fbpx

Tuzla se guši, vlast šuti, u Sarajevu dijele savjete

Nemojte misliti da je to vic, Vlada je itekako ozbiljna. Dalje nas Vlada obavještava da prijavimo ako neko loži nedozvoljene materije. Koje materije nisu dozvoljene, ne zna se.

 

Zbog enormnog zagađenja zraka u Tuzli i Tuzlanskom kantonu alarmantno je povećan broj pacijenata s bolestima respiratornih organa. Građani organiziraju proteste, no ignoriranje problema od gradske, općinskih i kantonalne vlasti ide do te mjere da su, za razliku od prethodnih godina, ove sezone prestali obavještavati javnost o visini zagađenja, kao i proglašavati epizode uzbune i poduzimati određene korake u cilju ublažavanja zagađenja.

Dok prekoračenje zagađenja ide i 14 puta u odnosu na dozvoljene vrijednosti, dr. Suad Dedić, specijalista pulmologije u Klinici za plućne bolesti UKC u Tuzli, navodi da se u jesenjim i zimskim mjesecima povećava broj pacijenata koji se hospitaliziraju zbog bolesti, među kojima prednjače bolesti gornjih disajnih puteva, astme i kancera.

Među oboljelima je daleko najveći broj pacijenata iz Tuzle, Živinica i Lukavca, a statistika se prati na uzorku od 100.000 stanovnika. S 214 slučajeva oboljelih od karcinoma 2014. godine, prema podacima za prošlu godinu, taj broj iznosi 280 oboljelih. Dedić ističe da se štetne čestice i gasovi prenose i na područja udaljena do 1.000 kilometara od mjesta stvaranja pa je veoma teško ocijeniti koliko su planine zdrave i nezagađene. U svakom slučaju, sigurnije su od urbanih sredina.

Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle smatra da bi kantonalne i federalne vlade u općinama gdje se loži ugalj trebale zabraniti spaljivanje ove rude, a domaćinstvima pomoći različitim vidovima subvencija da pređu na druge energente.

Nurka Pranjić, koordinatorica FBiH u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, zabrinuta je zbog stalnog povećanja zagađenja zraka. Prognoze za budućnost nisu nimalo optimistične. “Nemamo dovoljno istraživanja i eksperata u ovoj oblasti. Rizici su ono što stvara aerozagađenje. I sve će biti gore. Ne mogu zamisliti kako će biti iduće godine jer imamo stalni porast aerozagađenja. Oni koji donose odluke moraju se uzobiljiti”, zaključuje Pranjić.

S druge strane, u danima kada je sarajevski zrak izrazito zagađen, mjere Vlade KS su kao da karcinom liječite aspirinom. Karcinom jeste bolest, aspirin jeste lijek, ali efekta nema. Vlada nam savjetuje da u svojim domovima ne pušimo, da ne zračimo prostorije, da ne pržimo hranu… Nemojte misliti da je to vic, Vlada je itekako ozbiljna. Dalje nas Vlada obavještava da prijavimo ako neko loži nedozvoljene materije. Koje materije nisu dozvoljene, ne zna se.

Jedna od popularnijih Vladinih mjera jeste isključivanje automobila s Euro 2 normom iz saobraćaja. Policija nema pravo to raditi na osnovu nekakve odluke Vlade. Ako je automobil uredno registriran, ima sve zakonske preduvjete da učestvuje u saobraćaju, ne smije ga niko isključiti. Ne može odluka Vlade biti iznad zakona. Prema tome, policija ne može niti kazniti niti isključiti vozače i vozila iz saobraćaja.

Zagađenje jeste realna opasnost po zdravlje stanovnika i, da bi se problem barem djelomično riješio, mora se uložiti dosta novca. Za početak, mora se podstaknuti građane da s uglja prijeđu na ekološki prihvatljivije grijanje. Trenutno se plin ne može priključiti nekome ko nije legalizirao objekt u kojem stanuje, pa se ljudi odlučuju za ugalj. Takve besmislene mjere moraju se ukinuti, dovoljno je da ispunjava tehničke uvjete za priključenje.

S druge strane, grijanje na električnu energiju također je jedan od načina smanjenja broja ložišta. Besmisleno je da građani zimi, kada bi trebali da se griju na struju, plaćaju skuplju tarifu nego ljeti. I uvesti olakšice za građane koji voze električne i automobile na plin. /A. Arnautović – J. Salkić/

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!