fbpx

Turska pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj historiji

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će Turska već 2023. godine početi koristiti plin iz Crnog mora

 

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj historiji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska je u Crnom moru pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj historiji”, kazao je Erdogan u obraćanju javnosti koje je ranije najavljeno.

Poručio je kako će Turska već 2023. godine početi koristiti plin iz Crnog mora.

“Naš brod za sondažna istraživanja Fatih otkrio je rezerve od 320 milijardi kubnih metara prirodnog gasa tokom bušenja započetih 20. jula 2020. godine”, dodao je Erdogan, napominjući da je energija vrlo ključan segment razvoja svake zemlje.

“Energija nije samo osnovni element razvoja nego je i od velikog značaja u uspostavljanju nacionalne nezavisnosti. Bog nam je otvorio vrata neviđenog bogatstva na sasvim drugom mjestu”, rekao je turski predsjednik.

Naglasio je da sondažna i seizmička istraživanja koja vrši Turska ni u najmanjoj mjeri ne ovise o stranim elementima.

“Odlučni smo da iz temelja riješimo energetsko pitanje naše zemlje. Slične dobre vijesti očekujemo i iz Sredozemlja”, kazao je Erdogan.

Istakao je također kako iza svih igara koje se odvijaju u istočnom Sredozemlju stoji i svađa oko podjele energetskih resursa.

“Nemamo pretenzije na bilo čija prava, ali nikome nećemo dozvoliti ni da ugrožava naša i tako nastavljamo putem ka našim ciljevima”, rekao je predsjednik Turske.

Poručio je kako će njegova zemlja nastaviti sa istraživanjima sve dok ne postane država izvoznik energije.

“Za nas nema zaustavljanja i odmaranja dok ne postanemo neto izvoznik energije”, kazao je Erdogan.

Turski ministar trezora i finansija Berat Albayrak, komentarišući pronalazak plina u Crnom moru, poručio je da je ovo historijski dan te da će Turska ovim korakom okončati priču o deficitu i početi priču o suficitu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svjedočimo vrlo važnom događaju za budućnost naše zemlje. Ovo je velika pobjeda za cijelu Tursku, posebno na polju energetike. Ovo je zaista veliki razlog da budemo ponosni”, rekao je Albayrak u obraćanju javnosti sa broda za sondažna istraživanja “Fatih”, koji vrši istraživanja u Crnom moru.

Naglasio je kako je napravljen veliki korak na putu pune nezavisnosti Turske u mnogim oblastima, posebno u energetici i ekonomiji.

“Ovaj događaj će u budućnosti donijeti mnogo više nade za 83 miliona naših građana. Otvoreno mogu kazati da ćemo ovim otkrićem i potencijalom pitanje deficita ukloniti s dnevnog reda naše zemlje. Turska je posljednjih deset godina u prosjeku ostvarivala uvoz energije u vrijednosti od 40 milijardi američkih dolara. Ovim događajem i potencijalom ulazimo u novo doba. Sada više nećemo pričati o deficitu nego o suficitu”, kazao je Albayrak.

Na kraju je još jednom naglasio da je Turska ovim korakom ušla u novo doba u kojem će još odlučnije nastaviti s ekonomskim napretkom.

 

PROČITAJTE I...

Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Čitajte najnovije objave na novom STAV web portalu klikom na link!