fbpx

“Ubijeni prirodnom smrću”

Vlasnik TV Podrinje Vahidin Mulamustafić kaže da će snimanje filma trajati desetak mjeseci, a premijera bi trebala biti u julu naredne godine

 

O ratnim nevoljama Bošnjaka Bijeljine i Janje tokom devedesetih godina prošlog stoljeća se proteklih godina dosta pisalo, ali do sada nije urađen nijedan dokumentarni film. Vlasnik “Podrinjemedia”, ujedno glavni i odgovorni urednik televizije Podrinje, odlučio je da film Ubijeni prirodnom smrću bude dokumentarni prvijenac u produkciji ove nedavno osnovane medijske kuće.

Na ostvarivanju ovog važnog poduhvata kako za televiziju Podrinje, tako i za bosanskohercegovačko društvo uopće, radit će poznati režiser Avdo Huseinović. Autor raspolaže s brojnim svjedočenjima žrtava rata, te relevantnom dokumentacijom, kako tribunala u Hagu, tako i ostalih relevantnih pravnih i drugih institucija.

“Film je o nekažnjenim zločinima, o zločinima za koje se ne zna. Želimo da ostane trag u vremenu našim potomcima i nepristranim istraživačima koji će se baviti ovom tematikom. Film će nositi naziv Ubijeni prirodnom smrću. Ovaj naslov smo izvukli iz brojnih svjedočenja o semberskim žrtvama cijelog ovog ratnog perioda.

Statistika kaže da je nekoliko stotina Bošnjaka koji su ubijeni na tom području zakopano u masovne grobnice, a njima  na smrtnim listovima piše da su umrli prirodnom smrću. Apsurd je da se oni ubijaju i decenijama nakon što su već ubijeni”, kaže Huseinović.

Vlasnik TV Podrinje Vahidin Mulamustafić kaže da će snimanje filma trajati desetak mjeseci, a premijera bi trebala biti u julu naredne godine. /J. Salkić/

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!