fbpx

Turska vojska pokrenula antiterorističku operaciju “Kandža-Tigar” na sjeveru Iraka

Operacija Kandža-Tigar provodi se u okviru naših legitimnih prava na samoodbranu koja proizilaze iz međunarodnog prava. Operacija je usmjerena protiv PKK i drugih terorističkih elemenata koji sve više napadaju naše policijske stanice i baze u regiji

 

Oružane snage Republike Turske pokrenule su jutros novu operaciju protiv terorista PKK-a na sjeveru Iraka, a operacija je nazvana “Kandža-Tigar”, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva odbrane Turske navedeno je kako je operacija “Kandža-Tigar” počela, te kako se turske specijalne jedinice nalaze u regiji Haftanin, na sjeveru Iraka.

Navedeno je također kako je specijalnim jedinicama pružena podrška iz zraka.

“Operacija ‘Kandža-Tigar’ provodi se u okviru naših legitimnih prava na samoodbranu koja proizilaze iz međunarodnog prava. Operacija je usmjerena protiv PKK i drugih terorističkih elemenata koji sve više napadaju naše policijske stanice i baze u regiji”, navedeno je iz ministarstva.

Oružane snage Republike Turske su prije dva dana provele i akciju Kandža-Orao na sjeveru Iraka u okviru koje su uništile ukupno 81 položaj terorističke organizacije PKK.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avashin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističkog pokreta PKK-a.

Turske snage provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske i na sjeveru Sirije i Iraka.

Vojne operacije u pograničnim regijama bazirane su na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoodbranu i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se tiču borbe protiv terorizma.

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!