fbpx

U pripremi projekat posvećen šehidima otmice u Štrpcima

Projekat obuhvata snimanje kaside i video spota pod nazivom "Karta za džennet" u izvođenju Dženana Šemovića, a po tekstu i scenariju novinara Almira Mehonića. Ova kasida biće snimana uz aranžman Mevlana Kurteshija.

Jedan od događaja koji je obilježio devedesete godine 20. stoljeća u kolektivnom sjećanju sandžačkih Bošnjaka zasigurno je otmica u stanici Štrpci. Zločin se dogodio 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici srpskih jedinica, pod komandom Milana Lukića, oteli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz voza 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar, kasnije ih ubili i prema nekim svjedočenjima tijela bacili u Drinu.

Većina otetih putnika je bila iz sandžačkih gradova Prijepolja i Bijelog Polja. Kako je otkriveno, ova operacija je bila dio specijalnog rata etničkog čišćenja koji su vodili najviši državni organi SR Jugoslavije. Operacija je imala za cilj da potakne zbijeg Bošnjaka iz Sandžaka, posebno iz rubnih dijelova koji graniče sa BiH.

Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Rasima Ćorića i Jusufa Rastodera pronađeni u jezeru Perućac.

Kolektivno sjećanju na šehide iz voza 671 sve ove godine se pokušalo izgraditi kroz komemoracije, dokumentarne filmove, performanse, poeziju, mimohode šutnje, ali i izgradnjom spomenika u Prijepolju i Bijelom Polju.

Kontinuitet sjećanja na šehide otmice u Štrpcima nastaviće se projektom snimanja kaside i video spota pod nazivom “Karta za džennet” u izvođenju Dženana Šemovića iz Bijelog Polja, svršenika sarajevskog Fakulteta za islamske nauke a po tekstu novinara Almira Mehonića, koji je rođen i odrastao u Prijepolju.

Ova kasida biće snimana uz aranžman Mevlana Kurteshija. Inače, Kurteshi je poznati izvođač duhovne muzike, tekstopisac i producent iz Skoplja. Popularnost je stekao učenjima odlomaka iz Kur’ana, a danas važi za jednog od najpoznatijih izvođača ilahija na svijetu.

Prema riječima glavnog urednika projekta, Almira Mehonića, već je dogovorena saradnja sa produkcijom Hudhud za snimanje spota na više lokacija, a po njegovom scenariju.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!