fbpx

Uvezivanje Bošnjaka: Velike proslave Dana državnosti BiH u Mainzu i Mannheimu

"Projekti koji uz državnost Bosne i Hercegovine čuvaju i kulturnu posebnost bošnjačkog naroda su itekako dobrodošli u naš centar. Mi smo nedavno proslavili i Dan Sandžaka, a s obzirom da u našem džematu ima i veliki broj Bošnjaka porijeklom sa Sandžaka, drago nam je bilo kada smo uvidjeli da projekti poput Edicije Bošnjaci ne rade razlike unutar našeg naroda i ne postavljaju granice, bili Bošnjaci u Bosni, na Sandžaku ili dijaspori"

U Mainzu (23.11. – Islamski kulturni centar Mainz) i Mannheimu (24.11. – džemat Mainnheim) svečano je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Organizatori svečanosti u Njemačkoj, koje se narednih dana nastavljaju u Holandiji i Belgiji, je BZK „Preporod“ i Muzej „Alija Izetbegović“.

Manifestacija obilježavanja 25. novembra održala se emitiranjem dokumentarnog filma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, izložbom fotografija „Predsjednik izbliza“ JU Muzeja „Alija Izetbegović“, promocijom 1. kola Edicije „Bošnjaci i promocijom knjige „Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi“.

Predsjednik džemata „Mainz“ Rifat Halilović goste je upoznao sa velelijepnom novoizgrađenom građevinomu Islamskog kulturnog centra u Mainzu te je istakao da je ova građevina, osim za vjersku namjenu, predviđena upravo za ovakvu vrstu projekata.

„Projekti koji uz državnost Bosne i Hercegovine čuvaju i kulturnu posebnost bošnjačkog naroda su itekako dobrodošli u naš centar. Mi smo nedavno proslavili i Dan Sandžaka, a s obzirom da u našem džematu ima i veliki broj Bošnjaka porijeklom sa Sandžaka, drago nam je bilo kada smo uvidjeli da projekti poput Edicije Bošnjaci ne rade razlike unutar našeg naroda i ne postavljaju granice, bili Bošnjaci u Bosni, na Sandžaku ili dijaspori. Poruka glavnog urednika Edicije ‘Bošnjaci’ i generalnog projekt-menadžera BZK Preporod Filipa Mursela Begovića, da mi u duhu ideje Evropske Unije ne trebamo gledati na granice između država, da smo isti narod bez obzira na udaljenosti između nas, i bez obzira na razlike, poruka da smo dužni u ime države i opstojnosti našeg naroda tražiti najmanji zajednički nazivnik i nikada dovoditi u pitanje osnovne stvari koje se tiču državnog i nacionalnog, nas je posebno razveselila te smo skloni da ovakav pristup i slijedimo i podržimo u budućnosti“, rekao je Halilović.

Istog je mišljenja i predsjednik džemata Mannheim Izet Hot koji je tokom svečanosti u Mannheimu istako da su ovakvi projekti vrlo bitni za Bošnjake u dijaspori jer omogućavaju viši stupanj integracije u njemačko društvo. S obzirom na to održano je više sastanaka na inicijativu BZK „Preporod“ na kojima su dogovoreni konkretni projekti institucionalne podrške bošnjačkoj dijaspori u narednom periodu. „Iskazane ideje, poruke, ali i energija koju smo osjetili ohrabruje nas i daje nadu da ćemo zajedno u budućem periodu doista uraditi reprezentativne projekte. Mi ne želimo kidati veze sa svojom domovinom“, rekao je Hot.

Adis Tanović, koordinator obilježavanja Dana državnosti u dijaspori govorio je islamskom naslijeđu Evrope kroz prezentaciju svojeg izdavačkog poduhvata “Islamsko naslijeđe Evrope“, dok je glavni urednik Edicije „Bošnjaci“ i generalni projekt menadžer BZK Preporod Filip Mursel Begović govorio o sudbinskoj povezanosti Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI