fbpx

Ujedinili smo “Merhamet” i naš je cilj čuvanje dostojanstva najsiromašnijih

“Merhamet” je, dijeleći tokom svoje historije sudbinu bošnjačkog naroda, djelujući kroz četiri različite države, odnosno državna ustrojstva, preživio brojne političke, ekonomske, društvene turbulencije i ratove, pa će preživjeti i napade zlonamjernih pojedinaca. Naš nijet i naša misija isuviše su značajni da nas takva podmetanja i prepreke mogu skrenuti s puta dobročinstva koji je započet daleke 1913. godine, a koji su trasirali naši preci, tada najznamenitiji Bošnjaci, među kojima su bili i prvi predsjednik “Merhameta” dr. Mehmed Spaho i veliki reis Džemaludin ef. Čaušević, a kasnije i naš rehmetli predsjednik Alija Izetbegović

 

Razgovarao: Filip Mursel BEGOVIĆ

Kenan Vrbanjac rođen je u Travniku 13. januara 1981. godine. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Travniku, a u Sarajevu Odsjek za književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu. Još kao student radio je za kompaniju “PrismResearch” kao koordinator za Srednjobosanski kanton. Godine 2006. radio je u VGT osiguranju, Filijala Travnik, a od 2007. do 2009. godine bio je profesor Bosanskog jezika i književnosti u Srednjoj školi “Nikola Šop” u Jajcu. Godine 2011. izabran je za predsjednika džematskog odbora Sulejmanija (Šarene) džamije u Travniku. Član je Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Travnik od 2015. godine. U Regionalnom odboru “Merhameta” Travnik počinje raditi 2012. godine kao sekretar, a 2016. godine izabran je za direktora. Skupština HO “Merhamet” MDD je u decembru 2018. godine izabrala Kenana Vrbanjca za novog predsjednika ove humanitarne organizacije.

STAV: Lijepo je značenje riječi merhamet, ali je nažalost tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i nakon nje u javnosti unesena svojevrsna doza nepovjerenja u vašu instituciju koja baštini tradiciju preko stotinu godina. Zašto je to tako?

VRBANJAC: Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” u februaru naredne godine obilježava 107. godišnjicu rada i jedna je od najstarijih organizacija, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji. Tokom svoje stoljetne misije “Merhamet” je dijelio sudbinu svog naroda i niko ne može osporiti njegovu ulogu i zaslugu što su Bošnjaci, kao narod, opstali, sačuvali svoj identitet, jezik, kulturu i vjeru. I danas je uloga “Merhameta”, kao jedne od temeljnih bošnjačkih institucija, nezamjenjiva jer je riječ o organizaciji koja je socijalni stub bošnjačkog naroda, o čemu često svjedoče, i to naglašavaju značajne ličnosti iz kulturnog, vjerskog i političkog života Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

Nisu pretjerane ni tvrdnje onih koji su skloni kazati da je “Merhamet” tokom agresije na našu zemlju (1992–1995) umnogome doprinio biološkom opstanku Bošnjaka, ali i opstanku države Bosne i Hercegovine. No, o tome će historija kazati svoje. Nažalost, u našem narodu uvijek se nađu oni koji žele minimizirati značaj bošnjačkih organizacija, ne samo “Merhameta”, i to često uz potporu drugih koji ne žele dobro Bošnjacima. Postoje i oni koji su skloni rušenju najznačajnijih bošnjačkih organizacija, pa u toj kampanji pribjegavaju stvaranjem paralelizama. Svjedoci smo da od takvih pojava nije pošteđena ni najznačajnija institucija Bošnjaka i njihov temeljni stub, Islamska zajednica u BiH, koja je kroz sve nesretne i turbulentne periode u historiji našeg naroda sačuvala naš narod, njen biološki opstanak, njegov vjerski i svaki drugi identitet.

“Merhamet” je, dijeleći tokom svoje historije sudbinu bošnjačkog naroda, djelujući kroz četiri različite države, odnosno državna ustrojstva, preživio brojne političke, ekonomske, društvene turbulencije i ratove, pa će preživjeti i napade zlonamjernih pojedinaca. Naš nijet i naša misija isuviše su značajni da nas takva podmetanja i prepreke mogu skrenuti s puta dobročinstva koji je započet daleke 1913. godine, a koji su trasirali naši preci, tada najznamenitiji Bošnjaci, među kojima su bili i prvi predsjednik “Merhameta” dr. Mehmed Spaho i veliki reis Džemaludin ef. Čaušević, a kasnije i naš rehmetli predsjednik Alija Izetbegović, koji je bio član “Merhameta” i od kojeg smo imali veliku podršku, a čiju ideju i danas njegujemo.

