fbpx

U Srebrenici 27. godišnjica zločina na školskom igralištu: Baloni u znak sjećanja na žrtve

Na igralištu i tribinama su poredana 74 balona koja simbolizuju žrtve, a predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su položili cvijeće i odali počast žrtvama.

Ukupan broj žrtava tog zločina se povećao na 105, jer je nekolicina njih preminula na putu do bolnice i u bolnici.

Današnje obilježavanje zbog pandemije koronavirusa, za razliku od proteklih godina, bilo je simbolično. Na igralištu i tribinama su poredana 74 balona koja simbolizuju žrtve, a predstavnici opštine Srebrenica, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, predstavnici Medžlisa IZ Srebrenica i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida su položili cvijeće i odali počast žrtvama.

“Danas smo obilježili stradanje Bošnjaka koje se dogodilo 12. aprila 1993. godine. Obilježili smo na način kako su nam uslovi dozvolili zbog situacije u kojoj se nalazimo. Za razliku od prošlih godina, danas je bilo prisutno na obilježavanju samo deset osoba. Tog dana od granata koje su ispaljene sa srpskih položaja poginule su 74 osobe, ali veliki broj osoba je ranjen. Mnogi od ranjenih nisu preživjeli, tako da je ubijeno više od stotinu osoba. Tih dana u Srebrenici je vladao haos, tako da je bilo teško smjestiti izbjeglice, a kamoli zbrinuti sve ranjene. Naša obaveza je da se sjećamo žrtava, a nadamo se da će odgovorni biti kažnjeni”, rekao je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Cvijeće su položile i predstavnice udruženja “Žene Srebrenice” i “Majke Srebrenice”.

“Obilježili smo na način kako je dozvoljeno. Proteklih godina je to bilo masovnije. Nažalost, u ovoj situaciji moramo ispoštovati upute nadležnih. Poruka je da se nikom više nikada ne dogodi što se ovdje dogodilo. Na igralištu je ubijena mladost, djeca. Nažalost, niko nije odgovarao za ovaj zločin”, rekla je Nura Begović, članica udruženja “Žene Srebrenice”.

Proteklih godina prilikom obilježavanja je bila praksa da na igralištu bude prisutan veliki broj osoba, da se održi historijski čas i poslušaju svjedočenja preživjelih koji su bili prisutni na igralištu 12. aprila 1993. godine.

(AA)

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI