fbpx

U Tuzlanskom kantonu sada je na vlasti privatna vlada Mirsada Kukića i Fahrudina Radončića

“Koalicija je dogovorena prije dvije noći u tornju 'Avaza', nakon čega je jučer odmah pokrenuta inicijativa za održavanje sjednice hitnog karaktera na kojoj se raspravljalo o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona. SDA će sigurno ostati jača jer ćemo pročistiti redove. Poznavajući lobi koji će stajati iza nove vlade, možemo očekivati povećanje javne potrošnje i povećanje zapošljavanja u javnom sektoru, a s obzirom na to da se radi o izbornoj godini, na tome će se i graditi njihova kampanja”, smatra bivši premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić

Piše: Alma ARNAUTOVIĆ

 

Na vanrednoj sjednici, održanoj u subotu 17. februara, Skupština Tuzlanskog kantona (TK) smijenila je s 20 glasova “za”, tri “protiv” i 11 “suzdržanih” Vladu TK predvođenu premijerom Begom Gutićem i imenovala je novog premijera i ministre. Stranka demokratske akcije (SDA) ovim je događajima izgubila vlast u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), jer se dio bivših ministara i članova SDA, zajedno s predsjedavajućim Skupštine Senadom Alićem, priklonio bivšem predsjedniku Kantonalnog odbora SDA u TK Mirsadu Kukiću, čime su, poručili su iz vrha stranke, sami sebe izbacili iz SDA. Raskol u SDA u TK trajao je mjesecima unazad, a članovi stranke bili su podijeljeni u dvije struje, za i protiv Kukića. Mogućnost smjene Vlade TK pojavila se nakon što je Predsjedništvo SDA prošle sedmice uvelo Povjereništvo u Kantonalni odbor SDA u TK, na čijem je čelu bio Kukić, i imenovalo Amira Fazlića kao predsjednika Povjereništva. Rezultat su bile smjene i nastanak tzv. “privatne vlade Mirsada Kukića”, kako je to Fazlić naveo.

ONI KOJI SU PREKRŠILI STATUT SDA SAMI SEBE ISKLJUČILI IZ STRANKE

Kao razlozi za smjenu premijera Gutića i ministara, navedeni su, između ostalog, nedostatak ili potpuni izostanak koordinacije premijera sa Skupštinom TK, propulzivnost materijala koje Vlada dostavlja Skupštini, nastanak parlamentarne krize zbog poremećenih odnosa premijera sa skupštinskom većinom. Također, navedeno je da niti jedna osoba ili segment vlasti ne smiju biti prijetnja stabilizaciji ili daljem razvoju TK, ali i to da su ministri morali praviti određene “instruirane kompromise”.

Na konferenciji za medije, održanoj u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u pauzi održavanja vanredne sjednice Skupštine TK, prisustvovali su članovi i zastupnici SDA na svim nivoima vlasti, a Fazlić je ovom prilikom rekao da su navedena dešavanja u Skupštini TK proizvod u kojem SDA ne učestvuje. SDA i njeni organi, Kantonalni odbor, Predsjedništvo i drugi, naveo je Fazlić, podržavali su Vladu na čelu s premijerom Gutićem.

“Nažalost, na sceni je privatna opcija poslanika predvođena Mirsadom Kukićem, kojoj se priključio naš koalicioni partner Savez za bolju budućnost (SBB). Povjereništvo je uvedeno prije dva dana i jučer (petak, 16. februara, op. a.) smo obavijestili SBB o tome jer smo željeli da se kroz demokratsku raspravu dogovaramo. Ovo je destabilizacija TK, koji je s premijerom Gutićem i tom vladom napravio dobre rezultate. Navest ću samo da smo isposlovali da putni pravac Beograd – Sarajevo ide preko Tuzle i druga krupna pitanja. Oni koji misle o dobrobiti TK i građana trebaju dobro razmisliti o potezima koji će uslijediti”, izjavio je Fazlić.

On je dodao i to da su oni koji su prekršili Statut SDA sami sebe isključili iz stranke, koja će u narednom periodu analizirati događaje, ali odlučno nastaviti svojim pravcem.

“Mjesta ima za one koji su pošteni, korektni, koji će poštovati program stranke i raditi u interesu građana. Ovdje prisutni ministri izabrali su SDA i principe SDA, nisu potrčali za funkcijom. Prema mom mišljenju, odgovornost najviše preuzima SBB kao jedini definisani politički subjekt koji učestvuje u svemu ovome, a ova grupa poslanika ne znamo ni kako se naziva. Jedni kažu da je to grupa Mirsada Kukića, ali SDA ima vlade u svim kantonima, federalnu i državnu vladu, a ovo je samo posljedica stanja koje je nastalo proizvođenjem svojih poslanika i interesa. Žao nam je kolega koji su nasjeli na to, ali svako treba snositi odgovornost za svoje posljedice”, smatra Fazlić, ponavljajući da je SDA podržavala premijera Begu Gutića i ministre koji su odbili biti dijelom vlade za koju se ne zna čija je jer SDA-ova nije.

Novinari su Fazlića pitali o mogućim posljedicama po koaliciju SDA i SBB na višim nivoima vlasti, a on je odgovorio da će SDA analizirati novonastalu situaciju, te da će vjerovatno biti posljedica. Gutić je demantirao navedene razloge za smjenu, a i smijenjeni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Zoran Jovanović iz Stranke za BiH odbio je učestvovati u novom sazivu Vlade TK, navodeći da nema razloga za smjenu Vlade s Gutićem na čelu jer je ona radila odličan posao.

GUTIĆ OSTAVIO STABILAN KANTON

Gutić je obraćanje na pres-konferenciji započeo osvrtom na (ne)zakonitost održavanja vanredne sjednice Skupštine TK.

“Grupa poslanika u Skupštini TK zakazala je sjednicu hitnog karaktera zbog smjene Vlade TK. Od samog starta, vezanog uz raspravu o dnevnom redu, vidjelo se da se ušlo nespremno u organizaciju sjednice Skupštine koja je organizovana kao sjednica Skupštine hitnog karaktera, a znamo da je Poslovnik propisao kada i u kojim se uslovima može organizirati sjednica hitnog karaktera. To može biti u slučaju elementarne nepogode, u slučaju opasnosti po javnu sigurnost u većem obimu, u slučaju epidemije i sl. Nijedan od razloga nije ispunjen. Poslovnik o radu Skupštine ne predviđa da se na sjednicama hitnog karaktera može raspravljati o smjeni Vlade. O povjerenju Vladi može se jedino raspravljati na sjednicama redovnog karaktera. Inicijativu može pokrenuti jedna trećina poslanika u Skupštini TK, inicijativa mora biti obrazložena i blagovremeno dostavljena i poslanicima i premijeru, kako bi se premijer i vlada mogli očitovati o pokrenutoj inicijativi o smjeni premijera. U roku od 48 sati premijer ima obavezu dostaviti očitovanje o inicijativi. Ništa od ovih uslova koje propisuju Ustav Kantona, Ustav FBiH i Poslovnik o radu Skupštine TK nije ispoštovano”, obrazložio je Gutić.

Gutić je dodao i to da je pokrenuo zahtjev za zaštitu postupka premijeru Vlade FBiH i Ustavnom sudu FBiH, te da očekuje da će se Ustavni sud FBiH očitovati o njegovom zahtjevu.

“Govoreći o zahtjevu za smjenu Vlade TK, prvobitno je bio zahtjev za smjenom Vlade, a ono što je poslanicima u Skupštini podijeljeno bio je zahtjev za smjenom premijera TK. Ponosan sam kao premijer što sam bio na čelu Kantona u najtežem periodu i što sam zajedno s ministrima napravio ovakav rezultat i, ako se zbog toga smjenjujemo, jer smo stabilizirali Kanton, budžet i od strane Vlade FBiH i nevladinih organizacija proglašeni najboljom vladom od svih deset kantona, ja sam ponosan. Svi pokazatelji govore da su u TK ostvareni najbolji rezultati: 15.000 novih radnih mjesta u TK, rast industrijske proizvodnje je veći od prosječnog u FBiH, pokrivenost izvoza uvozom je najveća u FBiH, uspjeli smo riješiti neke od glavnih problema koji su opterećivali FBiH: Dobošnicu, Gredelj, ‘Aidu’, TTU, Livnicu čelika. Dalje, uspjeli smo stabilizirati Rudnik soli, a malo je poznato da je Rudnik bio u ozbiljnom problemu, kao i RTV TK, koji je bio pred stečajem i vrijednost imovine bila je manja od vrijednosti i obaveza. Dakle, ostavljamo stabilan Kanton koji je u protekle dvije godine imao suficit i za proteklu godinu, iako još nije završen finansijski izvještaj, očekujemo suficit od oko pet miliona KM. Uspjeli smo podići plaće budžetskim korisnicima, riješiti zdravstveno osiguranje rudarima Kreke, riješiti kolektivne ugovore s ljekarima. Ukoliko su ovo razlozi, ponosan sam što me smjenjuju zbog ovoga”, naglasio je Gutić.

Pojašnjavajući razloge koji su doveli do glasanja o povjerenju Vladi TK, Gutić je rekao da se radi o “političkom obračunu Mirsada Kukića sa SDA”, jer je nezadovoljan odlukom Predsjedništva SDA zbog uvođenja Povjereništva i njegove smjene u Kantonalnom odboru.

“Mirsad Kukić je time pokazao kakav je odnos imao proteklih 20 godina spram SDA, odnosno da je SDA od strane njega korištena samo za ostvarivanje njegovih ličnih interesa. To je čovjek koji, ukoliko ne kontroliše sistem, ne poštuje sistem i on to pokazuje. Poslanici koji su danas dali podršku Kukiću i projektu iza kojeg stoji zajedno s predsjednikom Skupštine i ministrom Huseinom Topčagićem pokazali su ono na što upozoravamo već nekoliko godina, da su to privatni poslanici Mirsada Kukića, koji je izbornim inženjeringom tokom izbornog procesa uspio obezbijediti mandat u Skupštini, pa su to sada obaveze s njihove strane koje su ostale prema Mirsadu Kukiću. Imamo i kupovinu pojedinih poslanika kroz pravljenje raznoraznih ustupaka i rješavanje radno-pravnih statusa, bilo je i nemoralnih ponuda prema poslanicima iz drugih političkih partija. Koalicija koja je danas na sceni u TK privatna je koalicija Mirsada Kukića i Fahrudina Radončića, koja je dogovorena prije dvije noći u tornju ‘Avaza’, nakon čega je jučer odmah pokrenuta inicijativa za održavanje sjednice hitnog karaktera na kojoj se raspravljalo o smjeni Vlade TK. SDA će sigurno ostati jača jer ćemo pročistiti redove. Poznavajući lobi koji će stajati iza nove vlade, možemo očekivati povećanje javne potrošnje i povećanje zapošljavanja u javnom sektoru, a s obzirom na to da se radi o izbornoj godini, na tome će se i graditi njihova kampanja”, smatra Gutić.

Podsjetio je da se funkcije premijera najmnogoljudnijeg kantona u FBiH prihvatio iz “patriotskih razloga, iako je tu ideju u početku odbijao”.

“Prvobitno sam to odbio, da bih se na nagovor ne samo Mirsada Kukića ili Amira Fazlića nego i drugih prihvatio ove funkcije. Moram kazati, možda se to ne zna, ali jedan kuriozitet je da sam došao kao prijedlog Općinske organizacije SDA prema Kantonalnom odboru, a onda na samoj sjednici Kantonalnog odbora, kada se odlučivalo o mojoj kandidaturi, Općinski odbor SDA Banovići, na čijem je čelu tada bio Mirsad Kukić, nije podržao moju kandidaturu za premijera”, zaključio je Gutić.

MINISTRI REGRUTIRANI PO KAFANAMA

Fahrudin Skopljak, smijenjeni ministar za boračka pitanja u Vladi TK, naveo je da je imao ponudu da ostane na poziciji koju je imao, ali da to iz moralnih razloga nije želio prihvatiti. Također, Skopljak je istaknuo da je “bilo očito da je napad usmjeren protiv premijera Gutića”.

“To je ta priča: ‘Dobra je Vlada, ali ne valja premijer.’ Ali, mi smo dio jedne ekipe i sve smo uradili zajedno, a sve takve navode odbacujemo jer smo uradili mnogo posla. Došli smo na vlast kada je Kanton bio u katastrofalnom stanju, s ozbiljnim deficitom u budžetu. Za tri godine smo stabilizirali budžet donoseći teške odluke, a sve to smo učinili s premijerom na čelu, koji je bio kapiten ekipe. Ovu smo ponudu odbili jer ne želimo napustiti SDA. Sinoć (petak, 16. februara, op. a.) u 22 sata po raznim ugostiteljskim objektima traženi su ministri koji će nas zamijeniti. To govori o neozbiljnosti. Čiji će to ministri biti? Privatni ministri. Mi nismo okrenuli leđa SDA i ne postoji ta cijena ni ponuda koju ćemo prihvatiti. Odluke SDA su takve i mi ih poštujemo jer smo dio ovog sistema.”

Inače, boračka udruženja u TK Skopljaka su proglasila najboljim ministrom za boračka pitanja od kako postoji Vlada TK. Zbog toga je, rekao je, primio brojne pozive od bivših boraca koji su se nudili da mu javno pruže podršku.

“Zamolio sam ih da to ne rade. Kao čovjeka me najviše brine to što sam bio svjedok kada je Vlada Seada Čauševića izbacila ministre SDA iz vlasti, i to je dovelo do destabilizacije. Bojim se da ovdje neko, vagajući mišiće, pokazuje samovolju i dovodi u pitanje stabilnost najmnogoljudnijeg kantona u FBiH i pola miliona ljudi. Ono što smo teškim radom u ove tri godine uspjeli stabilizirati neko dovodi u pitanje. Novinari se šale da je nastala neka nova ‘SBA stranka’, ali mene kao građanina brine to što ulazimo u nesigurnost”, zaključio je Skopljak.

Gutić je nakon smjene prošle subote iste večeri imenovan za povjerenika u Općinskom odboru (OO) SDA u Banovićima i u narednim danima trebao bi predložiti sastav povjereništva. No, pojavile su se informacije da je OO Banovići prije uvođenja povjereništva iz stranke isključio Gutića. Povjereništvo je uvedeno i u općinskim odborima SDA u Gradačcu i Sapni. Nedžad Brisetić imenovan je za predsjednika Povjereništva OO SDA u Gradačcu, dok je u Sapni imenovan Rasim Omerović. Iste večeri na diskoteku QM u Banovićima, koja je u vlasništvu Mirsada Kukića, bačena je eksplozivna naprava, a povrijeđene su dvije osobe. U trenutku zaključivanja ovog broja Stava, policija nije imala podatke o tome ko je bacio eksplozivnu napravu, a bilo kakva nagađanja koja već “cure” u javnost smatramo neprimjerenim i ishitrenim komentirati.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!