Uostalom, “Merhamet” to potvrđuje svojim djelima, svojim brojnim projektima čiji je cilj čuvanje dostojanstva najsiromašnijih slojeva našeg društva, prije svega Bošnjaka, ali i svih ostalih kojima je pomoć potrebna i kojima je “Merhamet” jedino utočište. Snagu “Merhameta” potvrđuju i naše brojne humanitarne aktivnosti širom svijeta, zbog čega je “Merhamet” i van granica BiH postao respektabilna organizacija koja je dobila brojna međunarodna priznanja.

STAV: Kada govorimo o povjerenju, odnosno vraćanju povjerenja u Vašu humanitarnu misiju, možete li s nama podijeliti Vašu viziju razvoja “Merhameta” u budućnosti?

VRBANJAC: “Merhamet” godinama realizira veliki broj projekata značajnih za pružanje pomoći ugroženim socijalnim kategorijama, i to: po pitanju ishrane, obrazovanja, zdravstvene zaštite, kućne njege starih i iznemoglih osoba, stipendiranja, pomaganja brojnih udruženja RVI, boračkih kategorija, penzionera i tako dalje.

Širok je dijapazon “Merhametovih” aktivnosti i zaista je teško precizno nabrojati sve. Jedan od najvažnijih i najpoznatijih “Merhametovih” projekata jesu javne kuhinje. Imamo 21 kuhinju širom BiH u kojima naša organizacija svakodnevno hrani blizu 8.000 socijalno ugroženih građana. Na našim poljoprivrednim imanjima u Zavidovićima i Visokom godišnje proizvodima više od 70 tona povrća i voća koje potom usmjeravamo u naše kuhinje, kako bi obrok za naše korisnike bio što kvalitetniji, a oni što zadovoljniji.

Jedan od najznačajnijih “Merhametovih” projekata jeste i akcija “Kurban”, koju organiziramo više od dvije decenije. Ova je akcija značajna za “Merhamet” jer se njom osiguravaju dovoljne količine mesa za nesmetano funkcioniranje naših kuhinja tokom cijele godine.

A šta građani zaista misle o “Merhametu” i koliko je njihovo povjerenje u našu organizaciju, potvrđuje upravo akcija “Kurban”, koja je iz godine u godinu sve uspješnija. Koliko je povjerenje u “Merhamet”, govori i veliki broj naših donatora, firmi, institucija i pojedinaca, bez čije podrške “Merhameta” ne bi mogao biti tako uspješan.

“Merhamet” ima i svoju Fondaciju za stipendiranje učenika “Edah Bećirbegović”, iz koje pomažemo školovanje učenika osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica, prije svega povratničku djecu. Upravo ćemo ovih dana podijeliti oko 70 takvih stipendija. Veoma važan projekt “Merhameta” jeste i kućna njega starih i iznemoglih lica. Ovo je, inače, jedna od najhumanijih aktivnosti naše organizacije. Zato nam je cilj da taj projekt uspješno proširimo na što veći prostor Bosne i Hercegovine.

Regionalni odbor “Merhameta” Travnik, dok sam bio na čelu te “Merhametove” organizacione jedinice, pokrenuo je projekt besplatnog šišanja i kupanja naših korisnika i pružanje besplatnih zdravstvenih pregleda. Ostali naši regionalni odbori nastojat će da, također, prate ovaj projekt, a to već rade i regionalni odbori u Zenici i Maglaju. “Merhamet” ima veoma rasprostranjenu mrežu i djeluje u gotovo svakom gradu BiH. Imamo devet regionalnih odbora u BiH, a svaki regionalni odbor ima na desetine osnovnih odbora, što znači da je mreža “Merhametovih” organizacionih jedinica široko rasprostranjena i da “Merhamet” ima veoma dobru infrastrukturu.

Naravno, “Merhamet” ima svoje organizacione jedinice i van Bosne i Hercegovine, i to u gotovo svim zemljama, bivšim jugoslavenskim republikama, potom u zemljama Zapadne Evrope, poput Njemačke, Austrije, Norveške, Švedske, potom u Australiji…

STAV: Koji su konkretni rezultati koje ste ostvarili u periodu od kada ste preuzeli “Merhamet”?

