fbpx

Turske vježbe u istočnom Mediteranu su u skladu sa pravilima NATO-a

Grčka je jasno stavila do znanja da nije za dijalog rekavši “ne“ nedavnim inicijativama za pomirenje, rekao turski ministar vanjskih poslova

 

 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu potvrdio je u utorak da su sve aktivnosti Turske u istočnom Mediteranu u skladu sa propisima NATO-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kongoanskim kolegom Jean-Claudeom Gakossom, Cavusoglu je rekao:

“Naše vježbe u istočnom Mediteranu provode se u okviru NATO-ovih pravila.“

Cavusogluova izjava uslijedila je kao odgovor na pitanje u vezi sa navodima grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa koji tvrdi da Turska izvodi “vježbe sa bojevom municijom“.

Cavusoglu se osvrnuo i na nespremnost Atine za dijalog radi ublažavanja tenzija i podsjetio na inicijative za pomirenje pokrenute od strane Evropske unije i NATO-a.

“Grčka je jasno stavila do znanja da nije za dijalog rekavši ‘ne’ nedavnim inicijativama za pomirenje“, naglasio je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije je istakao potrebu zauzimanja principijelnog stava i poštenog ponašanja i pozvao Grčku da dođe za pregovarački stol.

Grčka je pokušala ilegalno ograničiti tursko pomorsko područje, pokušavajući ga iscrtati kod svojih obala na malim grčkim ostrvima u blizini turske obale.

Turska je ustvrdila da bi obje strane trebale umjesto toga voditi dijalog kako bi se postiglo najbolje rješenje zasnovano na poštenoj podjeli.

Grčka je nedavno provodila vojne vježbe, u kojima je učestvovala i Francuska, čiji je cilj zastrašivanje Turske kako bi zaustavila energetsko istraživanje. Također, Grčka je ilegalno naoružavala egejska ostrva kršeći dugotrajne mirovne ugovore.

Nedavni sporazum Atine o pomorskom razgraničenju s Egiptom također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između dva susjeda.

Turska, zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je namjenske brodove kako bi obavila energetska istraživanja u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da Turska i Turska Republika Sjeverni Cipar (TRNC) imaju prava u toj regiji.

Dijalogom o pravednoj podjeli resursa korist će imati sve strane, ističu turski zvaničnici.

PROČITAJTE I...

Na periferiji Atine, grčka država finansirala je sa 15 miliona eura gradnju nove džamije kapaciteta 300 muškaraca i 50 žena. Do izgradnje ove bogomolje, većina muslimana u glavnom gradu morala je klanjati u podrumima i na tavanima gdje su uspostavljali svoja molitvena mjesta, često ilegalno.

U Uttar Pradeshu, državi kojom upravlja kontroverzni Yogi Adityanath, uredba o "anti ljubavmom džihadu" je već stvarnost. Tamo je, prema izvještavanju televizije NDTV, regionalna policija registrirala prošle subote prvu pritužbu oca mlade hinduističke žene koju je musliman prisilio na preobraćenje.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!