fbpx

Tužilaštvo sakrilo glavni dokaz – prepisku na “Viberu”

“Ja sam to isticao i na Sudu, pokazao sam transkript sa sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje je ona (Jelka Milićević) bila izvjestilac i predlagač kada je odlučeno da se kupe respiratori, ona dala pare da se kupe respiratori. Na sjednici je bilo 16 ministara koji su jednoglasno podržali odluku o zaključivanju ugovora, a tu odluku je morao premijer potpisati jer čini krivično djelo ako je ne potpiše. Svi su bili za, ali ministricu Milićević tužilac koristi kao svjedoka”, kaže advokat Kapo

 

 

Piše: Jakub SALKIĆ

Predstava za široke narodne mase u režiji Tužilaštva Bosne i Hercegovine završena je tako što su premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ostali osumnjičeni u slučaju “Respiratori” pušteni da se brane sa slobode. Sud Bosne i Hercegovine odbio je u nedjelju, 31. maja, prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora. Premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i direktora “Srebrene maline” Fikreta Hodžića Tužilaštvo BiH sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja, pranje novca, uništavanje ili krivotvorenje službene dokumentacije, te primanje dara ili drugih oblika koristi prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine, za šta je odobreno 10,5 miliona maraka.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavit će istragu u ovom predmetu.

Advokat Muhidin Kapo, jedan od branitelja premijera Novalića, smatra da slučaj ima političku pozadinu, što je Sudu BiH i predočeno tokom ročišta za određivanje pritvora.

“Smatrali smo da nema osnova za određivanje pritvora. Zakon predviđa ovu mjeru i precizira u kojim se slučajevima određuje, prije svega ova mjera se izriče da osumnjičeni ne bi utjecali na svjedoke, a kako su svjedoci ispitani, onda nema potrebe da se određuje pritvor. Pritisak je bio da se premijer pritvori, no Sud BiH je zaključio da se isti efekt može postići izricanjem mjera zabrane. Odbrana je, cijeneći ono čime smo raspolagali, dokaze koji su nam predočeni, isticala da ne postoji osnovana sumnja, da Tužilaštvo nema dovoljno dokaza kojim bi se potvrdila sumnja da je subjekt počinio krivična djela. Kada tužilac završi istragu, vidjet će se šta će biti”, kazao je Kapo.

Jedan od ključnih dokaza Tužilaštva BiH jeste prepiska putem Vibera, međutim, Tužilaštvo ovaj dokaz nije dalo advokatima premijera Novalića, osim nekoliko rečenica. Inače je praksa da se svi dokazi predoče odbrani osumnjičenih, mada tužioci imaju mogućnost da neke dokaze sakriju zbog interesa istrage. Osim tog dokaza na koji se Tužilaštvo poziva kao na ključni dokaz, nijedan drugi dokaz predočen odbrani, a dostavljeno je 20-ak dokaza, ne dokazuje da je premijer FBiH uradio bilo šta nezakonito. Tužilaštvo nijednu tvrdnju protiv premijera Novalića nije uspjelo potkrijepiti konkretnim dokazom.

Na osnovu onoga što su tužioci predočili kao dokaze, odbrana smatra da nema ni osnova sumnje da je premijer Novalić učinio nešto protuzakonito.

Javnost se s pravom pita: Ako je premijer FBiH Fadil Novalić počinio krivično djelo udružujući se sa Solakom i Hodžićem, kako onda u toj skupini nije ministrica finansija Jelka Milićević, koja je odobrila isplatu novca, ili direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar?

“Ja sam to isticao i na Sudu, pokazao sam transkript sa sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje je ona (Jelka Milićević) bila izvjestilac i predlagač kada je odlučeno da se kupe respiratori, ona dala pare da se kupe respiratori. Na sjednici je bilo 16 ministara koji su jednoglasno podržali odluku o zaključivanju ugovora, a tu odluku je morao premijer potpisati jer čini krivično djelo ako je ne potpiše. Svi su bili za, ali ministricu Milićević tužilac koristi kao svjedoka”, kaže advokat Kapo.

Po logici stvari, ako Tužilaštvo zaista ima dokaze, onda bi istraga trebala biti proširena na barem još nekoliko osoba, a u prvom redu su tu ministrica Milićević i Pehar, a onda i direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak. Međutim, ako se zna da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić bliska HDZ-u i štiti kadrove HDZ-a od istraga, onda je jasno da proširene istrage neće biti. Istina, ni za ovu nema čvrstih dokaza jer se sve čini prilično nategnutim, nemoguće je da tužioci ne razumiju kako funkcionira Vlada Federacije BiH, prije će biti da su svjesno pokušavali krivom interpretacijom dokazati svoje tvrdnje.

Glavni argument odbrane u tom smislu jeste da premijer nije Vlada, on odgovara za rad Vlade, ali ne na način kako to Tužilaštvo pokušava predstaviti. Kod odlučivanja svaki član Vlade ima glas, i premijer ima svoj glas, ali on nema nikakav dupli glas. Po odluci Ustavnog suda BiH, pojedinac ne može odgovarati za odluku kolektivnog tijela. Tužilaštvo to zanemaruje. Prema tome, premijer Federacije BiH Fadil Novalić ne može biti odgovoran za odluku koju je Vlada usvojila o nabavci 100 respiratora za 10,5 miliona maraka.

Tvrdnje pojedinih medija da je Tužilaštvo BiH nastojalo tempirati saslušanje o prijedlogu za određivanje pritvora u vrijeme kada dežurna u Sudu BiH bude Dalida Burzić, koja bi sigurno odredila pritvor premijeru Novaliću, jer je sudija Tatjana Kosović, na koju pojedinci iz Tužilaštva nemaju utjecaj, trebala ići na odmor, advokat Kapo smatra nagađanjima.

“Ja vjerujem u sudstvo, mislim da na to niko ne može utjecati”, zaključuje Kapo.

PROČITAJTE I...

Koriste se podrivačke metode, u specijalnom ratu poznate i kao vađenje sadržaja ispod temelja objekta koji se želi srušiti. Podrivanje se koristi rušenjem konstrukcije države kroz pravni sistem, opstruiranjem zakona i ustavnog poretka države, uspostavljanjem paralelnih paradržavnih, paravojnih, paraodgojnih, paraobrazovnih i parapolitičkih tvorevina. Potonje se u ovom trenutku koriste kao grupe za pritisak na legalne političke snage radi njihovog oslabljivanja. Grupe za pritisak jesu forma specijalnog rata koje se planski kreiraju s očekivanjem da će nastati političke krize i koriste se da bi se umanjila efikasnost legalnih političkih snaga, a u konkretnom slučaju, pod tretmanom grupa za pritisak, koje su godinama stvarane unutar nje same, trenutno se nalazi SDA. U široj slici ovdje, prije svega, govorimo o djelovanju političkih faktora Srba i Hrvata oličenim u pojavama Milorada Dodika i Dragana Čovića, koji su glavna poluga u subverzijama specijalnog rata

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!