VRBANJAC: Ja sam funkciju predsjednika HO “Merhamet” MDD preuzeo krajem decembra 2018. godine, kada mi je Skupština ukazala povjerenje i izabrala me za novog predsjednika ove humanitarne organizacije. Moram reći da je to za mene bila ogromna čast, znajući ko je sve predvodio “Merhamet” u njegovoj stoljetnoj misiji. Spomenuo sam ranije dr. Mehmeda Spahu i reisa Džemaludina Čauševića, ali je “Merhamet” na svom čelu imao i brojne druge značajne ličnosti u Bošnjaka. Njen je član, spomenuo sam, bio i naš predsjednik Alija Izetbegović.

Za nepunu godinu svog mandata, osim što sam morao “skenirati” stanje u “Merhametu” kako bih jasnije zacrtao svoje prioritete, uspio sam realizirati neke važne aktivnosti, koje će, po mom mišljenju, donijeti značajne pomake u radu “Merhameta”. Spomenut ću neke od njih. Jedna od ključnih jeste činjenica da je “Merhamet” uspostavio još tješnju saradnju s najznačajnijom bošnjačkom institucijom, Islamskom zajednicom u BiH i uvaženim reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i što će Islamska zajednica u BiH i “Merhamet”, kako često naglašavam, ubuduće biti “jedna duša, a dva tijela”. “Merhametu” je veoma važna dobra saradnja s Islamskom zajednicom i njeno povjerenje.

Druga veoma značajna stvar koja se dogodila u mom mandatu jeste činjenica da smo uspjeli ujediniti HO “Merhamet” MDD sa svim organizacionim jedinicama “Merhameta” u Republici Srpskoj, koji sada djeluju pod okriljem krovnog “Merhameta” u Sarajevu. To je nešto što daje još veću snagu “Merhameta” i što potvrđuje naše jedinstvo.

U toku mog mandata ostvarena je još bolja saradnja sa stranim humanitarnim organizacijama iz SAD-a, Evrope i Republike Turske, prije svega s “Crvenim polumjesecom” Turske i AFAD‑om, o čemu govore naše zajedničke aktivnosti. “Merhamet” je glavna adresa mnogim stranim organizacijama u Bosni i Hercegovini, jer u “Merhametu” imaju, potvrđuju to sami, više stabilnog i pouzdanog partnera. Naravno, saradnja s njima i “Merhametu” daje dodatnu snagu.

Naš je prioritet da, u skladu s našim mogućnostima i kroz razne projekte, pomognemo ljudima koji su se, često ne svojom krivicom, našli na margini društva. Svi “Merhametovi” kapaciteti usmjereni su u tom pravcu da pomognemo socijalno ugroženim građanima, povratnicima, RVI, demobilisanim borcima, migrantima i izbjeglicama koji su našli privremeno utočište u BiH, te drugim ugroženim kategorijama i pokušamo im život učiniti što podnošljivijim. Naš prioritet je, isto tako, da postojeće projekte održimo i da iznalazimo mogućnosti za nove, da vršimo stalnu edukaciju naših ljudi, naših kadrova, da pratimo sve savremene trendove kada su u pitanju humanitarne organizacije u Evropi i svijetu.

STAV: Ušli ste u Savjet Ramiza Salkića, a zatim su uslijedile optužbe. Kako ste Vi doživjeli Vašu ulogu u Savjetu, odnosno ulogu institucije koju predstavljate?

VRBANJAC: Prihvatio sam sa zadovoljstvom poziv gospodina Ramiza Salkića da, kao predsjednik jedne od temeljnih bošnjačkih organizacija, budem u Savjetu. U tome nisam vidio ništa loše, s obzirom na ulogu Savjeta koja podrazumijeva stvaranje boljeg ambijenta za Bošnjake u Republici Srpskoj. Utoliko više što je uloga “Merhameta” upravo to te se uloga Savjeta ne kosi s našom misijom, nego se, naprotiv, te dvije uloge prožimaju i imaju isti cilj.

Što se tiče medijskih napisa nekih “dušebrižnika”, uopće se ne obazirem na to jer su puni zlonamjernih tvrdnji i lažnih informacija. Prije svega, laž je da članovi Savjeta primaju bilo kakve naknade za članstvo. Naš je rad dobrovoljan, dakle volonterski i bez ikakvih novčanih ili bilo kojih drugih naknada. Ja sam se, kao predsjednik jedne od temeljnih bošnjačkih organizacija, smatrao obaveznim da gospodinu Salkiću, koliko je to u mojim mogućnostima, pomognem u borbi za prava Bošnjaka u manjem bh. entitetu i poziv da budem član Savjeta shvatio sam jedino tako: stvaranje boljeg ambijenta za život Bošnjaka u tom dijelu BiH.

STAV: Na koji način “Merhamet” može pomoći Bošnjacima u manjem entitetu?

VRBANJAC: Jedan od prioriteta “Merhameta” jeste upravo briga o bošnjačkim povratnicima u manji bh. entitet, ne samo kroz humanitarnu pomoć nego i kroz realiziranje projekata koji će omogućiti održivi povratak. Zato “Merhamet” na svom poljoprivrednom imanju u Zavidovićima planira izgraditi staklenik u kojem bi proizvodio rasad koji ćemo dijeliti povratnicima u manji bh. entitet. S obzirom na to da u “Merhametovom” timu imamo ugledne advokate i pravnike, povratnicima osiguravamo i besplatnu pravnu pomoć.

Jedna od aktivnosti “Merhameta” kojom želimo pomoći jeste i otkup kurbana od povratničkih porodica. Briga o našim povratnicima bit će efikasnija i zbog ujedinjenja HO “Merhamet” MDD i “Merhameta” u Republici Srpskoj, koje je obavljeno uz podršku Islamske zajednice u BiH, odnosno Muftijstva banjalučkog i muftije Nusreta ef. Abdibegovića.

“Merhametova” podrška bošnjačkim povratnicima potvrđena je i tokom proteklom Ramazanskog bajrama, gdje smo svake večeri organizirali zajedničke iftare s Bošnjacima u Republici Srpskoj, i to će ubuduće biti praksa. Tokom ramazana je “Merhamet” osigurao pomoć za povratnike u vrijednosti od blizu 500.000 KM.

STAV: Šta je perspektiva djelovanja van BiH, odnosno koja je uloga “Merhameta” u dijaspori?

VRBANJAC: Već sam kazao da “Merhamet” ima svoje organizacione jedinice u svim zemljama u regiji, bivšim jugoslavenskim jedinicama, potom u Albaniji, Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj, Austriji, Australiji… Naš je cilj da se naša mreža u zapadnoevropskim zemljama još više proširi, zahvaljujući našoj dijaspori koja je izuzetno vezana za svoj zavičaj i za svoj narod u Bosni i Hercegovini.

Koliki je značaj naše dijaspore i njihove solidarnosti, potvrđeno je i tokom katastrofalnih poplava koje su u maju 2014. godine pogodile našu zemlju. Tada je naša dijaspora uputila ogromnu pomoć posredstvom Islamske zajednice u BiH i “Merhameta”, a koju je “Merhamet” podijelio porodicama čiji su domovi i imovina stradali u poplavama i klizištima.

Mi u “Merhametu” imamo značajnu saradnju s našom dijasporom i nastojimo da im se nađemo pri ruci, da budemo adresa gdje se oni uvijek mogu javiti kako bi lakše realizirali svoje humanitarne aktivnosti, usmjerene prema svojim sunarodnjacima koji su u stanju socijalne potrebe.

STAV: Koliko je intenzivna saradnja s ostalim udruženjima poput “Preporoda” i VKBI?

VRBANJAC: Saradnja “Merhameta” s BZK “Preporod”, Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Asocijacijom nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, Bošnjačkim institutom – Fondacijom Adil Zulfikarpašić sve je intenzivnija. Iako sarađuju odavno, ove su organizacije svoju saradnju ozvaničile prošle godine potpisivanjem Protokola o saradnji.

Nekako u isto vrijeme kad sam i ja preuzeo funkciju predsjednika “Merhameta”, na čelo “Preporoda” došao je prof. dr. Sanjin Kodrić, vrsni intelektualac, erudita i čovjek koji je predan brizi o bošnjačkom identitetu, kulturi, jeziku, tako da smo vrlo brzo našli zajednički jezik, kao čelnici dvije bošnjačke institucije.

Saradnja “Preporoda”, VKBI-ja i “Merhameta”, koja se ogleda u nekim značajnim zajedničkim projektima, neophodna je jer je riječ o temeljnim bošnjačkim organizacijama i njihova je snaga upravo u njihovom zajedničkom djelovanju po najznačajnijim pitanjima koja određuju sudbinu Bošnjaka. Zaista sam ponosan i sretan zbog naših dobrih odnosa koji su polučili dobre rezultate.

STAV: Koji su oblici Vaše saradnje s Islamskom zajednicom?

VRBANJAC: Saradnju s najznačajnijom bošnjačkom institucijom Islamskom zajednicom u BiH i uvaženim reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem za “Merhamet” životno je važna. Naime, iako je samostalna i nezavisna institucija, “Merhamet” je oduvijek bio naslonjen na Islamsku zajednicu u BiH, koja je najvažnija institucija bošnjačkog naroda i muslimana u Bosni Hercegovini.

Drago mi je što je tokom mog relativno kratkog mandata saradnja s IZBiH i reisul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem još više ojačana i što je IZ ukazala povjerenje “Merhametu”, što će rezultirati još boljim rezultatima “Merhameta” u brizi o socijalno ugroženim građanima naše zemlje. To se već potvrdilo na terenu.

Nedavno je Islamska zajednica donirala “Merhametu” 30.000 KM za pomoć migrantima u BiH, od čega je “Merhamet” uspio pripremiti 8.200 obroka za te nevoljnike koji su stacionirani u Bihaću i Tuzli. To nam je bila značajna pomoć, ali nam je ta donacija bila važna i zbog činjenice da IZ ima povjerenje u “Merhamet” i da ga vidi kao svog značajnog partnera. Islamska zajednica i “Merhamet” imaju mnoge zajedničke aktivnosti i na terenu, ali i u dijaspori. Sjetimo se zajedničke akcije u Şanlıurfu u Republici Turskoj, gdje je za sirijske izbjeglice uručena pomoć od 280 mašina za pranje rublja i jedan kontejner sa sudoperama. Sredstva je putem sergija prikupila Islamska zajednica, dio sredstava i “Merhamet”, te je ova pomoć zajednički uručena izbjegličkom kampu u Şanlıurfi. Zaista je mnogo zajedničkih aktivnosti s IZ, i to je ono što nas čini sretnim. I ja sam vezan za IZ kao dugogodišnji mutevelija Šarene džamije u Travniku.

STAV: Do koje su mjere bosanski muslimani iznevjerili ideju solidarnosti i međusobne uzajamnosti?

VRBANJAC: Bosanski muslimani poznati su kao merhametlije, dobri i humani ljudi. Potvrdili su to bezbroj puta kada je to bilo najpotrebnije. Nažalost, uvijek ima pojedinaca ili grupica ljudi koji kvare opći utisak i sliku o Bošnjacima, odnosno bosanskim muslimanima. Ja ne brinem o duhu našeg naroda koji se potvrđuje svakodnevno. Mi u “Merhametu” to najbolje znamo jer se svakodnevno susrećemo s dobrim i humanim ljudima, koji umnogome pomažu rad “Merhameta”, time i ljudima kojima je potrebna pomoć. Dakle, bosanski muslimani su dobar, human i merhametli narod.

STAV: Reisul-ulema nedavno je apelirao u vezi s migrantskom krizom. Do koje je mjere “Merhamet” angažiran?

VRBANJAC: “Merhamet” će odgovoriti na poziv reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića.  “Merhamet” od samog početka izbjegličkog vala pomaže migrante u BiH. Regionalni odbor “Merhameta” Bihać pogotovo, koji je pomagao migrante u svim kampovima u tom kantonu. Sada je akcenat na kampu Vučjak. Isto tako, Regionalni odbor “Merhameta” Tuzla u svojoj Javnoj kuhinji “Imaret” svakog dana priprema po dva obroka za migrante u tom gradu. “Merhamet”, shodno svojim mogućnostima i potrebama, pomaže i migrante u Sarajevu, kao i u Centru “Salakovac” kod Mostara.

Migrantima “Merhamet” pomaže u hrani, sredstvima za higijenu, odjeći, obući, ćebadima, i to iz vlastitih sredstava te iz donacija naših partnerskih organizacija i humanih pojedinaca.

Pomagali smo ranije imigrante koji su svoje utočište našli u Srbiji i Hrvatskoj. Nastavit ćemo pomagati ove nevoljnike u skladu sa svojim mogućnostima. Nadamo se da ćemo u tome konačno imati i pomoć naših vlasti jer “Merhamet” troši vlastite resurse i ima velike izdatke. Međutim, ne možemo okretati glavu od migrantske krize i od ljudi kojima je pomoć potrebna.

Podsjetit ću da je “Merhamet” donirao 95,5 tona kurbanskog mesa (5.327 kurbana) sirijskim izbjeglicama koje su stacionirane u izbjegličkim kampovima u Siriji, u blizini granice s Turskom. Pomoć “Merhameta” obuhvatit će više od 30.000 izbjegličkih porodica  u kampovima u Elbilu (regija Kilis-Afrin), Karaköprü (Cobanbey), Idlibu i u još nekim mjestima, odnosno oko 170.000 izbjeglica.

“Merhamet” ovu akciju provodi već šest godina zaredom te je do sada sirijskim izbjeglicama u kampovima u blizini sirijsko-turske granice ukupno donirao oko 700 tona mesa ili, preciznije, 42.000 kurbana.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!