zaključaka koje smo mogli čuti od, navodno, ozbiljnih ljudi među Bošnjacima. No, pritisak javnosti i dalje je ogroman, a kada je naslućeno da se nešto u vezi s revizijom ipak događa, počele su kalkulacije o tome je li ona pravno utemeljena. Zanimljivo je da SDP nije predizborno kalkulirao o ovom pitanju, te je Nermin Nikšić dao podršku Izetbegoviću. I Fahrudin Radončić rekao je da će podržati Izetbegovića što god uradio, ali je odmah potom licemjerno krenuo u neprincipijelno politikantsko “dejstvovanje”. Što god će se dogoditi, Radončić i njegove medijske prikolice će “dejstvovati”. Ako do revizije dođe, optuživat će za izazivanje političke krize i najavljenu blokadu institucija, ako do revizije ne dođe, optuživat će za nesposobnost u pripremi revizije.

U međuvremenu se, očito izazvan netačnostima koje čita po medijima, javio čovjek koji je veći dio svog života i znanstvene karijere posvetio istraživanju genocida nad Bošnjacima. Prof. dr. Smail Čekić dao je naslutiti da novi dokazi postoje. Zatim se javio ustavnopravni ekspert prof. dr. Kasim Trnka i demantirao srpske podvale da agent Sakib Softić ima nelegitiman mandat. Trnka je zatim demantirao i tvrdnje Radončića i njegovih medijskih “eksperata” koji su tvrdili da revizijom možemo izgubiti i ono što je već presuđeno. “Prijedlog za reviziju je nastavak postupka u kojem se ne otvara rasprava ni o jednom drugom pitanju o kojem je odlučeno, osim o onom koje je označeno u prijedlogu za reviziju”, tvrdi Trnka, za kojega s velikom sigurnošću možemo reći da zna šta govori.

U petak nas očekuje javna rasprava kojoj je pokrovitelj Bakir Izetbegović, te bi tada stvari trebale biti mnogo jasnije u vezi s revizijom i političkim koncenzusom svih probosanskih i bošnjačkih  stranaka. Treba ponoviti da bi i samim Srbima trebalo biti u interesu da se podnese revizija. Čega se boje ako tvrde da je neosnovana, da pravni zastupnik nema legitimitet?

Eto im prilika da jednom zauvijek završe tu priču, pa da se mogu pozvati na konačnu presudu. Ili se zaista nečega boje? Ili ih, negdje duboko ispod debele kože, muči savjest? U svakom slučaju, intenzitet mogućih nemira na državnom nivou ovisi isključivo od Srba samih i njihovog shvaćanja prava i pravde, a Bošnjaci koji znaju šta pričaju bili su jasni: “Obnova procesa pravno je  i moralno, a ne političko pitanje.” Pa, zaboga, čega se Srbi boje, da Bakir Izetbegović i žrtve genocida imaju utjecaja na Hag i moguću promjenu presude. Ako je tako, onda Dodik treba pod hitno prestati pjevati po predizbornim skupovima: “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine!”

Prethodni članak

NOVI STAV: Revizija!

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!