fbpx

U Grčkoj zatvoren mesdžid u kojem su se muslimani molili 32 godine

Mesdžid ”Andalusia” u Pireju, u kojem su od 1989. vjerske obrede obavljali i mnogi turisti, od danas je zatvoren

U Pireju, nedaleko od grčkog glavnog grada Atine, zatvoren je mesdžid kojeg su koristili muslimani, uz obrazloženje da nema potrebne dozvole, javlja Anadolu Agency (AA).

Mesdžid ”Andalusia” , u kojem su od 1989. vjerske obrede obavljali i mnogi turisti, od danas je zatvoren.

Muslimani koji su se tu našli kako bi pokupili stvari iz bogomolje, nisu mogli skriti emocije zbog ove odluke.

”Ovo mjesto, koje je 32 godine mnogim muslimanima davalo mogućnost za molitvu, danas je zatvoreno zbog odluke donesene bez razloga“, rekao je predsjednik Udruženja muslimana u Grčkoj Naim el Gadur.

Poručio je kako im se treba jasno objasniti zbog čega je donesena odluka o zatvaranju.

”Šta vlasti dobijaju zatvaranjem ove bogomolje ako i u Atini zvanično ne postoji džamija? Kako u Atini ne postoji džamija, tako ne postoji ni mezarje. Zašto su muslimani prisiljeni gledati ophođenje kao prema građanima trećeg reda u ovoj zemlji. Zar se želi da muslimani mrze ovu zemlju?”, upitao je on.

Odluku je komentarisalo i Udruženje muslimana u Grčkoj.

“Muslimani su, nažalost, daleko od jednakosti pred zakonom“, rečeno je.

Atina je jedini glavni grad u Evropi u kojem nema otvorene džamije, a muslimani molitve obavljaju na mjestima koja prave u skladu s vlastitim mogućnostima.

S druge strane, prva zvanična džamija u Atini, čija je gradnja završena, zbog raznih prepreka i dalje nije otvorena za molitve. Džamija je medijima predstavljena u junu prošle godine, a prvi namaz je trebao biti obavljen u septembru.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!