fbpx

U Konjicu predstavljena knjiga ‘Nedžmettin Erbakan: život, djelo, ideja’

“Nama u Bosni je posebno važno govoriti o Erbakanu kao prijatelju, koji je uložio značajne napore za muslimane i islam na ovim prostorima tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine”, kazao je Bešlija.

 

Predstavljanje knjige “Nedžmettin Erbakan: život, djelo, ideja”, autora profesora dr. Abdulkadira Madžida, održano je u ponedjeljak navečer u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, događaj se održao u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic i Balklanskog centara za analizu i studije BALANS, a u suradnji s partnerom Yunus Emre Institutom iz Mostara.

O spomenutom djelu su govoriti prevoditelj i promotor, direktor Instituta za historiju Sarajevu i predsjednik BALANAS-a dr.sc. Sedad Bešlija i novinar i publicist, također jedan od osnivača BALANS-a Anes Džunuzovic.

Na samom početku konjičani su odgledali kratki dokumentarni film o Erbakanu, koji akcentira njegovu ulogu prema Bosni i Hercegovini.

Džunuzović je prisutne upoznao s osnovnim biografskim podacima autora knjige prof.dr. Abdulkadira Madžida i dao riječ prevoditelju spomenutog djela dr. Sedadu Bešliji, koji je govoreći o njegovom značaju između ostalog istakao da je Erbakan bio jedan od lidera koji je imao značajnu ulogu u 20. stoljeću.

“Nama u Bosni je posebno važno govoriti o Erbakanu kao prijatelju, koji je uložio značajne napore za muslimane i islam na ovim prostorima tokom agresije na našu zemlju  od 1992. do 1995. godine”, kazao je Bešlija.

Nedžmettin Erbakan jedan je od najuticanijih muslimanskih lidera u 20. stoljeću. Cijeli svoj životni vijek (1926-2011.) posvetio je vraćanju političkog, kulturnog, ekonomskog, društvenog dostojanstva i samopouzdanja muslimanima Turske i muslimana svijeta općenito. Izdanak je uglednog intelektualno-duhovnog kruga muslimana Turske koji baštini tradiciju još iz osmanskih vremena. Bio je vanserijski đak i student, a kao inženjer, doktor znanosti, zadužio je Njemačku svojim izumom na temi paljenja motora za tenkove Leopard.

S prijateljima je osnovao islamski pokret “Milli Gorus” (Narodni pogled) sa zadatkom da muslimane u Turskoj i svugdje u svijetu vrati u društveni epicentar, a tursku državu na mjesto u svijetu koje joj je kroz stoljeća pripadalo. U toj borbi nastojao je na ideji islama okupiti, ujediniti i organizirati muslimane svijeta i države sa većinski muslimanskim stanovništvom.

“Riječju, djelom i perom borio se protiv aktuelnog svjetskog poretka kojeg predvodi rasni imperijalizam. Širio je vidike muslimanima u pogledu razumijevanja islama kao sveobuhvatne ideje i vjere. Tražio je i nudio rješenja za spas cijelog čovječanstva. Budio je muslimane iz sna. Odrekao se svoje akademske karijere zarad borbe za obespravljene. U svojoj teškoj borbi nailazio je na stalne prepreke. Zatvarani su i on i njegove političke partije. No, nikada nije poklekao i odustao. Na kraju, postao je i premijer 54. Vlade Turske, ali vrlo brzo udaljen pučem od “duboke države” i vanjskih neprijatelja”, priopćili su iz Narodnog univerziteta Konjic.

Trasirao je put obnove za one koji su došli poslije njega. Učinio je mnogo za neovisnu Bosnu i Hercegovinu i bosanske muslimane u njoj tijekom 1992-1995. godine.

Na kraju je Bešlija istaknuo da je djelo “Nedžmettin Erbakan – život, djela, ideja” u izdanju Balkanskog centra za analizu i studije – Balans iz Sarajeva, “samo jedan mali znak pažnje i zahvalnosti tom velikanu muslimanskog svijeta za sve što je učinio za nas i čovječanstvo općenito”, navodi se u priopćenju. /FENA/

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!