fbpx

Učenici i roditelji štrajkuju ispred područne škole Liplje kod Zvornika

Nastavljena diskriminacija u bh. entitetu RS-u

 

Učenici i roditelji područne škole „Sveti Sava“ iz Liplja kod Zvornika od jutros su u štrajku zbog odluke rukovodstva centralne škole da se u matične knjige unesu ocjene iz „jezika bošnjačkog naroda“ umjesto Bosanskog jezika kojeg su izučavali, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred škole je 13 učenika bošnjačke nacionalnosti, a podršku im pružaju i učenici bošnjačke nacionalnosti iz Diviča, Kamenice, Križevića, Snagova…

„Odlučili smo da djeca danas ne počnu školsku godinu. Izmjene u matičnim knjigama su napravljene po usmenom zakonu, dakle bez pismenog odobrenja i potpisa, kako ne bi imali mogućnost za tužbu. Na taj način je počinjeno krivično djelo jer su učiteljice te koje unose podatke u matične knjige“, kaže Muharem Sinanović, predstavnik Savjeta roditelja.

U područnoj školi „Sveti Sava“ u Liplju idu dvije kćerke Husejina Sačevića, a dvije pohađaju centralnu školu u Zvorniku.

„U područnoj školi gdje su svi učenici bošnjačke nacionalnosti nema razloga da se ne izučava Bosanski jezik. Ustvari to su i izučavali, ali neko je samovoljno izbrisao naziv Bosanskog jezika i upisao „jezik bošnjačkog naroda“. Prekršene su sve konvencije i ovo više nema nikakvog smisla. Mi ćemo istrajati po cijenu da naša djeca izgube cijelu školsku godinu. Mi, roditelji, nemamo šta izgubiti, a naša djeca nemaju šta dobiti sa ovakvim obrazovnim sistemom“, kaže Husejin Sačević.

Roditelji iščekuju dolazak gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića i predsjednika Skupštine grada Merseda Mehanovića, te novoimenovanog direktora OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika. Imaju samo jedan zahtjev da se u matične knjige vrati naziv Bosanskog jezika i da se nastavi izučavanje Bosanskog jezika u područnim školama u kojima su učenici bošnjačke nacionalnosti.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!