fbpx

Udruženo zločinačko kmečanje

Inače, sama operacija “Neretva ’93” već je dugo jedna od omiljenih tema velikohrvatske propagande koja ju je često, uprkos svim dostupnim dokumentima, pa čak i originalnoj karti operacije s ucrtanim pravcima napada i napredovanja – iz kojih je i najvećem laiku jasno o čemu je riječ – predstavljala i kao “pokušaj muslimanskih snaga da osvoje Neum i Ploče i izađu na Jadransko more”.

 

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Da su ekstremističke ideologije u svojoj lažljivosti i sklonosti mitomaniji uglavnom slične, ma s koje strane dolazile, potvrdilo se još jednom. Ovaj put u Mostaru.

Promocijom knjige Neretva 93’ i obrana Vrdi autora Marinka Sose pokazalo se kako se velikohrvatska mitomanija i historijski revizionizam ama baš ni po čemu ne razlikuju od velikosrpskih. Toliko međusobno nalikuju da je dovoljno samo zamijeniti termine pa da ih je tada nemoguće razlikovati.

Na ovoj promociji, koju je organizirala udruga znakovitog naziva – Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, iznesene su tvrdnje koje ne samo da graniče sa zdravim razumom već i pokazuju dubinu samoobmane onih koji se ne mogu pomiriti s istinom o zločinačkom karakteru separatističke paratvorevine tzv. Herceg-Bosne.

Tako, recimo, autor ove knjige operaciju “Neretva 93”, tj. pokušaj Armije RBiH, kao tada jedine legalne oružane sile Republike BiH, da deblokira putnu komunikaciju prema Mostaru, kojeg su u to vrijeme opsjedale snage HVO-a i HV i zločinački ga uništavale, naziva “zlokobnom namjerom zločinaca”.

Štaviše, Sosa se transportira kroz prostor i vrijeme pa tvrdi da je Armija RBiH imala samo 16% odbranjenog prostora u Bosni i Hercegovini (što bi valjda trebalo biti dosta) kojeg, navodno, “nitko nije dirao”. Pritom zaboravlja napad HVO-a i HV-a na Prozor, Gornji Vakuf, Bugojno, etničko čišćenje Stoca i Počitelja od bošnjačkog stanovništva i urbicid koji je uslijedio, pokušaj etničkog čišćenja Bošnjaka na prostoru Lašvanske doline, silne počinjene zločine i na kraju i samu zločinačku i urbicidnu opsadu Mostara, zbog koje je ova operacija Armije RBiH na kraju krajeva i pokrenuta.

Upravo se iz ovakvih suludih Sosinih izjava vidi sva malignost zločinačke ideje Herceg-Bosne. Ovim autor, ustvari, ne samo da negira legitimitet Vlade RBiH nego i poručuje da je Bošnjacima mjera 16% Bosne i Hercegovine – na koju su bili svedeni prvo agresijom velikosrpskog, a zatim i velikohrvatskog agresora – a da je bilo šta mimo toga, bilo kakav pokušaj odbrane, posebno spašavanja opsjednutih prostora koje su velikohrvati zacrtali kao ekskluzivno svoje, ustvari zločinački pokušaj Bošnjaka da se “uzmu stoljetna hrvatska područja poput srednje Bosne”.

Inače, sama operacija “Neretva ’93” već je dugo jedna od omiljenih tema velikohrvatske propagande koja ju je često, uprkos svim dostupnim dokumentima, pa čak i originalnoj karti operacije s ucrtanim pravcima napada i napredovanja – iz kojih je i najvećem laiku jasno o čemu je riječ – predstavljala i kao “pokušaj muslimanskih snaga da osvoje Neum i Ploče i izađu na Jadransko more”.

A da bi ovakva promocija UZP-a dobila i svoj odgovarajuću UZP medijsku pratnju, pobrinuli su se na portalu Grude.com, s čijih su nas stranica obavijestili da je promocija održana u “prepunoj kinodvorani glavnog grada Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”, tako da je “stolni grad Hrvata u BiH bio logičan slijed predstavljanja”.

Čini se da je Zapadna Hercegovina prostor bremenit čudima, pa pored uskrsnuća propale tvorevine Herceg-Bosne imamo i vidioce iz Gruda kojima se ukazao nekakav “hrvatski stolni grad” Mostar. Još samo da nam je dočekati i ono najveće čudo – katarzu i prihvatanje odgovornosti za vlastita nedjela.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI