fbpx

U Cape Townu završena restauracija džamije iz osmanskog perioda

TIKA je podržala restauraciju džamije, uključujući unutrašnje radove, oslikavanje i kaligrafiju

 

U gradu Cape Townu u Južnoafričkoj Republici završena je restauracija džamije Nur’ul Hamidiye uz pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju TIKA-e navodi se da se radi o džamiji koja je izgrađena prije 135 godina uz pomoć i podršku osmanskog sultana Abdul Hamida II.

U pogledu svojih historijskih obilježja, džamija predstavlja važan simbol povezanosti i prijateljstva dviju zemalja.

Džamija je nazvana Nur’ul Hamidiye, što znači Hamidova svjetlost, budući da je sultan Abdul Hamid II pružio pomoć njenoj izgradnji, a izgradnju bogomolje su finansijski podržali i drugi muslimani.

TIKA je ovaj put podržala restauraciju džamije, uključujući unutrašnje radove, oslikavanje i kaligrafiju.

Abdurrauf Boux, predsjednik džematskog odbora džamije, izrazio je zahvalnost TIKA-i što je podržala restauraciju Nur’ul Hamidiye, podsjetivši da je Turska agencija za saradnju i koordinaciju dosad realizovala brojne projekte u Cape Townu.

Istakao je da je bogomolja vrlo privlačna i lijepa nakon što je TIKA završila unutrašnje uređenje džamije te je izrazio zahvalnost turskom narodu i predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu zbog podrške.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!